Do Kvonovi računari do 5. juna bili u policiji

Iz Višeg suda objasnili su da je, imajući u vidu da su im predmeti dostavljeni 5. juna, besmisleno komentarisati da li je početkom aprila neko iz suda omogućio braniocu u predmetu zamjenu oduzetih predmeta, ali i da nemaju indicija da je bilo što u predmetu zamljenjeno

16229 pregleda 8 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Iz podgoričkog Osnovnog suda saopštili su da kod njih nikada nisu bili računari i telefoni okrivljenih Do Kvona i Hon Čand Juna, dok su iz Višeg suda odgovorili da su im tek 5. juna dostavljeni predmeti oduzeti od tih državljana Južne Koreje.

Na taj način iz dva suda odgovorili su na pitanja "Vijesti" o navodnim nezakonitostima zvaničnika u postupku protiv Južnokorejca.

"Protiv državljana Južne Koreje C. J. H. i K. D. H. vodi se ekstradicioni postupak pred ovim sudom po zamolnici SAD i Južne Koreje. U istom predmetu od strane Uprave policije dana 05. 06. 2023. godine dostavljeni su predmeti koji su oduzeti prilikom lišenja slobode od okrivljenih. U ovom momentu ne možemo se izjašnjavati o vrsti i količini predmeta", kazali su iz Višeg suda.

Objasnili su da je, imajući u vidu da su im predmeti dostavljeni 5. juna, besmisleno komentarisati da li je početkom aprila neko iz suda omogućio braniocu u predmetu zamjenu oduzetih predmeta, ali i da nemaju indicija da je bilo što u predmetu zamljenjeno.

"A da se tako nešto desilo i da sud o tome ima saznanja, o tome bi odmah bili obaviješteni organi nadležni za otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela. Ovaj sud nema nikakvih indicija da je bilo što u predmetu zamijenjeno, te ni osnova za bilo kakvo vještačenje u tom pravcu, a svakako da ćemo ukoliko SDT to zatraži, prije odlučivanja po zamolnici, istima dostaviti sve oduzete predmete", odgovorili su iz tog suda.

Iz Osnovnog suda u Podgorici pojasnili su da su u toku postupka koji se vodi zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave vodi protiv Do Kvona i Hon Čand Juna oduzeti pasoši i lične karte za koje postoji osnovana sumnja da su nastali izvršenjem krivičnog djela.

"Osim navedenog, prilikom podnošenja optužnog predloga, od okrivljenih je privremeno oduzet i sat marke "patek philippe geneve", koji je na zahtjev nadležnog tužioca, uz dopis od 05.06.2023. godine, vraćen Osnovnom državnom tužilaštvu, a isti nije predmet izvršenja krivičnog djela koje im se u ovom postupku stavlja na teret. Prema navedenom, Osnovnom sudu u Podgorici nije dostavljen nijedan lap top okrivljenih, niti se sud nalazi u posjedu istih, a isti nisu ni predmet izvršenja krivičnog djela falsifikovanja isprave koji se pred Osnovnim sudom u Podgorici vodi protiv C. J. H. i K. D. H.", kazali su oni.

Član Predsjedništva Pokreta Evropa sad Andrej Milović podnio je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv premijera Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, advokata Branka Anđelića iz Podgorice, kao i NN lica iz pravosudnih organa koji su, kako je naveo u prijavi, direktno ili indirektno učestvovali u izvršavanju nezakonitih radnji.

Milović u prijavi tvrdi da su počinili više krivičnih djela u slučaju "Do Kvon".

Tvrdi da je Abazović organizator kriminalne organizacije koja je, postupajući po njegovim uputstvima i naređenjima, kompromitovala dokazni materijal u navedenom slučaju.

On tvrdi da je prijavljena ekipa na čelu s Abazovićem, kompromitovala dokazni materijal u slučaju "Do Kvon", jer su protivzakonitim radnjama izvršili zamjenu laptopova i mobilnih uređaja koji su kao dokazni materijal zaplijenjeni u postupku izviđaja od strane nadležnih organa i uredno zapečaćeni za potrebe daljeg procesuiranja tokom krivičnog postupka.

Milović je na Tviteru objavio skrinšot poruka, ali ne objašnjava kada su nastale, o čijoj se komunikaciji radi niti ko je dr Abdul, uz objašnjenje da "ako je jedan od Kvonovih lap topova završio u Dubaiju preko Dr Abdula još u aprilu mjesecu, onda je u dokaznom materijalu zamijenjeni laptop, osim ako ne fali jedan".

Bonus video: