Milatović: Nadležni da rasvijetle ubistvo Jovanovića, predsjednik za 19 godina morao da dođe na godišnjicu

Milatović je kazao da je ubistvo urednika "Dana" iz 2004. godine "mučan dio naše prošlosti"

24018 pregleda 19 komentar(a)
Milatović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milatović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Ažurirano: 27.05.2023. 16:11h

Predsjednik Jakov Milatović poručio je da, u ime građana, zahtijeva od nadlažnih organa potpuno rasvjetljavanje slučaja ubistva urednika "Dana" Duška Jovanovića iz 2004. godine.

Milatović je danas položio vijenac na mjesto ubistva Jovanovića i upisao se u knjigu žalosti povodom 19 godina od tog događaja.

„Kao predsjednik Crne Gore došao sam da odam počast Dušku Jovanoviću, uredniku dnevnog lista Dan koji je ubijen na današnji dan prije 19 godina ovdje, borcu za slobodnu riječ, za demokratiju, za bolju Crnu Goru. Nažalost, njegovo ubistvo je jedan mučan dio naše prošlosti i ja želim danas odavde da, u ime građana Crne Gore, zahtijevam od nadležnih organa potpuno rasvjetljavanje ovog slučaja. To je ono što dugujemo Dušku, to je ono što dugujemo svim slobodnim novinarima koji su u proteklih 30 godina, za vrijeme trajanja jednog nedemokratskog režima u Crnoj Gori nosili baklju slobode i slobodne riječi", kazao je Milatović, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika.

Milatović Duško Jovanović
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Ponovio je da građani očekuju apsolutno otkrivanje nalogodavaca ubistva Jovanovića i rasvjetljavanje kompletnog slučaja, rekavši kako se nada da će se uskoro doći do takvog rezultata.

"U ime građana Crne Gore i moje lično ime nadam se da se nikada više u Crnoj Gori neće ponoviti ono što se nažalost ovdje desilo Dušku, i što se dešavalo mnogim novinarima na način što su bili diskriminisani, marginalizovani i ugnjetavani samo zbog toga što su nosili slobodnu riječ u prethodnom periodu jednog nedemokratskog režima", naveo je Milatović.

Milatović Duško Jovanović
foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

"Ja ne znam da li je dobro zato što sam ja taj koji danas dolazi ovdje ili je tužno što u prethodnih 19 godina nismo imali predsjednika koji predstavlja građane i koji je ovdje morao da dođe. To ja ostavljam građanima da sude o tome i nadležnim organima opet ponavljam da rasvijetle ovaj slučaj, jer to je ono što apsolutno svi građani u Crnoj Gori i ja kao predsjednik očekujemo. Apsolutno je neprihvatljivo bilo šta drugo osim kompletna istina kada je u pitanju ubistvo Duška Jovanovića i da kao rezultat te istine svi oni koji su učestvovali u ovom gnusnom činu budu kažnjeni. Jedino tako ćemo se odužiti Dušku, njegovoj porodici i pravdi u Crnoj Gori i svim slobodnim novinarima“, kazao je predsjednik.

Bonus video: