Savjet će danas o smjeni Medenice

Zakazana sjednica o optužnom predlogu za razrješenje šefice Višeg tužilaštva u Podgorici

9800 pregleda 2 komentar(a)
Lepa Medenica ispred zgrade Tužilaštva, Foto: BORIS PEJOVIC
Lepa Medenica ispred zgrade Tužilaštva, Foto: BORIS PEJOVIC

Tužilački savjet danas će, prema najavi, razmatrati optužni predlog kojim je disciplinski tužilac tražio razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice.

Taj predlog Tužilačkom savjetu uputio je ministar pravde Marko Kovač, zbog sumnje da je Medenica vršila neprimjeren uticaj na tadašnje kolegu iz Osnovnog drzavnog tužilaštva u Podgorici - Vukasa Radonjića, u slučaju istrage otvaranja granice za beogradske kriminalce Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Zamjenica disciplinske tužiteljke Tanja Nišavić, u optužnom predlogu navodi da je Medenica pozvala Radonjića nakon ponoći i, suprotno zakonu, “na grub i neprimjeren način”, tražila da oslobodi uhapšene policajce Sašu Đurovića i Aleksandra Boškovića.

Ti policaci prethodno su uhapšeni zbog sumnje da su ukinili zabranu kojom je do tada onemogućeno da Belivuk i Miljković legalno uđu u državu, kao bezbjednosno interesantne osobe.

“Čime je izvršila radnje koje predstavljaju razlog za razrješenje dužnosti rukovodioca državnog tužilaštva iz čl.125 st.1.tač.3. Zakona o državnom tužilaštvu”, piše u optužnom predlogu koji je 31. maja predala Tužilačkom savjetu.

Nišavić je u istom aktu predložila da se pred Tužilačkim savjetom zakaže rasprava, na koju bi trebalo pozvati tužiteljku Medenicu, čija se odgovornost utvrđuje, ali i svjedoke Vukasa Radonjića i tužioce Nikolu Boričića i Dražena Burića.

Disciplinska tužiteljka je u optužnom predlogu pobrojala i da se na raspravi pred Tužilačkim savjetom pročitaju brojni dopisi i obavještenja koja su tužioci jedni drugima slali - 14. oktobra 2021. ali i obavještenje Radonjića koje je 21. oktobra poslao tadašnjem zamjeniku ODT-a Podgorica Nikoli Boričiću.

Tražila je i da se pročita dopis Boričića od 21.10.2021. godine upućen rukovoditeljki VDT Podgorica...

“Da nakon održane rasprave, Tužilački savjet usvoji optužni predlog i rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepu Medenicu, razriješi dužnosti rukovodioca”, piše na kraju optužnog predloga zamjenice disciplinske tužiteljke Tanje Nišavić.

Medenica je ranije kazala “Vijestima” da nije upoznata sa predlogom za njeno razrješenje i da zbog toga neće komentarisati tu temu.

Novinarku “Vijesti” uputila je na Tužilački savjet, čijim članovima je nedavno dostavljen predlog za njenu smjenu...

Na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu saslušano je više tužilaca, funkcionera policije i Vlade, a zbog činjenice da je neko otvorio granicu za pripadnike kavačkog klana, koji su par mjeseci ranije, prema optužbama, direktno učestvovali u ubistvu dvije osobe u Crnoj Gori.

Tužilac Radonjić pred poslanicima tada je kazao da iz Uprave policije nisu poslušali njegov, najprije usmeni nalog da se uhapse dva službenika te institucije, navodno odgovorna za to, a da ga je, nakon što je dao i pisani nalog za lišenje slobode, oko ponoći nazvala Medenica, tražila mu da pusti te službenike UP i optužila ga da postupa nezakonito.

Njegove riječi potvrdio je i Nikola Boričić, tadašnji šef Osnovnog državnog tužilaštva, ustvrdivši da ga je ta ista koleginica tri puta zvala bezuspješno tražeći istu stvar, a da se nakon njega okomila na Radonjića...

Bonus video: