Perišić oslobođen od optužbe da je zloupotrijebio službeni položaj

Prvostepena presuda u korist bivšeg stečajnog upravnika KAP-a

11226 pregleda 4 komentar(a)
Prvostepeno oslobođen: Perišić, Foto: LUKA ZEKOVIC
Prvostepeno oslobođen: Perišić, Foto: LUKA ZEKOVIC

Bivši stečajni upravnik Kombinata aluminijuma Podgorica Veselin Perišić, oslobođen je od optužbe da je počinio krivično djelo - zloupotreba službenog položaja.

Prvostepenu presudu u Višem sudu u Podgorici izrekla je sutkinja Irena Šofranac Nedović, navodeći da nema dovoljno dokaza da je okrivljeni počinio krivično djelo.

Iznoseći odbranu u maju prošle godine, Perišić je između ostalog kazao da ne priznaje navode optužnice, odnosno da je protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja umanjio stečajnu masu za 44.933,02 eura.

Prema navodima optužnice, Perišić je mimo zakona dozvolio nasljednicima pokojnog R. B. otkup stana za iznos od 1.066 eura koji su oni potom prodali za 46.000 eura.

Perišić je, kako navodi tužilaštvo, na taj način umanjio stečajnu masu za iznos od 44.933,02 eura.

“Po zahtjevu A. B., majke pokojnog, dono sam odluku u skladu sa članom 113. Zakona o stečajnom postupku. Prilikom odlučivanja, pred sobom sam imao pravosnažno rješenje Osnovnog suda u Danilovgradu kojom je Ana Babić oglašena za zakonskog nasljednika iza pokojnog R. B. To je pravo na otkup stana, a to rješenje je obavezujuće bez izuzetka. Prema tome, nisam ja odlučivao već sud, a ja sam samo primijenio pravosnažnu sudsku odluku. Očigledno je da u mojim radnjama nema nikakvih nezakonitosti. Oštećena Momirka Damjanović, kao podnosilac prijave protiv mene, ne polaže pravo na stan jer ima riješeno stambeno pitanje, odlukom komisije za stambena pitanja KAP-a. Ona je podnijela 16 tužbi, šest je odbijeno, dvije su odbačene, četiri je povukla, dok su četiri u fazi prekida postupka. Da u mojim radnjama nema ničeg nezakonitog, potvrđuje i odluka notara, pred kojim je zaključen ugovor o otkupu stana, koji po službenoj dužnosti vodi računa da li je bilo nepravilnosti. U stečajnom postupku koji se vodio u KAP-u, bilo je 2.400 povjerilaca, uz koje je dostavljena obimna dokumentacija, a koju sam morao da razmotrim za 40 dana”, izjavio je ranije u odbrani Perišić.

Kako se navodi u optužnici, on je nasljednicima pokojnog R. B. nekadašnjeg radnika KAP-u, priznao izlučno pravo na izlučenje stečajne iz stečajne mase KAP-a u stečaju, stan od 45,10 m2 i omogućio zaključenje ugovora o otkupu ovog stana po povoljnim uslovima.

Dodaje se da zakonski nasljednici pokojnog, koji se vodio kao korisnik, nisu nekretninu mogli otkupiti u vrijeme stečaja.

Bonus video: