Telefoni opet lete oko zatvora

U ćelijama pritvorenih pripadnika kotorskih klanova službenici zatvorske policije pronašli su i oduzeli mobilne telefone. Spriječen i pokušaj da se visokopozicioniranim pripadnicima jedne od tih kriminalnih ekipa mobilni dostavi dronom

38345 pregleda 46 reakcija 17 komentar(a)
Telefoni oduzeti u Istražnom zatvoru, Foto: UIKS
Telefoni oduzeti u Istražnom zatvoru, Foto: UIKS

U ćelijama pritvorenih pripadnika kotorskih klanova službenici zatvorske policije pronašli su i oduzeli mobilne telefone, a spriječili su i pokušaj da se visokopozicioniranim pripadnicima jedne od tih kriminalnih ekipa mobilni dostavi dronom i prebaci preko ograde.

To su “Vijestima” saopštili iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, dodajući da su pretresi u Istražnom zatvoru svakodnevni, da su pronašli i oduzeli na desetine mobilnih telefona i drugih nedozvoljenih predmeta.

“Minulog vikenda pretresane su sobe u kojima, između ostalih, borave pritvorenici koji su označeni pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa. U sobi u kojoj su pripadnici OKG ‘škaljari’ pronađen je jedan mobilni telefon, a u ćeliji u kojoj su pripadnici OKG ‘kavač’ dva. Takođe, spriječen je pokušaj prebacivanja telefona preko ograde, odnosno, službenici su ga pronašli prije nego su na šetnju izašli pritvorenici koji su ga trebali uzeti”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Objašnjava i da su, u prethodnom periodu, službenici Istražnog zatvora, raspoređeni u stražarskim kulama, evidentirali i spriječili pokušaj “dostave” telefona dronom.

“Službenici zaduženi za spoljnje obezbjeđenje primijetili su da se dron, više puta, približava štićenom prostoru, a reagovali su kada je onaj ko ga je navodio pokušao da dostavi mobilni telefon i punjač do prozora sobe u kojoj boravi šef jedne kriminalne grupe”, rekao je sagovornik “Vijesti” iz UIKS-a.

Isti sagovornik dodaje da su proteklih mjeseci, u svim organizacionim jedinicama spuškog i bjelopoljskog zatvora, urađeni opšti pretresi, ali da i nakon toga pronalaze telefone, bodeže, nedozvoljene tablete...

Telefoni oduzeti u Istražnom zatvoru
Telefoni oduzeti u Istražnom zatvorufoto: UIKS

“Telefone pronalazimo u manjoj mjeri, jer smo uspjeli da zatvorimo nekoliko veoma važnih kanala, od kojih su jedan bile i kućice na Poluotvorenom odjeljenju (POO)”.

“Vijesti” su nedavno objavile da su zatvorski čuvari u krugu POO otkopali dvadesetak flaša alkoholnog pića i više mobilnih telefona. Flaše viskija i loze bile su zakopane u zemlji, u dijelu gdje je kotlara.

Navodno, alkohol, telefoni i druga nedozvoljena sredstva odatle su “rasturana” širom zatvora.

Detalj iz Poluotvorenog odjeljenja spuškog zatvora (ilusrtracija)
Detalj iz Poluotvorenog odjeljenja spuškog zatvora (ilusrtracija)foto: Luka Zeković

Menadžment Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) o ishodu pretresa obavijestio je Upravu policije, koja, kako je rečeno, preduzima mjere i radnje na rasvjetljavanju tog događaja.

I o pronalascima telefona u Istražnom zatvoru, kao i pokušaju dostavljanja uređaja dronom, takođe je obaviještena policija.

Nedozvoljene predmete čuvaju “sitni” prestupnici

Sagovornik iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kazao je da je menadžment te ustanove izmjestio dvojicu pritvorenika, koji su, prema operativnim informacijama, “rasturali” mobilne telefone.

“Operativnim radom otkrili smo i da visokopozicionirani pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, koji su u pritvoru, telefone čuvaju kod onih pritvorenika koji su uhapšeni zbog manje opasnih krivičnih djela, a da ih onda takozvanim liftovima prebacuju iz sobe u sobu, obično tokom noći. Većina tih telefona je oduzeta, ali nastavljamo sa pretresima, kako bi na minimum smanjili broj uređaja za komunikaciju”, objasnio je izvor lista.

Bonus video: