Lažne dojave o bombama zbog širenja panike: Prijetnje poslate na bar 150 adresa

Zbog novog talasa bombaških prijetnji, ispražnjenje učionice, sudnice, ali i zgrade državnog i podgoričkog parlamenta

17680 pregleda 3 komentar(a)
Ispred zgrade Skupštine juče nakon dojave, Foto: Luka Zekovic
Ispred zgrade Skupštine juče nakon dojave, Foto: Luka Zekovic

Prijeteći mejl sa uznemirujućom porukom: “Eksploziv u zgradi”, stigao je za samo nekoliko minuta na adrese najmanje 120 crnogorskih škola i institucija, koje su zbog novog talasa bombaških prijetnji ispražnjenje i pregledane, a nastava prekinuta.

Prijetnje bombaškim napadima nastavile su se i tokom dana, a mejl je, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, do juče popodne primilo preko 150 ustanova i institucija.

Nakon što su škole obustavile polaganje polumaturskog ispita i nastavile sa popodnevnim smjenama, na meti su se našli sudovi.

U Podgorici su evakuisani Viši, Vrhovni i Apelacioni. Prijeteći mejlovi stigli su, nezvanično je rečeno redakciji, i u sudove u Herceg Novom, Nikšiću, Bijelom Polju, Danilovgradu, Pljevljima, Rožajama...

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Marija Raković rekla je za “Vijesti” da je dojava stigla na zvaničnu imejl adresu Višeg suda.

I upravna zgrada Glavnog grada evakuisana je juče nakon što je u 14.44 sati i na njihovu mejl adresu stigla dojava da je postavljen eksploziv.

“Bombaši samoubice” i detonacije “u narednih nekoliko minuta”

Prema nezvaničnim podacima “Vijesti”, prvi mejl sa prijetećom sadržinom, ispisanom na ćirilici, stigao je u jednu od nikšićkih škola i u Skupštinu Crne Gore, gdje je navedeno da će navodno “bombaši samoubice izvršiti detonacije u narednih nekoliko minuta”...

Lažne prijetnje poslate su sa adrese - stealthypost.org, a u obraćanju pošiljaoci su naveli da su “Alahovi ratnici ujedinjeni u organizaciji - Riiadus”.

“Najavljujemo početak specijalne operacije uništenja Crne Gore”, pisalo je u uvodnom dijelu prijetećeg mejla.

Nakon što je mejl iste sadržine stigao na adrese većine crnogorskih škola, ispraznio je juče ujutro školske klupe, a službenici Uprave policije su obavili kontradiverzioni pregled i utvrdili da su prijetnje, kao i u ranijim sličnim slučajevima, bile lažne.

Uprava policije navodi da rade na identifikaciji osobe ili organizacije, kao i toga odakle je stigao prijeteći mejl...

Novi termin za popravni ispit iz matematike

To što su policijske ekipe u većini ustanova registrovale da se radi o lažnoj dojavi, odložilo je juče polaganje popravnog eksternog polumaturskog ispita iz matematike, koji je u svim školama trebalo da počne u podne.

“Planirana eksterna provjera znanja učenika devetog razreda osnovne škole, iz matematike, otkazana je zbog mejlova prijeteće sadržine. Testiranje je otkazano u saradnji i na osnovu nalaza i mišljenja Uprave policije o bezbjednosnim procjenama ustanova u kojima je trebalo da se održi provjera znanja učenika. O novom terminu testiranja, u saradnji sa Ispitnim centrom, osnovne škole će biti blagovremeno obaviještene”, saopšteno je juče iz Ministarstva prosvjete.

Prethodno su uprave škola dobile zeleno svjetlo da nastave sa nastavom u popodnevnoj smjeni.

Iz prosvjetnog resora ranije juče saopšteno je da je ministar Miomir Vojinović razgovarao sa rukovodstvom Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi se preduzele odgovarajuće mjere i radnje.

Kazali su i da “vjeruju da su ponovo u pitanju lažne dojave”.

Dojave uglavnom iz Crne Gore

Više od godinu prijeteći mejlovi prazne vrtiće, škole, amfiteatre, ali i zgrade državnih i opštinskih organa. Sredinom maja su zbog prijetećeg telefonskog poziva na nekoliko sati obustavljeni letovi, ali i željeznički saobraćaj.

“U pitanju su mahom maloljetna lica. Dvije lažne dojave poslala su djeca mlađa od 14 godina koja nijesu krivično odgovorna, dok su ostale dojave poslali maloljetnici od 14 do 18 godina. Od osam lažnih dojava dvije su poslate iz inostranstva, dok su ostale poslate iz Crne Gore”, kazao je ranije rukovodilac Grupe za suzbijanje krivičnih djela visokotehnološkog kriminala u Ministarstvu unutrašnjih poslova Jakša Backović.

Beograđanin Petar Mijović (45) prijetio je da će dići u vazduh aerodrome u Podgorici i Tivtu ukoliko se podigne optužnica protiv jednog, nekada visokopozicioniranog policijskog funkcionera.

On je prijetio i da će “dići u vazduh” i hotele i željezničke stanice, ne precizirajući koje.

“Preduzete su mjere i radnje od strane policijskih službenika barske policije, koji su u saradnji sa službenicima NCB Interpola Podgorica došli do saznanja da je korisnik telefonskog broja sa kojeg je upućen prijeteći poziv P. M. (45) iz Beograda”, saopšteno je tada iz Uprave policije.

Sa tim događajem, kako su istakli, upoznat je tužilac, koji je kvalifikovao krivično djelo izazivanje panike i nereda.

Bonus video: