"Borilović ne bi izvršio masakr da mu je oduzeto oružje i da su preduzete mjere predviđene zakonom"

Porodice čiji su članovi stradali 12. avgusta na Cetinju podnijeli krivičnu prijavu protiv načelnika CB Cetinje i Podgorica

17366 pregleda 6 komentar(a)
Sa lica mjesta, Foto: Boris Pejović
Sa lica mjesta, Foto: Boris Pejović

Advokat Zdravko Đukanović, zastupnik porodica čiji su članovi stradali 12. avgusta 2022, u Cetinju, podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Gorana Jokića, načelnika Centra bezbednosti Podgorica iz Podgorice i Dalibora Šabana, načelnika Centra bezbednosti Cetinje, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo nesavjestan u službi.

Podnosioci prijave su Cetinjani Pejović Borivoje, Pejović Vesna, Martinović Miloš, Radunović Mila, Radunović Danijela, Radunović Aleksandra, Radunović Tiodor i Đurišić Dejan.

"Krivična prijava protiv Jokića i Šabana je podnesena zato što su u periodu od početka 2021. godine, kada je nadležnom tužilaštvu podneta krivična prijava protiv Vuka Borilovića radi izvršenja krivičnog djela nasilničko ponašanje, pa do 12.08.2022. godine kada je Borilović ubio deset osoba, među kojima i dvoje djece, dok je šest lica ranio, u naselju Medovina, na Cetinju, obojica okrivljenih su sa umišljajem, svjesni svog djela i njegove protivpravnosti htjeli izvršenje djela".

U prijavi se navodi da su Jokić i Šaban propuštanjem dužnosti nadzora određenog zakonom i internim aktima Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore, propustili da Boriloviću oduzmu oružje i municiju.

"...imajući u vidu da su stekli svi uslovi predviđeni zakonom da mu oružje i municiju koju je posjedovao i za koju je posjedovao dozvolu, a sa kojim je dana 12.08.2022. godine izvršio krivično djelo... po osnovi postupka koji je pokrenut protiv tog lica za izvršenje krivičnog djela nasilničko ponašanje, kao i po osnovu psihofizičke sposobnosti lica za držanje predmetnih oružja i municije, jer se isti liječio u neuropsihijatrijskoj bolnici. Sa ovim su okrivljeni bili upoznati, te su, iako su bili svjesni ili bili dužni i mogli biti svjesni da usljed kršenja propisa i očiglednog nesavjesnog postupanja i propuštanjem nadzora mogu nanijeti štetu, čime su doveli do teške povrede prava drugih lica na taj način što su doveli do nezapamćene tragedije i masakra".

U prijavi piše i da su Jokić i Šaban tek nakon više od 40 minuta od prijave da Borilović puca na sugrađane uputili policijske službenike na mjesto izvršenja krivičnog djela iako su, ocjenjuju, bili dužni i morali biti svjesni tih okolnosti, a nisu dali nalog policijskim službenicima za hitno postupanje radi sprečavanja masakra, iako u policijski službenici bili raspoređeni na manje od 100 metara udaljenosti od mjesta tragičnog događaja u blizini Cetinjskog manastira.

Podnosioci krivične prijave predložili su da se protiv osumnjičenih pokrene krivični postupak preko nadležnog tužilaštva, da se saslušaju osumnjičeni i da se ispitaju oštećeni i drugi svjedoci i da preduzmu i druge radnje radi utvrđivanja svih bitnih okolnosti koje su od značaja za opisana krivična djela.

"Nesporna je činjenica da Vuk Borilović ne bi da izvrši masakr da mu je oduzeto oružje i da su protiv njega preduzete druge mjere u skladu sa zakonom. Radnjom prijavljenih lica se stiču sva bitna obeležja krivičnog djela za koja su prijavljena", navodi se u krivičnoj prijavi punomoćnika advokata Zdravka Đukanovića.

Bonus video: