Kakva je obuka zatvorskih čuvara

Eksperti Savjeta Evrope borave u posjeti Upravi za izvršenje krivičnih sankcija

4309 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Eksperti Savjeta Evrope borave u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS), gdje procjenjuju program obuka za zatvorske službenike dostupnih u Crnoj Gori, a koji se odnose na liječenje i tretman lica lišenih slobode sa poremećajima zavisnosti od psihoaktivnih supstanci.

Zbog procjene tih programa, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija od 30. maja do 1. juna borave ekspert Savjeta Evrope dr Jorg Pont i projektna službenica za Program krivičnog pravosuđa i zdravlja u zatvorima u Pompidou grupi SE, Aleksandra Matjaš.

Načelnica odsjeka za tretman u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Dragica Rajković, kazala je za “Vijesti” da očekuju da nakon posjete od eksperata dobiju preporuke o obukama i programima obuka koji su dostupni, ali i onima na koje je potrebno da se fokusiraju u budućnosti.

“Vijestima” je rečeno da su se eksperti SE tokom posjete sastali sa generalnim direktorom Direktorata za krivične sankcije i nadzor u Ministarstvu pravde Stevanom Brajuškovićem, vršiocem dužnosti direktora UIKS-a Radem Vojvodićem, pomoćnicima direktora, predstavnicima Sektora za zdravstvenu zaštitu, Odsjeka za tretman i Službe obezbjeđenja.

“U nastavku posjete planirano je da se sastanu sa predstavnicima javnog zdravstvenog sistema i predstavnicima civilnog sektora”, saopšteno je.

Bonus video: