Presuda zbog smrti maloljetnice u četvrtak, odbrana tvrdi da je svjedokinja lagala

Vlasnik diskoteke “Herc” Vehbo Čoković optužen je da je u periodu od 20. do 24. juna pretprošle godine maloljetnici neovlašćeno prodao “ksalol”

7576 pregleda 0 komentar(a)
Čokovića sprovode na suđenje (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Čokovića sprovode na suđenje (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Podgoričanka Anđela Vesković tvrdi da je vidjela kada je Vehbo Čoković u aprilu 2021. prodao tablete “ksalol” njenoj drugarici, sada pokojnoj A. V. iz Cetinja.

Ona je to još ranije rekla na saslušanju u Višem tužilaštvu, a njen iskaz pročitan je u sudnici bjelopoljskog Višeg suda, gdje je juče završeno suđenje Čokoviću, optuženom za neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Veskovićeva je pred tužiocima objasnila da je Čoković tablete predao u apartmanu svoje diskoteke “Herc” i da mu je Cetinjanka za to platila osam eura.

Vlasnik diskoteke “Herc” optužen je da je u periodu od 20. do 24. juna pretprošle godine maloljetnici neovlašćeno prodao “ksalol”. On je uhapšen maju 2022. nakon što je bjelopoljsko Više tužilaštvo u martu te godine naložilo ekshumaciju tijela Cetinjanke koja je preminula u bolnici, nakon osam mjeseci liječenja od, kako se sumnja, predoziranja drogom.

Veskovićeva i pokojna A. V. prije smrti Cetinjanke radile su u istom ugostiteljskom objektu.

Svjedokinja nije neposredno saslušana u sudnici, jer podgorička i beranska policija nijesu uspjele da joj uđu u trag, a pozivi suda nijesu joj mogli biti uručeni.

Prema pročitanom iskazu, svjedokinja je tužiocu ispričala da je Čoković i ranije prodavao te i druge tablete.

Tada je tvrdila i da je Čoković, nakon što je A. V. smještena u Klinički centar, zaustavio u Podgorici i prijetio smrću njenom dvogodišnjem djetetu, tražeći da ne svjedoči protiv njega. Navodno, tada joj je i rekao da “ima ljude za to”, ali i da je od majke sada pokojne tinejdžerke tražio da ne svjedoči protiv njega.

Prigovarajući njenom izkazu, advokat odbrane Kemal Čindrak je kazao da je izjava od 21. aprila 2022. godine na atipičan način, prije saslušanja samog okrivljenog, te da je lažna, različita u odnosu na svjedoke, kao i da je Veskovićeva saslušana dok se nalazila u pritvoru u Spužu zbog razbojništva počinjenog u Beranama.

Drugi Čokovićev branilac, advokat Dražen Medojević, rekao je da se maloljetna A. V. nalazila u ugostiteljskom objektu “Matador”, gdje se i preselila nakon “Herca”, što su potvrdili i svjedoci Darko Marinković i Anel Kujović.

Medojević je rekao i da je izjava Vesković data u cilju konstruisanja krivično-pravne odgovornosti Čokovića.

”Majka pokojne A. V. decidno je kazala da niko iz porodice, pa ni Vehbo, nije vršio nikakav pritisak”, rekao je Medojević.

U završnoj riječi tužilac Slavenko Smolović istakao je da je neodrživa odbrana Čokovića da nije počinio djelo. On je tražio da ga sud kazni sa šest godina zatvora.

On je ustvrdio da nije tačno da Čoković nije znao da oštećena ima 16 godina, ali i podsjetio da je pokojna A. V. imala audio-snimak u kojem se čuje da joj taj Bjelopoljac nudi tablete.

Tužilac je podsjetio da je tinejdžerka 23. juna 2021. godine zvala Veskovićevu i rekla joj da će da izvrši suicid, a da je svjedokinja kasno te večeri zatekla u apartmanu kako teško diše, dodajući da je na zaključak o krivici Čokovića ukazuje i iskaz Almera Mekića - da mu je “Anel Kujović saopštio da se u mobilnom telefonu maloljetne A.V. nalazi snimak na kojem se čuje glas Čokovića, koji A. V. nudi ‘ksalol’ za 20 eura’.

Na DNK materijalu izuzetom sa tableta “ksalol” nađeni su tragovi pokojne A. V., i nepoznatog donora, ali ne i Čokovića.

Branioci Čokovića istakli su da u tom slučaju praktično ne postoje neposredni svjedoci, već oni sa posrednim saznanjima na osnovu “čula, rekla, kazala”.

Medojević je kazao da je iskaz Almera Mekića “neozbiljan i da ne zavređuje čak ni ozbiljnu analizu”.

”Ono što je bitno je da postupak i konstrukcija kreću bukvalno onda kada A. V. izvršava suicid, i o tome obavještava najbolju drugaricu Anđelu, kojoj je njena majka povjerila na čuvanje”, rekao je Medojević.

On je dodao da je samoubistvo maltene potvrdio i vještak Nemanja Radojević, navodeći da je “do smrti došlo usljed kumulativnog efekta, usljed različitih dejstava različitih supstanci”.

Medojević je ustvrdio da je svjedokinja izjavu dala usljed griže savjesti što sa Kujovićem nije preduzela ništa u momentu kada joj je A. V. rekla da se osjeća loše, već znatno kasnije.

Punomoćnik oštećene porodice, Milovan Nišavić, rekao je da se oni pridružuju krivičnom gonjenju, ali nijesu postavili imovinsko-pravni zahtjev.

Presuda će biti izrečena 18. maja u 13 časova.

“Nije lako davati lažne izjave”

Čoković je u završnim riječima ponovio da nije znao da je A. V. maloljetna i da nije kriv.

On je citirao izjavu majke pokojne tinejdžerke koja je ranije u sudnici kazala da je “crn dan kada je upoznala Anđelu Vesković, a još crnji kada je sa Anelom Kujovićem došla kod nje da izmoli da ide da radi kod njih”.

”Anđela Vesković je znala za pozive suda, ali joj bezdušnici koji su montirali ovaj proces nisu dozvolili da se pojavi, jer su znali da će negirati izjavu kojom me tereti, jer nije lako davati lažne izjave. Vjerujem u Boga i stručnost vijeća, znam da sam ispravan jer me je Bog u međuvremenu darivao sa dvoje unučadi”, kazao je Čoković.

Bonus video: