Božović u ćeliji sa sugrađanima i Bevenjom

Božović je uhapšen 13. aprila, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči ga za stvaranje kriminalne organizacije i tri transporta kokaina.

45543 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Tražio i Pićana: Božović nakon hapšenja, Foto: BORIS PEJOVIC
Tražio i Pićana: Božović nakon hapšenja, Foto: BORIS PEJOVIC

Uhapšeni predsjednik Opštine Budva Milo Božović pritvorsku sobu dijeli sa sugrađanima Vojislavom Pićanom i Dejanom Došljakom, a u istoj ćeliji je i Baranin Marjan Bevenja.

Taj funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) uhapšen je 13. aprila, a Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči ga za stvaranje kriminalne organizacije i tri transporta kokaina.

Nekoliko dana kasnije određen mu je pritvor, a nakon što je prošao karantin, službenici Istražnog zatvora smjestili su ga u sobu u kojoj su bili Došljak i Bevenja.

Došljak je uhapšen u decembru prošle godine, u akciji policije kojom je, kako su tada saopštili, suzbijena ulična prodaja droga u Budvi.

Bevenja je iza rešetaka od aprila 2022. godine. Njega SDT tereti da je dio kriminalne grupe koju je organizovao Miloš Medenica, sin doskorašnje prve žene crnogorskog pravosuđa, optužene Vesne Medenice.

Tog vlasnika špediterske firme “MB šped” terete za stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo davanje mita. Nakon hapšenja, protiv njega je podnijeta krivična prijava i za utaju poreza.

U zatvorskoj sobi Božoviću, Došljaku i Bevenji nedavno se pridružio Pićan, lokalni aktivista i član budvanskog dijela doskorašnje koalicije Demokratski front.

Pićan je uhapšen nakon incidenta na Jazu, a pritvor mu je određen 18. maja, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nasilničko ponašanje.

Njega i trojicu Grbljana terete da su fizički nasrnuli na predstavnike NVO “Jaz Mrčevo polje”, braću Sašu i Stevana Midorovića ispred pomoćnih prostorija na travnatim terenima na Jazu.

Vijesti saznaju da je Božović tražio od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija da Pićana smjeste u sobu sa njim i ekipom.

Prema tužilačkim spisima, Božovića je 2019. godine Mileta Ojdanić vrbovao da radi za krimi ekipu koju je taj Tivćanin formirao sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem.

Grupa koju su predstavnici izvršne vlasti nazvali policijski narko-kartel sumnjiči se za šverc najmanje tri tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju.

“Okrivljeni Ljubo Milović i Mileta Ojdanić u toku 2019. godine, stvorili kriminalnu organizaciju... a čiji pripadnici su postali okrivljeni Dejan Knežević, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Marko Novaković, Milan Popović, Božidar Jabučanin, Miloš Mišurović, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Goran Stojanović, Dražen Milović, Filip Zindović, Ivan Nikolić, Tihomir Adžić, Božović Milo i više NN lica...dok je okrivljeni Odjanić Mileta vrbovao svog kuma okrivljenog Božović Mila”, piše u spisima Specijalnog tužilaštva.

Taj funkcioner Demokratskog fronta je, prema tvrdnjama SDT-a, imao zadatak da kao poslanik i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, prikuplja informacije i koristi ih za potrebe kriminalne organizacije.

Božović je negirao krivicu pred sudijom za istragu, negirao je i da je u kumovskim odnosima sa Ojdanićem, a sudiji je ispričao i kakav je njegov stav prema kriminalnim aktivnostima tog klana, o čemu je, rekao je sudiji, više puta pričao i na sjednicama Odbora.

U spisima specijalnih tužilaca piše da je tokom kriminalnog djelovanja, osumnjičeni predsjednik crnogorske metropole turizma, sa članovima kriminalne organizacije razmijenio je ogroman broj kriptovanih poruka preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Među tim porukama su i one u kojima, navodno, od krimi-ekipe traži da “odvoje nešto za njega”...

Produžen mu pritvor

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici produžilo je pritvor Božoviću za još dva mjeseca, potvrdila je “Vijestima” samostalna savjetnica za odnose sa javnošću tog suda Marija Raković.

Apelacioni sud prethodno je ukinuo rješenje Višeg suda o produženju pritvora Božoviću i predmet vratio tom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

U tom rješenju konstatovali su da “prvostepeni sud nije dao jasne i valjane razloge u pogledu postojanja osnovane sumnje da je okrivljeni Božović izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret”...

Sud dozvolio da u zatvoru potpiše platne liste

Viši sud odobrio je zahtjev Opštine Budva da pritvoreni gradonačelnik Milo Božović u spuškom istražnom zatvoru potpiše platne liste.

To je “Vijestima” potvrđeno u Višem sudu.

Time je odobreno da iz gradske kase više od milion eura bude isplaćeno na ime majske zarade za više od hiljadu zaposlenih u gradskoj administraciji, ali i opštinskim službama, preduzećima, ustanovama kulture i lokalnim medijima koji su na budžetu.

Predstavnici Opštine juče su predali zahtjev, samo par dana nakon što je sutkinja za istragu tog suda Suzana Mugoša odbila da Božović potpiše druga službena dokumenta - saglasnosti za advokate koji zastupaju Opštinu, odluke o kompletiranju parcela…

Bonus video: