Kvir Montenegro: Psiholog Petar Marković napadnut u Podgorici i Baru

Grupa mladića fizički je napala Petra Markovića na ulici u Baru, nanijevši mu lakše tjelesne povrede. Drugi napad se dogodio u Podgorici, kada je jedan taksi vozač iz svog vozila počeo psovati, vrijeđati i prijetiti Petru Markoviću dok je prelazio ulicu, a potom se i jedan prolaznik priključio vrijeđanju i uputio mu prijetnje

34620 pregleda 1585 reakcija 72 komentar(a)
Petar Marković, Foto: PR Centar
Petar Marković, Foto: PR Centar

U Podgorici i Baru dogodila su se dva nova napada na psihologa Petra Markovića, saopšteno je iz Kvir Montenegra.

"Ovi nedolični i nasilni incidenti su potpuno neprihvatljivi i samo dodatno naglašavaju ozbiljnost problema nasilja i govora mržnje u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Grupa mladića fizički je, kako se navodi, napala Petra Markovića na ulici u Baru, nanijevši mu lakše tjelesne povrede.

"Tokom napada, napadači su ga psovali, vrijeđali i prijetili mu da će mu slomiti glavu, ubiti ga. Ovaj slučaj je odmah prijavljen policiji u Baru kako bi se počinioci privedli pravdi", dodaje se.

Drugi napad se, kako su kazali, dogodio u Podgorici, kada je jedan taksi vozač iz svog vozila počeo psovati, vrijeđati i prijetiti Petru Markoviću dok je prelazio ulicu, a potom se i jedan prolaznik priključio vrijeđanju i uputio mu prijetnje.

"U sklopu našeg programa besplatne pravne pomoći, Kvir Montenegro zastupa Petra Markovića u svim ovim i prethodnim slučajevima i pruža mu podršku tokom procesuiranja počinilaca pred nadležnim institucijama. Nastavljamo snažno osuđivati svaki oblik nasilja i diskriminacije prema LGBTIQ osobama i pozivamo nadležne da hitno identifikuju, procesuiraju i najstrože kazne počinioce ovih napada", dodaje se u saopštenju.

Nasilje i govor mržnje prema LGBTIQ osobama u Crnoj Gori su, kako je saopšteno, na sve višem nivou, dok je sistemski odgovor i postupanje nadležnih institucija sve slabije.

"Ovo čini svakodnevni život LGBTIQ osoba u Crnoj Gori sve težim i nebezbjednijim, a takođe i anulira napredak koji je ostvaren tokom prethodne decenije u promovisanju jednakosti i zaštite ljudskih prava", saopšteno je iz Kvir Montenegra.

Kvir Montenegro će, kako su kazali, pažljivo pratiti dalji razvoj ovih slučajeva i nastaviti pružati pravnu pomoć Petru Markoviću.

"Očekujemo da nadležne institucije postupaju u skladu s propisima i blagovremeno, oštro i adekvatno odgovore na ove napade. Pozivamo sve ljude koji su izloženi prijetnjama, nasilju, uznemiravanju ili diskriminaciji po osnovu stvarne ili pretpostavljene seksualne orijentacije ili rodnog identiteta da se za besplatnu pravnu podršku jave Kvir Montenegru na broj telefona 067/16-10-16", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: