Ukinuto rješenje o produženju pritvora Milu Božoviću, ponovo će se odlučivati

Sudije Apelacionog suda ocijenile su da njihove kolege iz Višeg suda nisu dale jasne i valjane razloge u pogledu postojanja osnovane sumnje da je Božović izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret

68943 pregleda 540 reakcija 46 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Viši sud ponovo će odlučivati da li će Milo Božović ostati iza rešetaka, jer su im kolege iz Apelacionog suda ukinule rješenje kojim je uhapšenom predsjedniku Opštine Budva 12. maja pritvor produžen za još dva mjeseca.

Sudije Apelacionog suda ocijenile su da njihove kolege iz Višeg suda nisu dale jasne i valjane razloge u pogledu postojanja osnovane sumnje da je Božović izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Iz Apelacionog suda objasnili su da su uvažili žalbu Božovićevog branioca, žalbe Specijalnog državnog tužilaštva i po službenoj dužnosti ukinuli rješenje:

"Ovu odluku vijeće Apelacionog suda Crne Gore, donijelo je na sjednici vijeća održanoj dana 31.05.2023. godine".

"Ispitujući prvostepeno rješenje povodom izjavljenih žalbi i po službenoj dužnosti, vijeće Apelacionog suda je ocijenilo da prvostepeni sud nije dao jasne i valjane razloge u pogledu postojanja osnovane sumnje da je okrivljeni Božović izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, kao materijalno - pravne pretpostavke za određivanje, odnosno produženje pritvora, što predstavlja bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz člana 386 st.1 tač. 9 ZKP-a, zbog čega je bilo nužno ukinuti prvostepeno rješenje".

Božović je uhapšen 13. aprila. Prema spisima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) njega je 2019. godine Mileta Ojdanić vrbovao da radi za krimi ekipu koju je taj Tivćanin formirao sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem.

Grupa koju su predstavnici izvršne vlasti nazvali policijski narko-kartel sumnjiči se za šverc najmanje tri tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju.

"Okrivljeni Ljubo Milović i Mileta Ojdanić u toku 2019. godine, stvorili kriminalnu organizaciju... a čiji pripadnici su postali okrivljeni Dejan Knežević, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Marko Novaković, Milan Popović, Božidar Jabučanin, Miloš Mišurović, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Goran Stojanović, Dražen Milović, Filip Zindović, Ivan Nikolić, Tihomir Adžić, Božović Milo i više NN lica...dok je okrivljeni Odjanić Mileta vrbovao svog kuma okrivljenog Božović Mila", piše u spisima Specijalnog tužilaštva.

Taj funkcioner Demokratskog fronta je, prema tvrdnjama SDT-a, imao zadatak da kao poslanik i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, prikuplja informacije i koristi ih za potrebe kriminalne organizacije.

Božović je negirao krivicu pred sudijom za istragu, negirao je i da je u kumovskim odnosima sa Ojdanićem, a sudiji je ispričaoi kakav je njegov stav prema kriminalnim aktivnostima tog klana, o čemu je, rekao je sudiji, više puta pričao i na sjednicama Odbora.

U spisima specijalnih tužilaca piše da je tokom kriminalnog djelovanja, osumnjičeni predsjednik crnogorske metropole turizma, sa članovima kriminalne organizacije razmijenio je ogroman broj kriptovanih poruka preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Među tim porukama su i one u kojima, navodno, od krimi-ekipe traži da "odvoje nešto za njega"...

Bonus video: