"Nisam pratio Katnića, već mu uređivao imanje"

Suđenje grupi optuženoj da je planirala napade na sudije, tužioce, policajce

12516 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Savo Prelevic
Foto: Savo Prelevic

Nekadašnji vojnik po ugovoru Vojske Crne Gore Albin Salić, negirao je juče u sudnici da je kao član kriminalne organizacije pratio bivšeg glavnog specijalnog tužioca, rekavši da je sa kolegama svojevremeno bio zadužen za uređenje imanja i vikendice Milivoja Katnića.

To je saopštio u podgoričkom Višem sudu, na suđenju grupi optuženoj da je, između ostalog, planirala da napadne i prebije sutkinju Biljanu Uskoković, ubije Katnića i njegovog tadašnjeg kolegu, tužioca Sašu Čađenovića, ali i neke policijske funkcionere...

“Ne priznajem navode optužnice. Nisam član nijedne kriminalne organizacije. Radio sam kao vojnik po ugovoru u Vojsci Crne Gore od 01. 09. 2011. do 01. 09. 2021. godine i tada sam dobio častan otpust. Ništa nisam otuđio, niti sam mogao da to uradim. U mjestu Bajramovica sam radio na probijanju puta Čevo - Bajramovica i nikoga tamo nisam pratio i nikoga nisam obavještavao. Nikada nisam upoznao glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Na probijanju puta, osim mene radilo je još desetak ljudi. Osim probijanja puta, radili smo i na uređenju imanja Katnića i njegove vikendice... Koristili smo kamione i mašine na uređenju imanja Katnića. Od komandira čete i od komandira radne grupe sam dobio naređenje da radimo vikendom. Vidio sam da je Katnić dolazio na svoje imanje, ali nijesam stupio u kontakt sa njim. Što se tiče eksploziva koji je pronađen u mom stanu, to je ostalo od oca, kao i oružje koje je bilo već 30 godina u stanu. Eksploziv amoneks je koristio moj otac na probijanju septičke jame u Plavu”, izjavio je okrivljeni Salić.

Suđenje u tom predmetu juče je iznova počelo, pred specijalnim krivičnim vijećem sudije Zorana Radovića.

Okrivljeni su saopštili da ostaju kod odbrane date pred sudom u decembru 2022., u kojem su odbacili navode optužnice.

Milan Brajović zvani Mića, izjasnio se da nije kriv u predmetu u kojem su Stefan Đukić i Emil Tuzović označeni organizatorima kriminalne grupe...

Ponovo je optužnicu nazvao maštarijom specijalnih tužilaca, kako bi od sebe napravili žrtve.

Kazao je da je kompletnu 2020. godinu proveo na izdržavanju kazne, a da ga tužilaštvo tereti da je u tom periodu “bio najaktivniji u praćenju sudije Biljane Uskoković”.

“Bivši specijalni tužioci su ovo inscenirali da bi od sebe napravili žrtve, a mene etiketirali. U odnosu na raniju izjavu iz decembra 2020. dosta toga se izmijenilo. Danas imamo u pritvoru specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, u pritvoru je vrh Uprave policije, kompromitovano je tužilaštvo... a imamo i još 100 policajaca u Upravi policije koji koriste kriptovane telefone i navodno su koristili skaj aplikacije... Nadam se da sadašnji glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, neće biti slijep i gluv, kao što je bio dok je bio istražni sudija, kada je bio i slijep i gluv kada je zlostavljane momke poslao u zatvor. Nadam se da će Novović pokazati da SDT radi po zakonima Crne Gore i pokazati svim političarima da smo krivi ili nevini. Imam puno povjerenje u ovo vijeće... Dvije godine se nalazim u zatvoru, a ne znam zašto”, izjavio je u odbrani Brajović.

Odgovarajući na pitanja specijalnog tužioca Miroslava Turkovića - otkuda njegove porodične fotografije na skaj aplikacijama, Brajović je kazao da su mogle da se “skinu” sa Fejbuka i tamo postave.

“Ja ne treba da dokazujem svoju nevinost, već tužilac treba da dokaže moju krivicu, baznu stanicu odakle su poslate te fotografije, te kako sam kupio/platio kriptovani telefon. Optuženog Đukića ne poznajem i nije me mogao podstrekivati na bilo koje krivično djelo”.

Optuženi su i Zoran Perović, Dušan Dudić, Nino Korać, Stefan Mićić, Aleksandar Raičević, Dušan Boljević, Branko D. Pejanović, Haris Tuzović, Goran Milašinović i Bojan G. Lopičić.

Đukić je optužen da je od Brajovića tražio da se likvidiraju policajci Zoran i Petar Lazović, zatim Katnić i Čađenović, kao i da se prati i pretuče sutkinja Uskoković...

Ostaju u pritvoru

Sud je odbio predlog odbrane, advokata Miloša Vuksanovića, Branka Anđelića, Damira Lekića, Nikole Tomkovića, Predraga Krasića i Milana Kovačevića, da se ukine pritvor optuženima, u kojem se nalaze skoro dvije godine.

Specijalni tužilac Miroslav Turković prethodno je rekao da se protivi tom zahtjevu.

“Okrivljeni Milan Brajović i Stefan Mićić ne mogu da ponove krivično djelo, jer se oštećeni Saša Čađenović i Petar Lazović nalaze u pritvoru, tako da je isključena ta mogućnost, dok glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i Zoran Lazović, i nakon prestanka funkcije i dalje imaju policijsko obezbjeđenje”, istakao je advokat Tomković.

Bonus video: