Bombe i častan rad ste zaboravili

Miodrag Strugar i Igor Subašić reagovali na nezvanične navode iz UIKS-a

4587 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz spuškog zatvora (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Detalj iz spuškog zatvora (arhiva/ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Miodrag Strugar i Igor Šubarić saopštili su da su “nezvanični” sagovornici iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) pokušali da ih diskredituju u tekstu objavljenom 1. juna, ali i da sumnjaju da su isti kumovali njihovim smjenama sa starješinskih pozicija koje su obavljali.

Oni su reagovali na tekst “Telefone i rakiju ‘sadili’ u zatvoru”, u kome se pominju njihova imena...

“Povodom članka koji je 1. 6. 2023. godine objavljen u dnevnim novinama Vijesti, a u kojem se sugeriše da su zbog službenih radnji - pretresa, koji navodno nisu urodili plodom, smijenjeni načelnik KPD Miodrag Strugar i rukovodilac službe obezbjeđenja Igor Šubarić, ukazujem da je sagovornik iz UIKS-a iznio neistine, te da su tada izvršeni pretresi itekako urodili plodom.

Naime, pretresi na pomenutom dijelu zatvora, u saradnji sa menadžmentom Uprave, izvršeni su dana 14. 11. 2023. godine i tom prilikom je pronađena veća količina nedozvoljenih stvari i predmeta, među kojima i mobilni telefoni, sim kartice i veća količina alkohola, preko 20 flaša različitog alkoholnog pića, bidona kao i praznih ambalaža za alkohol i veća količina suplemenata, što se sve može provjeriti uvidom u spise predmeta i fotoelaborat koji su formirani u vezi sa ovim preduzetim radnjama. Takođe, u saradnji sa menadžmentom UIKS-a, uz asistenciju Protivterorističke jedinice Uprave policije, par dana nakon ovih pretresa, izvršena je pretraga terena pomenutog prostora i tom prilikom isti nisu pronašli nedozvoljene stvari, dok su službenici KP doma (odnosno zatvora za duge kazne) u dva odvojena naknadna pretresa pomenutog prostora i objekata pronašli i izuzeli nedozvoljene stvari i predmete, o čemu takođe postoje formirani predmeti i fotoelaborat.

Sve ove službene radnje, u saradnji sa menadžmentom UIKS-a preduzete su za vrijeme dok sam ja, Miodrag Strugar bio načelnik KP doma a Igor Šubarić zapovjednik zatvorske policije.

Što se tiče naše smene sa pozicija koje smo obavljali u KP domu, one su izvršene početkom februara 2023. godine, na način što sam ja Miodrag Strugar, po zanimanju diplomirani oficir policije, iznenada i neočekivano pozvan od strane starješina UIKS-a dana 5. 2. 2023. godine, kojom prilikom mi je saopšteno da se ne uklapam u sadašnji tim starješina, te da jednostavno nisam dio njihovog tima kao i da ću biti raspoređen na druge poslove. Nedugo zatim, sa mjesta rukovodioca službe obezbjeđenja smijenjen je i lgor Šubarić, iz razloga što je najbliži saradnik načelnika Strugara.

Takođe, ovom prilikom želimo da naglasimo, da kada je sagovornik iz UIKS-a iznosio podatke vezane za tekst koji je objavijen dana 1. 6. 2023. godine, nije se sjetio da iznese, da je zbog svog profesionalnog odnosa, časnog i poštenog rada, Miodrag Strugar doživio velike neprijatnosti, za vrijeme obavijanja starješinskih funkcija u UIKS-u, kako za vrijeme dok je bio na dužnosti zapovjednika zatvorske policije, tako i za vrijeme dok je bio na dužnosti načelnika KPD. U vezi sa ovim, napominjemo da je u avgustu 2019. godine bačena bomba na porodičnu kuću u kojoj stanuje Miodrag Strugar, gdje srećom nije bilo povrijeđenih, iako je dvadeset minuta prije samog napada, otac Miodraga Strugara bio na terasi ispred kuće, dok je na kući i automobilima prouzrokovana materijalna šteta, o čemu je uredno izvještavala novinarka Vijesti, dok je njena novinarska kuća bila na licu mjesta nakon ovog događaja. Takođe, sagovornik iz UIKS-a, nije se sjetio da iznese više prijetnji, koje su, zbog profesionalnog rada, upućivane Miodragu Strugaru, od kojih je posljednja upućena članovima njegove porodice krajem decembra mjeseca 2022. godine, o čemu postoji formiran predmet u tuzilastvu, po kojem do danas, kako za bacanje bombe, tako ni za ove prijetnje, nije utvrđeno ko su nalogodavci ovih krivičnih djela. Nadalje, sagovornik iz UIKS-a, nije se sjetio da iznese da je Igoru Šubariću i za vrijeme dok je obavijao poslove šefa smjene i rukovodioca službe obezbjeđenja, više puta prijećeno, zbog njegovog, prije svega poštenog i profesionalnog rada, o čemu je upoznata Uprava policije.

O našem profesionalnom odnosu prema poslu i radu, a posebno kada se govori o službenim radnjama, pretresima i oduzetim nedozvoljenim stvarima, kako na mjesečnom tako i na godišnjem nivou, govore rezultati za bilo koji period a odnose se na poslove koje smo obavljali, što se može provjeriti uvidom u mjesečne i godišnje izvještaje KP doma.

Imajući u vidu sve navedeno, način na koji je koncipiran tekst objavljen dana 1. 6. 2023. godine, kao i vrijeme kada je isti objavljen, smatramo da je isti kao i sagovornik iz UIKS-a, bio zlonamjeran sa ciljem da nas diskredituje kao profesionalne službenike i na taj način pokuša da uruši čast i ugled kako nas, tako i članova naše porodice, zbog čega ćemo podnijeti krivične prijave protiv NN lica, odnosno sagovornika iz UIKS-a koji je ima ovakvu namjeru i iznio ove podatke.

Takođe, osnovano sumnjamo da su ovakvi sagovornici kao i oni slični njima, kumovali našoj smjeni sa starješinskih pozicija koje smo obavljali. Nadalje, ne bi nas iznenadilo da, ovakvi sagovornici, u svojim saopštenjima, odu i korak dalje, jer očigledno nekome predstavljamo smetnju.

U krajnjem, potrebu za ovim demantijem imali smo upravo zbog svih koji nas i članove naše porodice lično poznaju, kao i način na koji živimo i radimo.

Bonus video: