Rešetke sastavile policajce: Ljekočević, Bajčeta i Kojović cimeri u ćeliji

Trojica uhapšenih bivših i sadašnjih policajaca dijele sobu u Istražnom zatvoru u Spužu Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija objašnjavaju da pritvorenici nijesu osumnjičeni u istom predmetu, i da ne postoje smetnje da dijele istu sobu

43264 pregleda 10 komentar(a)
Policajci zaključani skupa (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Policajci zaključani skupa (Ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Pritvoreničku ćeliju Istražnog zatvora u Spužu dijele tri policajca uhapšena zbog šverca droge u različitim akcijama - Dalibor Ljekočević (36), Vladimir Bajčeta (43) i Dragan Kojović (46).

To su “Vijestima” nezvanično saopštili iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS). Iz te ustanove objasnili su da Ljekočević, Bajčeta i Kojović nijesu osumnjičeni u istom predmetu, i da ne postoje smetnje da dijele istu sobu.

Navodno, policajci su u istoj sobi i jer menadžment UIKS-a, zbog njihove bezbjednosti, mora voditi računa da ih ne sastavlja sa ostalim pritvorenicima prema kojima su postupali kao policajci.

Osim Ljekočevića, Bajčete i Kojovića, u pritvorskim ćelijama je i još desetak policajaca uhapšenih proteklih mjeseci zbog sumnje da su, umjesto za državu, radili za mafijaške klanove.

Ljekočeviću, uhapšenom službeniku Odjeljenja bezbjednosti Podgorica, kolege su lisice na ruke stavile 8. februara 2023. godine. Nalog za njegovo hapšenje stigao je iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, koje ga tereti da je u periodu od septembra 2021. do kraja istog mjeseca 2022. godine, okrivljenoj Nataliji Konatar jednom mjesečno prodavao heroin, a da je u novembru i decembru prošle godine, istu zabranjenu supstancu prodao i prikrivenom isljedniku.

U akciji “Lovka” uhapšeni su i Ljekočevićev brat David, Damir Kuč i Stefan Stefanović. Osim njih, okrivljeni u istom predmetu su i Kosovar Šutaj Turkjan i rođena Beograđanka nastanjena u Podgorici Natalija Konatar.

Bajčeta, nekadašnji policijski specijalac i tjelohranitelj odbjeglog Pljevljaka Duška Šarića, uhapšen je 16. marta 2023. godine u akciji kojom je, kako tvrde istražitelji, razbijen policijski narko-kartel.

Kriminalnu grupu čiji je, prema tvrdnjama SDT-a i Bajčeta bio član, formirali su šef kavačkog klana Radoje Zvicer, koji je u bjekstvu i odbjegli policajac Ljubo Milović.

U spisima SDT-a piše da je ta krimi-ekipa novac stečen međunarodnim krijumčarenjem kokaina koristila da utiče na rezultate parlamentarnih izbora održanih avgusta 2020. godine, kao i da na čelna mjesta u Upravi policije postavlja ljude od povjerenja.

Policijski narko-kartel terete da su, sa saradnicima, prošvercovali najmanje tri tone kokaina, zastrašivali pripadnike drugih kriminalnih klanova, svjedoke i da su šefovima kavačkog kriminalnog klana prosljeđivali povjerljive informacije.

Kojović, policijski komesar za kriminalističko-obavještajne poslove, uhapšen je 29. marta 2023. godine. Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević tereti nekadašnjeg komandira mojkovačke policije i doskorašnjeg graničnog policajca, da je tokom 2020. godine postao član kriminalne organizacije koju su formirali Dragan Jeknić, Zlatibor Vrhovac, Benjamin Ljačević i Đorđije Gojačanin. On je, kako tvrde istražitelji, kriminalne poslove dogovarao telefonom sa kripto zaštitom.

SDT tvrdi da je taj policijski komesar marihuanu prevozio iz Podgorice, preko teritorije Crne Gore do Bosne i Hercegovine, a da je automobilima kojima se krijumčarila droga omogućavao nesmetani prelazak granice, prenosio poruke ostalim pripadnicima Kriminalne organizacije. Kako pokazuju dokazi američkog FBI-a, koristili su kriptovanu aplikaciju “Anom”.

Bonus video: