Čađenović ostaje u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva

Viši sud prihvatio predlog Specijalnog državnog tužilaštva

14856 pregleda 208 reakcija 10 komentar(a)
Saša Čađenović nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović
Saša Čađenović nakon hapšenja, Foto: Boris Pejović

Uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović ostaće u pritvoru zbog opasnosti od bjekstva.

To je odlučio Viši sud, koji je prihvatio predlog Specijalnog državnog tužilaštva, uz optužnicu podnijetu protiv Čađenovića, potvrdila je "Vijestima" savjetnica za odnose sa javnošću tog suda Marija Raković.

Specijalno tužilaštvo predalo je ranije sudu optužnicu protiv Čađenovića, zbog sumnje da je službeno djelovanje podredio interesima kavačkog kriminalnog klana.

Taj tužilački akt predat je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici.

Čađenović se tereti da je učinio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

“Osumnjičenom se stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije ‘kavački klan’, sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela, da, u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor i da iz spisa uklanja izvještaje koje je EUROPOL dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka”, navodi se u saopštenju SDT-a.

Okrivljenom se, piše, stavlja na teret i da je u određenom krivičnom predmetu odredio sudskog tumača za engleski jezik da izvrši pisani prevod pojednih dokaza, za šta nije postojala potreba u postupku i tako joj pribavio imovinsku korist u visini nagrade za izvršeno prevođenje.

“U optužnici je predloženo da se okrivljenom produži pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i da će ometati krivični postupak uticanjem na saučesnike”, konstatovali su iz tužilaštva kojim rukovodi Vladimir Novović.

Tužilački savjet je krajem 2022. donio odluku o privremenom udaljenju Čađenovića sa tužilačke funkcije.

To je, kako je tada rečeno, učinjeno na osnovu Zakona o Državnom tužilaštvu, zbog pokretanja krivičnog postupka za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje tužilačke funkcije.

“Prema članu 121 Zakona o držanom tužilaštvu, tužilac može biti privremeno udaljen od dužnosti, ako se: protiv njega odredi pritvor, dok pritvor traje ili ukoliko se protiv njega pokrene krivični postupak za djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje tužilačke funkcije. Državni tužilac može biti privremeno udaljen od dužnosti i nakon podnošenja predloga za pokretanje disciplinskog postupka zbog najtežeg disciplinskog prekršaja”.

Prema Zakonu, zahtjev za privremeno udaljenje podnosi disciplinski tužilac.

Članovi Tužilačkog savjeta jednoglasno su donijeli tu odluku.

Bonus video: