Čokoviću četiri godine zatvora zbog prodaje "ksalola" maloljetnici

Vehbo Čoković je uhapšen maju 2022. nakon što je bjelopoljsko Više tužilaštvo u martu te godine naložilo ekshumaciju tijela Cetinjanke koja je preminula u bolnici, nakon osam mjeseci liječenja od, kako se sumnja, predoziranja drogom

11664 pregleda 7 komentar(a)
Čokovića sprovode na suđenje (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković
Čokovića sprovode na suđenje (arhiva), Foto: Jadranka Ćetković

Bjelopoljac Vehbo Čoković osuđen je danas na četiri godine zatvora u bjelopoljskom Višem sudu, zbog prodaje "ksalola" sada pokojnoj maloljetnoj A. V. iz Cetinja

Čoković je u tom sudu odgovarao zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Vlasnik diskoteke "Herc" optužen je da je u periodu od 20. do 24. juna pretprošle godine maloljetnici neovlašćeno prodao "ksalol".

On je negirao krivicu.

Prema optužnici maloljetnici je prodao tri table "ksalola", koje sadrže po 15 tableta, od kojih jednu tablu za osam eura, a druge dvije za neutvrđeni iznos novca.

Drogu su službenici bjelopoljske policije pronašli 24. aprila 2021. prilikom vršenja uviđaja, u kući Ramiza Čokovića, brata okrivljenog, u čijoj je kući A. V. stanovala, i pronašli ostatke dva dijela tabli od prodatih tableta "ksalol".

Vehbo Čoković je uhapšen maju 2022. nakon što je bjelopoljsko Više tužilaštvo u martu te godine naložilo ekshumaciju tijela Cetinjanke koja je preminula u bolnici, nakon osam mjeseci liječenja od, kako se sumnja, predoziranja drogom.

Njena drugarica Anđela Vesković je kazala pred tužiocima da je Čoković tablete predao u apartmanu svoje diskoteke "Herc" i da mu je Cetinjanka za to platila osam eura.

Veskovićeva i pokojna A. V. prije smrti Cetinjanke radile su u istom ugostiteljskom objektu.

Svjedokinja nije neposredno saslušana u sudnici, jer podgorička i beranska policija nijesu uspjele da joj uđu u trag, a pozivi suda nijesu joj mogli biti uručeni.

Prema pročitanom iskazu, svjedokinja je tužiocu ispričala da je Čoković i ranije prodavao te i druge tablete.

Tada je tvrdila i da je Čoković, nakon što je A. V. smještena u Klinički centar, zaustavio u Podgorici i prijetio smrću njenom dvogodišnjem djetetu, tražeći da ne svjedoči protiv njega.

Navodno, tada joj je i rekao da "ima ljude za to", ali i da je od majke sada pokojne tinejdžerke tražio da ne svjedoči protiv njega.

Odbrana Čokovića ukazala je da je ova svjedokinja saslušana prije okrivljenog, te da je njena izjava lažna, data iz pritvora u Spužu, kao da je data u cilju konstruisanja krivično-pravne odgovornosti Čokovića.

Tužilac Slavenko Smolović kazao je da je optužnica u potpunosti dokazana, da na zaključak o krivici Čokovića ukazuje i iskaz Almera Mekića - da mu je "Anel Kujović saopštio da se u mobilnom telefonu maloljetne A.V. nalazi snimak na kojem se čuje glas Čokovića, koji A. V. nudi ‘ksalol’ za 20 eura".

Dokaz o video snimku sa Jutjuba sud nije uvrstio u dokaze, a odbrana je kazala da je taj iskaz "neozbiljan i da ne zavređuje čak ni ozbiljnu analizu".

Vještak Nemanja Radojević je utvrdio da je do smrti maloljetnice došlo usljed kumulativnog efekta, usljed različitih dejstava različitih supstanci.

Na DNK materijalu izuzetom sa tableta "ksalol" nađeni su tragovi pokojne A. V., i nepoznatog donora, ali ne i Čokovića.

Nakon izricanja presude Čokoviću je ukinut pritvor.

Bonus video: