Počelo ponovljeno suđenje u procesu "državni udar", Mandić udaljen iz sudnice

Optuženi Mandić je sudu kazao da optužuje SDT i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da nastavljaju da rade ono što je bivši GST Milivoje Katnić započeo, bivši režim Mila Đukanovića i međunarodni faktor "koji je u svim našim institucijama"

27602 pregleda 57 reakcija 57 komentar(a)
Mandić i Knežević (arhiva), Foto: Luka Zeković
Mandić i Knežević (arhiva), Foto: Luka Zeković

Ponovljeno suđenje u slučaju poznatom kao "državni udar" počelo je danas u Višem sudu u Podgorici, pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Zoran Radović.

Suđenje se nastavlja sjutra provođenjem pisanih dokaza.

Svi okrivljeni su ostali kod ranijih navoda odbrane, negirajući navode optužnice.

Optuženi Andrija Mandić je udaljen iz sudnice nakon što ga je sud upozorio da nema pravo da postavlja pitanja sudu i tužilaštvu.

Optuženi Mandić je sudu kazao da optužuje SDT i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da nastavljaju da rade ono što je bivši GST Milivoje Katnić započeo, bivši režim Mila Đukanovića i međunarodni faktor koji je u sve naše institucije.

"Sve je isto samo Katnića nema. Očigledno je da su SDT i prethodno sudsko vijeće bili u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i da ovaj postupak ima političu pozdainu", istakao je Mandić.

Optuženi Bratislav Dikić je ponovio odbranu prije skoro šest godina i podsjetio na dio iz njegovog ranijeg iskaza.

"SDT, Saša Čađenović specijalni tužilac i tada glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, su vršili na mene da optužim SPC i ljude iz Crne Gore koji su ovdje optuženi, da su spremali državni udar. Mene su 24 puta, tokom sudakog postupka, bez znanja suda, vodili sa lisicama i vrećom na glavi, u civilno vozilo, u SDT", rekao je je Dikić.

Dodao je da mu je SDT tada nudio i novac da prizna krivicu i optuži lica sa ove optužnice.

“Čađenović je prvo ponudio 50.000 eura, odbio sam. Onda 100.000 eura. I to sam odbio. Rekao je da ću biti osuđen na 15 godina i da ću umrijeti u zatvoru. Ja sam mu rekao da bolje da živim na nogama nego na koljenima”, kazao je Dikić.

Okrivljena Branka Milić je negirala navode optužnice, ističući da nije izvršila krivično djelo.

Advokat Miladin Joksimović, branilac okrivljene Milić, izjavio je „Vijestima“ da u samoj optužnici nema čak ni predloga da se okrivljeni oglase krivim i kazne po zakonu, već samo predlog da se produži pritvor, dodajući da ovakvu optužnicu ne bi napisali ni studenti, što je, kako je naveo, nedostatak optužnice. Prihvatajući žalbe advokata odbrane, Apelacioni sud Crne Gore je ukinuo prvostepenu presudu u ovom predmetu.

“Vijeće je ukinulo prvostepenu presudu jer su u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka, a zbog kojih se nijesu mogli prihvatiti ni činjenični ni pravni zaključci u prvostepenoj presudi, kako u odnosu na postojanje krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, tako i u odnosu na postojanje njihove krivice za ta djela”, navedeno je u saopštenju Apelacionog suda.

Oni su tada pojasnili da su, odlučujući u drugostepenom postupku o izjavljenim žalbama protiv presude specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, uvažili žalbe branilaca optuženih i žalbu optuženog Bratislava Dikića, u dijelu kojom su optuženi oglašeni krivim da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju...

Ukinutom presudom lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, zbog, kako piše u optužnici, članstva u kriminalnoj organizaciji od februara 2016. godine. Organizatori te grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni su ukupno na 27 godina zatvora.

Bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam, a Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam godina zatvora.

Istom odlukom, Srboljub Đorđević i Milan Dušić osuđeni su na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora, dok je Kristina Hristić osuđena uslovno.

Vozač DF-a Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora. U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera, a aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Knežević Novović daje sugestije da ne dođe do promjene optužnice

Okrivljeni Milan Knežević je nakon današnjeg održanog glavnog pretresa novinarima kazao da je sadašnji glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, bio sudija za istragu 2016. godine, kada su uhapšeni osumnjieni za pokušaj terorizma i kojima se danas sudi.

"Sve ove optužene, tada je stavio na mjere tajnog nadzora, i sada se formalno izuzima iz ovog predmeta, a kada mi tražimo promjenu optužnice, onda gospodin Novović itekako učestvuje u davanju sugestija da ne dođe do promjene optužnice", rekao je Knežević.

Bonus video: