Odloženo suđenje optuženima za ubistvo Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića u Baru

Sudija Đokaj je prije početka današnjeg suđenja donio rješenje kojim je razriješio advokata Dragana Nikolića, branioca po službenoj dužnosti koji brani optuženog Murića

8248 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Višem sudu u Podgorici, danas je suđenje Stefanu Đukiću i njegovoj grupi optužena za ubistvo Jovana Klisića i ranjavanje Velizara Gardaševića prvog novembra 2019. godine ispred lokala ,,Savoja“ u Baru, odloženo za 22. septembar.

Specijalno krivično vijeće kojim predsjedava sudija Amir Đokaj, odlučilo je da optuženi Hasip Murić treba da angažuje branioca po izboru.

Sudija Đokaj je prije početka današnjeg suđenja donio rješenje kojim je razriješio advokata Dragana Nikolića, branioca po službenoj dužnosti koji brani optuženog Murića. Pojasnio je da je Nikolić angažovan po službenoj dužnosti nakon što je Murić uhapšen i određen mu pritvor.

“Nakon što je Murić 8. oktobra 2021. godine pušten iz pritvora uz činjenicu da se tereti za krivično djelo članstvo u kriminalnoj organizaciji za koje ZKP ne propisuje obaveznu odbranu, to je sud već tada u ovom slučaju trebao donijeti rješenje o razrješenju branioca po službenoj dužnosti”, kazao je sudija Đokaj.

On je potom poručio o procesnim pravima optuženog Murića da može bez advokata da se brani pred sudom, ali i da ima mogućnost da angažuje branioca po izboru. Ukazao je okrivljenom Muriću da ukoliko nastavi saradnju sa dosadašnjim advokatom Nikolićem neće biti neophodno da se odbrana upoznaje sa spisima predmeta ali da ukoliko se odluči za nekog drugog advokata, mora voditi računa da on bude upoznat sa slučajem do narednog suđenja.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Stefan M. Đukić optužen da je prvog novembra 2019. kao saizvršilac počinio krivično djelo teško ubistvo, odnosno da je sa 15 hitaca ispaljenih iz automatske puške ubio Klisića i ranio Velizara Gardaševića, dok se njegova supruga, majka i polubrat – Danijela B. Mandić, Zorica Đ. Đurović, Vuk V. Lakićević, zatim Marko M. Vujadinović, Hasip B. Murić, Andrija B. Glavičanin i Bojan M. Vuksanović, optužuju za stvaranje kriminalne organizacije.

Glavičanin i Lakićević su optuženi za neodzvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok je Đukić takođe optužen za isto krivično djelo.

Okrivljeni Đukić, Lakićević i Vujadinović su optuženi da su 20. avgusta 2019. godine, pokušali da ubiju Gardaševića u Baru, odnosno da su kao saizvršioci počinili krivično djelo ubistvo u pokušaju.

Sudija Amir Đokaj četvrti predsjednik vijeća

Sudija Amitr Đokaj je novi predsjednik krivičnog vijeća u ovom predmetu. Prije njega ovaj predmet u rad je bio kod sudija Nade Rabrenović, Vesne Kovačević I Biljane Uskoković.

Sutkinja Uskoković se izuzela iz predmeta nakon što je tužilaštvo iz poruka preko Sky aplikacije razotkrilo planove Stefana Đukića i Emila Tuzovića da je ,,polome jer neće da im ona sudi”.

Sudski proces protiv Đukića i Tuzovića je u toku, a nastavak je zakazan za 16. jun.

Potom se iz predmeta izuzela i sudija Kovačević, nakon što je pred Osnovnim državnim tužilaštvom pokrenut postupak protiv optuženog Vuka Lakićevića, polubrata Stefana Đukića koji je tokom jednog suđenja sudiji Kovačević uputio prijetnje govoreći joj ,,ti teroristo, pazi se“.

Bonus video: