Abazović: Pravda u Crnoj Gori nemoguća dok se ne riješi slučaj ubistva Duška Jovanovića

"Moj je apel prema tužilaštvu da stvari ubrzaju, zato što je taktika u prethodnim strukturama bila da protokom vremena zamre i posljednja nada da će se ovaj slučaj riješiti", kazao je premijer

29128 pregleda 17 komentar(a)
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović kazao je, povodom 19. godišnjice od ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića, da očekivanja od tužilaštva u istrazi tog slučaja ostaju velika, kao i u prethodnom periodu, i da neko konačno mora dati odgovor ko su nalogodavci i izvršioci tog ubistva.

Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžića položili su danas vijenac na mjesto ubistva Jovanovića u Podgorici.

"Bez rješenja ovog pitanja pravda u Crnoj Gori je nemoguća. Ubistvo Jovanovića nije samo čin ubijanja glavnog urednika tada najvećeg lista u Crnoj Gori, nego čin ubijanja istine i borbe za pravdu, zbog onoga što je taj čovjek u svojoj karijeri radio, naročito tih godina, kada je postao meta kriminalaca", rekao je Abazović.

Kazao je kako vjeruje da će "novi ljudi u tužilaštvu" dati novi doprinos da se slučaj razriješi, a da je država spremna da "sve što bude logistika države Crne Gore apsolutno stavi u funkciju toga".

"Pokušaćemo da radimo dvije ili tri stvari, koje mislim da su važne. Prva je da, u saradnji sa Komisijom za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija već tražimo od tužilaštva da izvrši nekoliko njihovih preporuka. Drugo, da zatražimo međunarodnu ekspertizu, da nam se pomogne u onome što bi bilo revidiranje dosadašnjih rezultata. I treća, jeste da unutar Savjeta Evrope senzibilišemo situaciju vezano za ovaj slučaj, kako bismo vidjeli da, u saradnji sa njima, dobijemo možda upute kako bismo mogli da idemo ka nekom potencijalnom rješenju", naveo je premijer.

Abazović Duško Jovanović
foto: Vlada Crne Gore

Abazović je ponovio stav da je Jovanovića ubila duvanska mafija i da je to "glavni razlog zašto nemamo nalogodavce ni ubice u zatvoru".

"Rješenje ovog slučaja bi objasnilo mnogo ostalih političkih i drugih procesa u prethodne dvije i po decenije", kazao je on.

Kazao je da ga raduje što dio javnosti u Hrvatskoj uvezuje slučaj ubistva Jovanovića sa ubistvom Iva Pukanića. "Ukoliko dođemo do nalogodavaca u jednom ili drugom slučaju, to znači da se rješava i ovaj prvi".

Abazović je kazao kako porodica Jovanovića i sve porodice u Crnoj Gori zaslužuju da "imaju moralnu satisfakciju da se počinioci dovedu pravdi".

"Bez toga, Crna Gora u moralnom i političkom smislu takođe neće naći svoj spokoj. Moj je apel prema tužilaštvu da stvari ubrzaju, zato što je taktika u prethodnim strukturama bila da protokom vremena zamre i posljednja nada da će se ovaj slučaj riješiti. Da će biologija uraditi svoje kad su u pitanju neki ljudi, da će okolnosti uraditi svoje, da će protokom vremena to da se zaboravi... Nećemo dozvoliti da se to zaboravi. Dok lično budem na bilo koji način u prilici, ubistvo Duška Jovanovića će ostati top prioritet kad je u pitanju borba za pravdu u Crnoj Gori", istakao je predsjednik Vlade.

Duško Jovanović 2023.
foto: Vlada Crne Gore

Abazović je, na pitanje TV Vijesti, da li je neko u međuvremenu saslušan na predlog Komisije, rekao da o tome nema informaciju.

"To je pitanje za njih, ono što je moj apel prema tužiteljki koja je preuzela slučaj je da se ne vodi praksom prethodnika, već da pokuša stvari da pokrene u drugom, mnogo efikasnijem pravcu i da krenemo otvaranju prozora koji nas mogu odvesti ka istini. Ako budu nalogodavce i ubice tražili, pod znacima navoda, u filharmoniji, oni ih neće naći. To je jasno izrečeno i na sastanku. Ako ih budu tražili među ljudima koji su poznati kad je u pitanju kriminalni milje u Crnoj Gori, mislim da imaju šansu. Treba da malo promijene modus operandi. Ne miješamo im se u posao, ali tražimo da se tome da prioritet".

Abazović je kazao da je u Upravi policije atmosfera "potpuno drugačija u odnosu na taj prethodni period".

"Ako tužilaštvo bude imalo i minimalnu reakciju prema bilo kome, to će policija u hitnom roku rješavati", zaključio je.

Bonus video: