ZBCG: Novović da utvrdi da li je neko uzeo pet miliona da omogući Ismailovu azil

Iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" rekli da neće podržati izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu kojim je predviđeno da se Specijalno policijsko odjeljenje izdvoji iz MUP-a

14792 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Lideri koalicije ZBCG Milan Knežević i Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Lideri koalicije ZBCG Milan Knežević i Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović

Koalicija "Za budućnost Crne Gore" pozvala je glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da upozna javnost sa slučajem Telmana Ismailova, kojeg Rusija potražuje zbog optužbi za ubistva i finansijske malverzacije, a kojem je dodijeljen politički azil u Crnoj Gori.

Pojedini ruski mediji, kako navode iz ZBCG, tvrde da je Ismailovu azil dodijeljen uz korupciju u djelovima sistema, koja je navodno iznosila pet miliona eura. Podsjećaju da je Novović bio istražni sudija u tom slučaju.

"Bilo bi interesantno da poslovični ćutljivi Vladimir Novović upozna javnost sa ovim sumnjivim slučajem Telmana Ismailova, i kakva je bila njegova uloga kao istražnog sudije, ali i da sad sa pozicije GST-a pokrene istragu i utvrdi da li je neko u drugim djelovima sistema odlučivanja uzeo 5 miliona dolara i omogućio Ismailovu politički azil. I da je upravo 'slučaj' Ismailov preporučio Vladimira Novovića kod ovih drugih djelova sistema da bude izabran za GST-a", navodi se u saopštenju.

Iz ZBCG su, tvrdeći da Novović želi kriminalizovati tu koaliciju i pokušati je povezati sa škaljarskim i kavačkim kriminalnim klanom, upitali glavnog specijalnog tužioca da li će podnijeti ostavku ako se ispostavi da su njegovi najbliži saradnici "bili, ili su još uvijek na platnom spisku" tih klanova.

"Najmanje što očekujemo je da, ako se ovo ispostavi tačnim, odmah procesuira i pohapsi svoje najbliže saradnike i saradnice", poručili su.

Tvrde, između ostalog, i da Novović "sve očiglednije" zloupotrebljava svoje zakonske nadležnosti te da ima namjeru da se direktno umiješa u izbor nove vlade, rekavši da to podsjeća na njegovog prethodnika Milivoja Katnića. "Mi to nećemo aminovati, niti nijemo posmatrati", kazali su iz koalicije ZBCG.

Kazali su da se Novović "aktivno uključio u zastupanje Katnićeve optužnice" protiv Andrije Mandića i Milana Kneževića u slučaju poznatom kao "državni udar".

"Moramo podsjetiti da je Vladimir Novović bio istražni sudija u postupku poznatom kao državni udar, i stavio sve optužene na mjere tajnog nadzora, i dao nalog za pretres kuće visokog policijskog funkcionera Siniše Stojkovića, u koju su SPO i ANB podmetnuli oružje uzeto na revers iz MUP-a, i da sad bezuspješno pokušava ukloniti svoje tragove u ovom montiranom procesu", dodaju iz ZBCG.

Iz te koalicije su rekli da će javnost drugom prilikom obavijestiti o, kako tvrde, sastancima Novovića sa kontroverznim biznismenima i bezbjednosno interesantnim osobama "na jednoj benzinskoj pumpi u Nikšiću".

Poručili su Novoviću i da neće podržati izmjene i dopune Zakona o tužilaštvu kojim je predviđeno da se Specijalno policijsko odjeljenje izdvoji iz Ministarstva unutrašnjih poslova i "stavi pod njegovu direktnu kontrolu", čime bi "postao neprikosnoveni gospodar koji skida i stavlja na vješala".

"Jedino ako nas pohapsi sve sa poslaničke liste ZBCG i onda naši mandati budu podijeljeni ovima koji nisu prošli cenzus, što Novoviću sigurno ne bi bilo mrsko", navodi se u saopštenju.

Bonus video: