Tajna duga devetnaest godina: Nesposobni ili neće da nađu ubice?

Gotovo dvije decenije tužilaštvo i policija nesposobni su ili neće da otkriju ko je naredio ubicama da povuku oroz i ispale hice u Duška Jovanovića, kao i ko je iz automata pucao u glavnog i odgovornog urednika “Dana”

33533 pregleda 177 reakcija 11 komentar(a)
Ubice na slobodi gotovo dvije decenije: Jovanović, Foto: Vijesti
Ubice na slobodi gotovo dvije decenije: Jovanović, Foto: Vijesti

Gotovo dvije decenije tužilaštvo i policija nesposobni su ili neće da otkriju ko je naredio ubicama da povuku oroz i ispale hice u Duška Jovanovića, kao i ko je iz automata pucao u glavnog i odgovornog urednika “Dana”.

Novinar i nekadašnji poslanik ubijen je na današnji dan 2004. godine - hicima iz automatskog oružja, kada je izašao iz redakcije dnevnog lista čiji je bio vlasnik.

Za učešće u ubistvu, za sada, osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Osim izvršilaca i nalogodavaca tog ubistva pravdi izmiču i oni koji su istragu vodili tako da se istina nikada ne utvrdi. Nije utvrđeno ni ko je odgovoran za to što gotovo dvije decenije nema ozbiljnijih rezultata.

“Nije bilo želje da se riješi”

Predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija Mihailo Jovović kazao je juče Vijestima da je njegov utisak da od početka nije bilo istinske želje u vrhu države da se ubistvo Jovanovića u potpunosti riješi i stigne do izvršilaca i nalogodavaca:

“Upravo zato što su vjerovatno nalogodavci bili bliski vrhu tadašnje vlasti, uprkos trudu malog broja pojedinaca u policiji. Novinarsko i iskustvo rada u Komisiji mi govori da gotovo svaki neriješeni slučaj napada na novinare ima veze sa vlašću ili ljudima bliskim vlasti, bili to kriminalci ili sumnjivi biznismeni. A ostali se rješavaju ekspresno - pogledajte samo rezultate u rješavanju napada u posljednje dvije godine”.

Zbog čega godinu ništa nije urađeno? Jovović
Zbog čega godinu ništa nije urađeno? Jovovićfoto: Savo Prelević

Objasnio je da misli da na političkom nivou, iako politika ne bi trebalo da utiče na to da li će tužilaštvo svoj posao raditi ili ne, tužilaštvo u Crnoj Gori nije nikad bilo nezavisno od politike - sada postoji iskrena volja da se slučaj Jovanović riješi, ali to nije u nadležnosti politike.

“Crnogorskom tužilaštvu, koje je i dalje isprepletano raznim rođačkim, kumovskim, prijateljskim i drugim vezama, definitivno je potrebno ‘provjetravanje’ na mnogim instancama, posebno na rukovodećim mjestima u višim i osnovnim tužilaštvima, čast izuzecima, a ključno je da se izabere vrhovni državni tužilac u punom mandatu. Tamo treba da se desi nešto slično dolasku novog specijalnog tužioca pa se tek onda možemo nadati i rezultatima koje je Specijalno državno tužilaštvo, sa nekoliko novih ljudi, ostvarilo do sada”, kazao je on.

Pavićević: Duško konačno da nađe mir

Sestra ubijenog Jovanovića, Danijela Pavićević, kazala je sa Vijesti da su se smjenom glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i izborom Vladimira Novovića stekle formalne pretpostavke, a da se nada i suštinske - da se konačno završi istraga povodom ubistva njenog brata:

“Pod tim podrazumijevam da se otkrije sve - zločinac koji je pucao, njegovi pomagači, saučesnici, i ono što je za nas najvažnije, nalogodavac”.

Istakla je i da bi revizija kompletnog predmeta koju bi tužilaštvo moglo inicirati, sigurno dalo neke nove podatke i razotkrilo one koji su bili smetnja u istrazi.

“Sugestija Tužilaštvu da moraju pronaći način kako da onemoguće sigurno značajan broj pojedinaca, a možda i grupe u svojim redovima, koji bi relativizovali svaki novi dokaz, ili još gore, upozorili one koji su ‘pod lupom’ tog organa. Smatram da je ovo vrijeme za hrabre i časne ljude koji su spremni da iznesu taj zadatak, svjesni važnosti trenutka u kojem se nalazi Crna Gora, a takođe moraju uvidjeti veličinu i značaj zadatka koji im je povjeren. Po mom mišljenju, ovo je vrijeme koje ne trpi one slabe i onaj koji se prihvati pozicije, treba i da isporuči rezultat. Država mora da pokaže svoju moć”, kazala je Pavićević.

Ona poručuje da će rasvjetljavanje tog zločina pokazati mnogo toga u Crnoj Gori:

“Biće to jedna nova slika države, poslije čega ništa više neće biti isto. Nadam se da je ovo posljednja godišnjica koja se obilježava uz isto pitanje - kada će se rasvijetliti zločin, a da će se svaka sljedeća obilježavati samo sa svijećama i sjećanjem uz želje da i naš Duško konačno nađe svoj mir, nakon što njegovi dželati budu adekvatno kažnjeni”, kazala je ona.

Za nas je najvažnije da otkriju nalogodavca: Pavićević
Za nas je najvažnije da otkriju nalogodavca: Pavićevićfoto: Savo Prelević

Iz Nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje juče su saopštili da svaki 27. maj služi kao opomena javnim funkcionerima i političarima da pređu sa riječi na djela:

“I da prestanu s instrumentalizacijom ovog slučaja u partikularne svrhe. Bez cjelovitog razrješenja ovog ubistva neće biti funkcionalne vladavine prava u Crnoj Gori”.

Umor, zabilješka, nemar...

Iako je, nekada prvi policajac Veselin Veljović sredinom septembra 2019. godine rekao da je umor nadležnog tužioca u noći likvidacije razlog što do danas do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva vlasnika “Dana” i što je taj predmet nepovratno izgubljen, tužioci nikada nisu odgovorali za to.

Javnosti je i dalje nepoznato i na osnovu čega Veljovića, na zatvorenoj sjednici Odbora za bezbjednost, kako su tvrdili, saopštio da je ubistvo Jovanovića operativno riješeno, odnosno da policija zna ko je to uradio, ali da nema materijalne dokaze.

Nadam se da je ovo posljednja godišnjica koja se obilježava uz isto pitanje - kada će se rasvijetliti zločin, a da će se svaka sljedeća obilježavati samo sa svijećama i sjećanjem uz želje da i naš Duško konačno nađe svoj mir, nakon što njegovi dželati budu adekvatno kažnjeni", kazala je sestra ubijenog Jovanovića, Danijela Pavićević

Bivši načelnik podgoričke policije Milan Vujanović, ranije je u emisiji “Načisto” kazao da su sva saznanja u vezi s ubistvom Jovanovića plasirali tužiocu.

“Službenu zabilješku sam lično predao Vesni Medenici i Stojanki Radović. Dobijam obavještenje da će tužilac da stigne za pola sata. To je 12 uveče. Tužilac je došao u tri popodne sjutradan. Ako ja nekome moram da crtam šta znači učestvovati u izvršenju krivičnog djela i kako će se braniti. I ja bih se branio kao on. Advokati su mu savjetovali da se brani ćutanjem i kraj priče. Da li je ili nije bilo grubog uticaja na nadležne tužioce...”, rekao je Vujanović.

Preporuke Komisije putovale, ne zna se jesu li primijenjene

Komisija je u decembru prošle godine usvojila izvještaj, u kom je i set preporuka, za Vrhovno državno tužilaštvo - da se u cilju intenziviranja istrage ubistva Jovanovića ponovo saslušaju visoki policijski funkcioneri u vrijeme tog zločina Veselin Veljović, Tihomir Gačević, Branislav Živković, Milan Vujanović, tadašnji tužilac Ljiljana Klikovac i sudija Radomir Ivanović. Preporučili su i saslušanje Ivana Đukića, Veselina Vučeljića i Uroša Marčetića na okolnosti prodaje i zatamnjenja stakala na “golfu 3”, iz kojeg je pucano na Jovanovića. Do početka maja, međutim, to nije bilo učinjeno.

Uviđaj nakon ubistva Jovanovića
Uviđaj nakon ubistva Jovanovićafoto: Savo Prelević

Odgovarajući na pitanje Vijesti da prokomentariše dvomjesečno “putovanje” preporuka od Komisije do tužilaštva, Jovović je rekao da je Vlada u decembru usvojila njihov izvještaj, čiji su jedan dio vrlo konkretne preporuke za istragu, verifikovala svoje zaključke u januaru poslije praznika i da je moguće da je on stigao do VDT tek u februaru, kako im je rečeno na sastanku kod premijera.

“Ali, nije mi jasno jesu li te naše preporuke od februara do maja stigle do tužiteljke koja vodi istragu o ubistvu Duška Jovanovića, i ako nisu zašto nisu, a ako jesu, nije mi jasno zašto ništa nije urađeno po njima. Kao što mi nije jasno zašto ništa nije urađeno više od godinu, od kada je ta tužiteljka preuzela slučaj. U svakom slučaju, tužilaštvo nije obavijestilo Komisiju da je išta urađeno po našim preporukama za taj i mnoge druge slučajeve, iz ovog i većine izvještaja od 2013. do danas”.

On je posebno naglasio njihove preporuke da rukovodioci tužilaštava iskoriste svoja zakonska ovlašćenja da ne dozvole da istrage budu nedjelotvorne i dugo traju, kao što je ova u slučaju ubistva Jovanovića:

“I naravno da utvrde odgovornost tužilaca a rukovodstva MUP-a i Uprave policije i odgovornost policajaca u takvim istragama”, rekao je Jovović.

Kazao je i da, nakon sastanka u gluvoj sobi sa premijerom, ministrima i predstavnicima policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost i tužilaštva i njegovog naknadnog sastanka sa v.d. vrhovne državne tužiteljke - ima utisak da postoji spremnost u tužilaštvu da se stvari pomjere sa mrtve tačke:

“Iako nisam optimista da će slučaj biti riješen u doglednoj budućnosti, s obzirom na dosadašnji tok istrage, koja je i dalje u nadležnosti istog tužilaštva”.

Bonus video: