Sve je isto, samo Katnića nema...

Mandić i Knežević udaljeni iz sudnice nakon što su u predmetu “državni udar” komentarisali rad SDT-a

6593 pregleda 19 komentar(a)
Knežević i Mandić ispred Višeg suda u Podgorici (arhiva), Foto: SAVO PRELEVIC
Knežević i Mandić ispred Višeg suda u Podgorici (arhiva), Foto: SAVO PRELEVIC

Andrija Mandić udaljen je juče iz sudnice podgoričkog Višeg suda, nakon što je upozoren da nema pravo da postavlja pitanja vijeću i tužilaštvu.

Na početku ponovljenog suđenja u predmetu “državni udar”, lider Nove srpske demokratije prethodno je optužio čelnika Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) Vladimira Novovića da nastavlja praksu svog prethodnika Milivoja Katnića.

Nakon Mandića, iz sudnice je udaljen i drugi optuženi političar Milan Knežević (DNP).

Oni su tražili od SDT-a da im odgovori zašto i nakon političkih promjena, nastavljaju progon prvaka njihove koalicije.

Sudija Zoran Radović upozorio ih je da treba da se izjašnjavaju na okolnosti u vezi sa svojom odbranom i da poštuju red, kako ne bi bili udaljeni.

Mandić je, međutim, rekao da neće uvažiti opomenu suda i da će nastaviti da priča o sprezi SDT-a, bivšeg sudskog vijeća i sadašnjeg GST-a.

“Sve je isto, samo Katnića nema... Očigledno je da su SDT i prethodno sudsko vijeće bili u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i da ovaj postupak ima političu pozadinu. Ja sam se nadao da će poslije političkih promjena koje su nastupile za posljedicu imati drugačije ophođenje SDT-a prema nama”, kazao je Mandić.

I Knežević je konstatovao da postupak SDT-a ima “izuzetno naglašen politički narativ”.

“Sumnjam da SDT u ovom trenutku djeluje za račun stranih ambasada i međunarodnih subjekata, iako je izvjesno da se bez nas ne može formirati stabilna vlada”, kazao je.

Dodao je da treba ispitati prisutnu tužiteljku Jelenu Protić - da li ima neka saznanja o ukidanju zabrane ulaska Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnu Goru.

“Ja i ona ne možemo biti u isto vrijeme u sudnici. Ona je bila zastupnik optužnice zbog koje sam bio osuđen. Nije preuzela radnje iz svoje nadležnosti povodom snimka gdje sam napadnut”, kazao je Knežević.

Optuženi Bratislav Dikić ponovio je odbranu od prije skoro šest godina i podsjetio na dio iz svog ranijeg iskaza.

“SDT, Saša Čađenović specijalni tužilac i tada glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, vršili su na mene pritisak da optužim SPC i ljude iz Crne Gore koji su ovdje optuženi, da su spremali državni udar. Mene su 24 puta, tokom sudakog postupka, bez znanja suda, vodili sa lisicama i vrećom na glavi, u civilno vozilo, u SDT”, rekao je Dikić.

Dodao je da mu je SDT tada nudio i novac da prizna krivicu i optuži lica sa ove optužnice: “Čađenović mi je prvo ponudio 50.000 eura, odbio sam. Onda 100.000 eura. I to sam odbio. Rekao je da ću biti osuđen na 15 godina i da ću umrijeti u zatvoru. Ja sam mu rekao da je bolje da živim na nogama nego na koljenima”.

Prihvatajući žalbe advokata odbrane, Apelacioni sud ranije je ukinuo prvostepenu presudu u ovom predmetu. Njom su navodni organizatori grupe - Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, osuđeni ukupno na 27 godina zatvora.

Ukinutom presudom, Mandić i Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, dok je nekadašnji komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina robije...

U optužnici piše da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF-a i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Kriminalna organizacija, navodi se, planirala je da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otmu i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Bonus video: