Još traže ko je pjevao „Nož, žica...”

Više državno tužilaštvo u Podgorici čeka da policija prikupi obavještenja i dokaze uznemirujućeg skandiranja dijela navijačke grupe “Vojvode”

10955 pregleda 9 komentar(a)
Navijači Fudbalskog kluba Sutjeska na stadionu pod Goricom (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Navijači Fudbalskog kluba Sutjeska na stadionu pod Goricom (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Uprava policije još radi na identifikaciji i prikupljanju dokaza protiv dijela navijačke grupe “Vojvode”, zbog uznemirujućeg skandiranja: “Nož, žica, Podgorica” uoči finalne utakmice Kupa Crne Gore.

Više državno tužilaštvo Podgorica u odgovoru “Vijestima” navodi da je Uprava policije prikupila obavještenja od većeg broja građana, ali da posao u izviđajnom dijelu predmeta još nije okončan.

“Više državno tužilaštvo u Podgorici je samoinicijativno formiralo predmet nakon skandiranja od strane grupe navijača FK Sutjeska i dalo nalog Upravi policije za prikupljanje potrebnih obavještenja, u cilju rasvjetljavanja događaja i identifikacije lica koji su skandirali ‘Nož, žica, Podgorica’. Od strane Uprave policije prikupljena su obavještenja od većeg broja građana, a i dalje se vrše identifikacije lica i prikupljaju obavještenja od građana, a po nalogu tužioca prikupljaju se i drugi dokazi radi utvrđivanja svih okolnosti vezanih za konkretan događaj”, piše u odgovoru rukovoditeljke VDT-a Podgorica Lepe Medenice.

Medenica
Medenicafoto: Savo Prelević

Ponovili su da će nakon što budu “prikupljeni svi traženi podaci i dokazi, izvršiti analizu i donijeti odluku u predmetu”.

Prema podacima iz UP, službenici iz Nikšića i Podgorice su na osnovu snimaka uspjeli da identifikuju oko 40-ak navijača, koji su kako se vjeruje nedolično skandirali.

Dio navijača iz Nikšića, 29. maja ove godine, pred finale Kupa između Sutjeske i Arsenala su u blizini stadiona pod Goricom uzvikivali tekst, koji podsjeća na najstravičnije događaje u ovom dijelu Evrope nakon Drugog svjetskog rata: “Nož, žica, Podgorica”.

To je jasna aluzija na uzvike “Nož, žica, Srebrenica”, kojim se gotovo tri decenije veliča genocid u kojem su u samo nekoliko dana jula 1995. godine stradala 8.372 Bošnjaka.

Ove pokliče oštro su osudile brojne nevladine i sportske organizacije, veliki dio opozicionih partija, pozivajući nadležne da procesuiraju odgovorne za uznemirujući govor mržnje.

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje osudila je, kako navode, nacionalistički izliv mržnje navijača, ocjenjujući da se ne radi o još jednom izolovanom incidentu, već ozbiljnom društvenom problemu koji vlasti neodgovorno ignorišu.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković poručio je da su skandiranjem parole, koja izaziva asocijaciju neprihvatljivog nacionalizma, mržnje i netolerancije - navijači Sutjeske izazvali zaslužene osude “takvog necivilizacijskog i skandaloznog ponašanja”.

Nakon oštrih reakcija, navijači Sutjeske, koji sebe nazivaju “Vojvode”, demantovali su da njihovo skandiranje ima veze sa “genocidima i prozivanjem manjinskih naroda”.

Zbog navijačkog uzvikivanja u Podgorici i Fudbalski savez Crne Gore je osudio “skandalozne i apsolutno neprihvatljive poruke” navijačke grupe “Vojvode”, a potom i povukao mjere - pokrenut je disciplinski postupak protiv FK Sutjeska zbog nedoličnog ponašanja njihovih navijača.

Bonus video: