Krivične prijave protiv službenika MUP-a i 36 osumnjičenih za lažnu prijavu prebivališta u Šavniku

Službenik MUP-a se sumnjiči za krivično djelo - falsifikovanje službene isprave, a 36 osoba za krivično djelo - navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja

21366 pregleda 48 reakcija 14 komentar(a)
Šavnik, Foto: Svetlana Mandić
Šavnik, Foto: Svetlana Mandić

Nikšićka policija podnijela je krivične prijave protiv 36 osoba zbog sumnje da su prijavile prebivalište u Šavniku u cilju ostvarivanja biračkog prava i glasanja na lokalnim izborima u toj opštini, saopšteno je iz Uprave policije.

Navodi se da su službenici nikšićkog Odjeljenja bezbjednosti, u saradnji sa službenicima Stanice policije Šavnik, a u koordinaciji sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Pljevljima, podnijeli krivične prijave protiv 37 osoba zbog počinjenih 38 krivičnih djela.

„Nakon preduzimanja višemjesečnih izviđajnih aktivnosti u predmetu kodnog naziva “Prebivališta”, povodom saznanja da je veći broj građana iz drugih opština izvršio lažnu prijavu prebivališta u opštini Šavnik u cilju ostvarivanja biračkog prava i glasanja na lokalnim izborima u ovoj opštini, policija je podnijela krivične prijave protiv 37 osoba“, kaže se u saopštenju.

Iz policije su kazali da se službenik Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), filijale Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance u Šavniku, V.Č. (37), sumnjiči za krivično djelo falsifikovanje službene isprave.

On je to djelo, kako su naveli iz policije, počinio tako što je kao službeno lice neistinite podatke upotrijebio kao da su istiniti, a što je rezultiralo promjenom mjesta prebivališta određenog broja osoba na teritoriji opštine Šavnik.

Iz policije su rekli da se za krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja sumnjiči 36 osoba: S.S. (24), J.M. (20), D.T. (33), M.J. (56), P.M. (32), V.Đ. (32), A.M. (49), N.J. (21), N.M. (29), L.K. (31), N.M. (66), I.S. (45), M.D. (65), V.S. (67), G.Đ. (60), S.N. (26), Č.N. (52), B.D. (27), I.F. (33), R.M. (55), Č.S. (66), M.V. (49), M.Đ. (57), O.B. (34), D.M. (43), B.M. (59.), A.J. (43), M.S. (40), B.P. (43), R.Š. (45), N.V. (37), Ž.K. (34), A.M. (19), I.R. (22), V.M. (65) i V.N. (19).

Oni su to krivično djelo počinili na način što su, kako se sumnja, službenike Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance u Šavniku, davanjem neistinitih podataka doveli u zabludu da prilikom obavljanja svojih poslova izvrše promjene njihovog prebivališta iz drugih opština na teritoriji opštine Šavnik.

Iz policije su kazali da je to urađeno u cilju ostvarivanja biračkog prava i glasanja na lokalnim izborima u Šavniku 23. oktobra prošle godine.

„MUP i Uprava policije kontinuirano prate bezbjednosnu situaciju i preduzimaju aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju podizanja svijesti građana i stvaranja bezbjednog ambijenta za ostvarivanje Ustavom zagarantovanih prava i sloboda“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: