Pantović: Službenici UP nezakonito pokušavali da izvrše pretres, posjedovanje kriptomata nije nelegalno

On je kazao i da kriptomat, za koji su iz bezbjednosnog sektora sinoć kazali da je Džordža Kotrela, nije u vlasništvu te osobe, već je vlasništvo kompanije "Global Trust Limited" i da je postavljen u junu 2022. godine.

18612 pregleda 17 komentar(a)
Pantović, Foto: Savo Prelević
Pantović, Foto: Savo Prelević

Posjedovanje kriptomata nije nelegalno u Crnoj Gori, kao ni trgovina kripto valutama, ali su službenici Uprave policije juče, nezakonito pokušavali da pretresu salon Prive u Tivtu, bez ikakvog naloga, tvrdi advokat Ratko Pantović.

On je kazao i da kriptomat, za koji su iz bezbjednosnog sektora sinoć kazali da je Džordža Kotrela, nije u vlasništvu te osobe, već je vlasništvo kompanije "Global Trust Limited" i da je postavljen u junu 2022. godine.

"Kriptomat nije nelegalan, kako to tvrde ministri Aleksandar Damjanović i Filip Adžić, već legalani vlasništvo nad njim ima kompanija GTL, a ne Džordž Kortel. Osnivač preduzeća je Hon Kong Yong. Ministartvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo ekonomije već godinu posjeduju informacije da je kriptomat legalan i da je u vlasništvu ovog preduzeća, tačnije od 2. juna 2022. godine. Tog dana gospodin Hon Kong Yong je pred inspektorima privrednog krimianala dao izjavu u svojstvu građanina, na okolnosti posjedovanja tog kripomata. Dostavio im je dokaze da je navedeni kriptomat to preduzeće legalno nabavilo, legalno ga uvezlo i platilo porez, želeći da ga postave radi obavaljanja transakcija prilkom trgovine u kriptovalutama. Prije nabavke, kao ovlašćeni advokat, postavio sam pitanja Upravi za sprečavanje novca, sa zahtjevom za stručno tumačenje - da li je u Crnoj Gori dozvoljeno trgovaje kriprtovalutama i postavljanje kriptomata. Zvanično su nam odgovorili da ta oblast, u Crnoj Gori, nije regulisana nijednim zakonom i da ne postoji nijedan zakon, propis ili bilo koji član bilo kog zakona koji zabranjuje trgovanje kriptovalutama ili postavljanj kriptomata", kazao je Pantović.

On ističe da od tog dana i Damjanović i Adžić imaju svu dokumentaciju, te da se nakon saslušanja Kong Yonga tužilac kojeg su policajci obavijestili, izjasnio da u radnjama njegovog preduzeća ili njegovim, a u vezi sa tim kritptomatom, ne postoji obilježje bilo kog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

"Na osnovu mišljenja Uprave za sprečavanje novca i nadležnog tužioca potpuno je jasno da je taj kriptomat legalan, kao i što je i trgovanje kriptovalutama u Crnoj Gori potpuno legalan posao. Moji klijenti su 8. i 9. juna ove godine bili pod pritiskom Uprave policije, čiji službenici su pokušali da izvrše nelegalne pretrese u navedenim prostorijama. Upozorio sam ih da nećemo dozvoliti pretrese bez naloga tužioca ili istražnog sudije. Od 12 sati pa do 18.30 sati, juče su službenici UP pokušali da izvrše nelegalne pretrese salona Prive, bez naloga... Nadležni tužilac i sudija za istragu nisu im potpisali naloge, svjesni da u radnja bilo kog lica na postoje obilježja bilo kog krivičnog djela", rekao je on.

Pantović tvrdi da GTL nema nikakve veze sa Pokretom Evropa sad i liderom te partije Milojkom Spajićem, te da oni ni Džordž Kortel nisu finansirali tu političku partiju.

Bonus video: