Pretresena ćelija Do Kvona

Kontrolisana zatvorska soba optuženog “kralja kriptovaluta”

64659 pregleda 347 reakcija 41 komentar(a)
Ko trguje sa uhapšenim Do Kvonom, Foto: Luka Zekovic
Ko trguje sa uhapšenim Do Kvonom, Foto: Luka Zekovic

Pretresena je ćelija Istražnog zatvora u kojoj boravi takozvani “kralj kriptovaluta” Do Kvon, saopšteno je “Vijestima” iz više nezvaničnih izvora.

Prema istim informacijama, to je učinjeno po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) koje je tražilo i dobilo odobrenje sudije za istragu podgoričkog Višeg suda.

Njegovu ćeliju pretresli su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO).

Sagovornik “Vijesti” pojašnjava da su inspektori, takođe uz nalog i odobrenje, pretresli i ćeliju u kojoj boravi Do Kvonov poslovni partner, Hond Čan Jun.

Navodno, u zatvorskim sobama nije pronađen nijedan nedozvoljeni predmet.

Portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić, nije odgovorio na pitanja “Vijesti” - u kom predmetu su pretresene ćelije Istražnog zatvora u kojima su dvojica državljana Južne Koreje.

Najtraženiji svjetski bjegunac crnogorsku političku scenu zainteresovao je u predvečerje vanrednih parlamentarnih izbora - pismima poslatim na više adresa, u kojima tvrdi da ima dokaze o finansiranju predizborne kampanje Pokreta Evropa sad.

Nakon što im je branilac Branko Anđelić 2. juna otkazao punomoćje, objasnivši za “Vijesti” da je “politički kontekst” tog predmeta nešto sa čim se ne slaže i da nije prihvatio da nastavi sa odbranom kakvu su zahtijevali advokati iz Amerike, pokrenuta je lavina.

Anđelić je tada najavio da će upoznati nadležne organe o određenim činjenicama i navodima o kojima ga je upoznao njegov branjenik i za šta je dobio instrukciju.

Nakon nekoliko dana objavljeno je da je Do Kvon poslao pismo premijeru Dritanu Abazoviću, ministru pravde Marku Kovaču i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

U pismu, u koje su “Vijesti” imale uvid, Do Kvon je napisao da se sa Milojkom Spajićem zna od 2018. godine, da su se susretali krajem prošle godine u Beogradu, i to nakon što je za državljaninom Južne Koreje raspisana potjernica.

Zbog navoda u pismu, sastalo se i Vijeće za nacionalnu bezbjednost, a oni su nakon sjednice poručili da od SDT-a očekuju da razjasni u kakvom su poslovnom odnosu bili Spajić i uhapšeni Do Kvon.

Povezani članci

07. Jun 2023.

Hoće li SDT pročitati Do Kvona?

Iz Pokreta Evropa sad tu aferu okarakterisali su naručenom, ali je gostujući u emisiji “Načisto” Spajić potvrdio da kralja kriptovaluta poznaje godinama i da je poslovao s njim.

Potvrdio je i da su se sreli krajem prošle godine u Beogradu, ali je rekao da nije znao da je Do Kvon na potjernici. Negirao je informacije o finansiranju kampanje.

Prije nego je Spajić priznao da poznaje Do Kvona i da se sa njim viđao, funkcioner PES-a, Andrej Milović, za navodnu podmetačinu optužio je premijera Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, advokata Branka Anđelića i glavnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost Artana Kurtija.

Nakon nekoliko Milovićevih izjava, Anđelić mu je poručio da pismo nije navodno, već da ga je Do Kvon sam pisao. Rekao je i da je Milović “nacrtao” građanima ono što ga žulja od početka - dokaze o poslovanju Spajića sa kompanijom okrivljenog Do Kvona.

Milović je potom SDT-u podnio krivičnu prijavu protiv Abazovića, Adžića, Anđelića i NN lica iz pravosudnih organa koji su, kako je naveo u prijavi, direktno ili indirektno učestvovali u izvršavanju nezakonitih radnji.

Tada je i ustvrdio da su početkom aprila zamijenili laptopove i mobilne uređaje koji su nakon hapšenja oduzeti od Do Kvona i Hond Čan Juna. Prvobitno je tvrdio da je to učinjeno u aprilu, na sudu.

Ti elektronski uređaji su, prema zvaničnim odgovorima, tek 5. juna stigli u Viši sud u Podorici. U Osnovni sud u Podgorici nisu ni donošeni, jer nijesu predmet izvršenja krivičnog djela za koje odgovaraju.

Do Kvon i Hond Čan Jun uhapšeni su 23. marta na podgoričkom Aerodromu, dok su pokušavali da se ukrcaju u avion privatne kompanije “Alliance Jet”, spreman za let do Dubaija.

Čand Jun
Čand Junfoto: Luka Zeković

Zaustavljeni su na pasoškoj kontroli, nakon što se graničnom policajcu koji je provjeravao dokumenta upalila aplikacija “Find” sa upozorenjem “uhapsiti”.

Za njima je raspisana potjernica zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje, a za Kvonom i zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi dolara.

Nekoliko dana nakon što su im stavljene lisice na ruke, crnogorski pravosudni organi dobili su od Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje zahtjev da im ekstradiraju Do Kvona i Hond Čan Juna.

Privođenje Do Kvona
Privođenje Do Kvonafoto: Luka Zeković

Ekstradicioni postupak je u toku, kao i postupak pred Osnovnim sudom u Podgorici, pred kojim odgovaraju za falsifikovanje dokumenata.

Sutkinja Ivana Becić dva puta je prihvatila njihov predlog da se uz jemstvo od po 400.000 eura brane sa slobode, ali je tužilaštvo uložilo žalbu.

Bonus video: