Opštini preostalo da Maroviću skida sa penzije: Ni nakon sedam godina nije izmirio 1,1 milion eura

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud

31803 pregleda 99 reakcija 24 komentar(a)
Svetozar Marović, Foto: YouTube/prtsc
Svetozar Marović, Foto: YouTube/prtsc

Ni nakon sedam godina od kada je priznao krivicu te osuđen da je bio šef organizovane kriminalne grupe, nekadašnji visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Svetozar Marović nije rodnom gradu izmirio 1,1 milion eura, kolika je korist koju je malverzacijama stekla kriminalna grupa kojom je rukovodio.

Zbog toga je Opština Budva prije nekoliko dana ponovo, preko javnog izvršitelja, skinula od penzije 239,59 eura.

To je za sada jedini način da se potraživanje od Marovića koji se godinama liječi u Beogradu na neki način naplati.

U toku je postupak koji je takođe Opština pokrenula, ali još se čeka na realizaciju - potraživanje od 793 hiljade eura biće naplaćeno prodajom imovine Marovićevog brata Dragana Marovića.

Vraćaju Svetove dugove: Miloš i Dragan Marović
Vraćaju Svetove dugove: Miloš i Dragan Marovićfoto: Savo Prelević

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Sporazum je tada zaključio sa Specijalnim državnim tužilaštvom kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić i obavezao se da će nadoknadi 1.096.481 euro na ime imovinske koristi koju je stekla organizovana grupa kojom je rukovodio. Nakon što je prodata kompletna imovina koju je ponudio kao garanciju, a koju je SDT procijenio da joj je vrijednost 1,09 milion eura, Opština je inkasirala svega 300 hiljada, dok je 793.868 eura ostalo.

Kotorski Osnovni sud je početkom godine odbio tužbu Marovića koji je tužio rodni grad, osporivši rješenje javnog izvršitelja po kome mu Opština Budva mjesečno od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine u Krimovici i Jazu koju nije prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim državnim tužilaštvom dogovorio da založi.

Marović je 3. novembra 2021. godine podnio tužbu navodeći da je shodno Sporazumu o priznanju krivice zaključenim pred Specijalnim državnim tužilaštvom koji je 12. septembra 2016. verifikovan presudom Višeg suda oglašen krivim i presudom je obavezan da na ime imovinsko-pravnog zahtjeva Opštine Budva isplati iznos od 1.096.481 euro u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude. Navedeni iznos je obezbijeđen hipotekom Opštine Budva na imovini Marovića na Jazu i Krimovici.

Takođe, da će vratiti 1,1 milion eura, Svetozar Marović i njegov brat Dragan, shodno presudi Višeg suda, u junu 2016. izdali založnu izjavu kojom su dozvolili upis države kao hipotekarnog povjerioca radi obezbjeđenja potraživanja na nekretninama na Jazu I Krimovici. Tada je i njegov sin Miloš založio imovinu.

U pesudi kotorskog Suda koju potpisuje sudija Veljko Bulatović, piše da su navodi Marovića da se izvršenje sprovodi mimo hipotekovanih nepokretnosti bez osnova.

“Da je tužilac (Marović) dobrovoljno ispunio svoju obavezu shodno sporazumu, ne bi ni bilo izvršnog postupka pa su neosnovani i navodi u dijelu rješenja koje se odnosi na novčano potraživanje na zaradama ili penziji, jer je javni izvršitelj pravilno u rješenju navela da će se izuzeti od izvršenja primanja po osnovu zakonskog izdržavanja naknade štete nastale usljed oštećenja zdravlja ili umanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti…”, piše u presudi.

Dalje je navedeno da izvršeni povjerilac (Opština) može zahtijevati od javnog izvršitelja da bez ograničenja preduzima sve radnje u postupku izvršenja ili usloviti preduzimanje određenih radnji svojom prethodnom saglasnošću.

Glavna kazna Maroviću, koji je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

Ministarstvo pravde nedavno je dalo je saglasnost kolegama iz resora unutrašnjih poslova da raspišu još jednu međunarodnu potjernicu za Marovićem.

Marović se godinama liječi u Beogradu, a Ministarstvo pravde nedavno je dalo je saglasnost kolegama iz resora unutrašnjih poslova da raspišu još jednu međunarodnu potjernicu za njim. U toku je postupak koji je takođe Opština pokrenula, ali još se čeka na realizaciju - potraživanje od 793 hiljade eura biće naplaćeno prodajom imovine Marovićevog brata Dragana Marovića.

Bonus video: