Suđenje Miomiru Mugoši odloženo za 28. jun

Predsjednica krivičnog vijeća, sutkinja Vesna Kovačević rekla je da je član vijeća sudija Zoran Radović službeno odsutan

6788 pregleda 10 komentar(a)
Mugoša, Foto: Boris Pejović
Mugoša, Foto: Boris Pejović

Suđenje bivšem gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši u slučaju "Carine", koje je za danas bilo zakazano u Višem sudu u Podgorici, odloženo je za 28. jun.

Predsjednica krivičnog vijeća, sutkinja Vesna Kovačević rekla je da je član vijeća sudija Zoran Radović službeno odsutan.

Za danas je bilo planirano da se saslušavaju svjedoci.

Na ponovljenom suđenju održanom 7. aprila, Mugoša se izjasnio da nije kriv i da se ne osjeća krivim.

Prethodno je Apelacioni sud Crne Gore početkom februara uvažio žalbu Specijalnog državnog tužilaštva i ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Miomir Mugoša oslobođen od optužbe.

Prethodno oslobođen optužbi da je oštetio budžet Glavnog grada

Mugoša je oslobođen optužbe da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz član 416 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore iz razloga što po ocjeni prvostepenog Višeg suda nije dokazano da je učinio krivično djelo za koje je optužen.

Tom presudom je bivši gradonačelnik oslobođen optužbi da je u slučaju prodaje gradskog građevinskog kompaniji DOO "Carine", oštetio budžet Glavnog grada od 6,7 miliona eura, a "Carinama" pribavio korist u istom iznosu.

Prema navodima optužnice, okrivljeni Mugoša je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovedenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevinskog zemljišta na kompaniju "Carine", te da je na taj način počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

U optužnici se navodi da je Mugoša "od 25. jula 2007. do 8. maja 2012., kao službeno lice i javni funkcioner - gradonačelnik, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist, a Glavnom gradu pričinio štetu".

"Postupajući suprotno službenim interesima i interesima glavnog grada i to Zakona o građevinskom zemljištu, protivno odluci Skupštine opštine donio je odluku od 30. avgusta 2007. o prenosu prava na zemljište preduzeću "Carine" za 165 eura po metru kvadratnom, neposrednom pogodbom", piše u optužnici.

Na taj način, dodaje se, pribavio je "Carinama" korist od 6.723.194, 85 eura, a Opštini Podgorica štetu u istom iznosu.

Bonus video: