Piperović: Ova vlast za četiri mjeseca zaposlila 6.500, a protiv Nrekića se digli svi što je zaposlio nekoliko ljudi

Okrivljeni Nrekić i Čapuni su u svojim odbranama istakli da sva lica koja su navedena u optužnom predlogu a koja se njima stavljaju na teret, da su zapošljena zloupotrebnom službenog položaja, da su ti zaposleni i ranije obavljali te poslove kod bivšeg predsjdnika Opštine Ulcinj, Nazifa Cungua i Fatmira Đeke po ugovoru o djelu

9222 pregleda 46 reakcija 17 komentar(a)
Zoran Piperović, Foto: Boris Pejović
Zoran Piperović, Foto: Boris Pejović

Suđenje bivšem predsjedniku Opštine Ulcinj Ljoru Nrekiću, koji se tereti da je zaposlio 14 osoba, i njegovim saradnicima, počelo je danas u Višem sudu u Podgorici.

Pred specijalnim vijećem kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, odbranu su dali okrivljeni Nrekić i nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni. Oba okrivljena su negirala da su počinili krivično djelo.

Njihov branilac advokat Zoran Piperović je posebno istakao da je sadašnja vlast u Crnoj Gori zaposlila 6.500 osoba samo za posljednja četiri mjeseca.

"Od 2020. godine do danas zapošljeno je 12.000 po ugovoru o djelu. U zadnjih četiri mjeseca je zapošljeno 6500 po ugovoru o djelu u razna preduzeća koja drži sadašnja vlast u Crnoj Gori. Za to niko nije krivično procesuiran. Čak je i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao da će biti partijskog zapošljavanja nakon lokalnih izbora u Podgorici. Kada jeLjoro Nrekić kazao da je partijski zaposlio neke ljude digla se kuka i motika. Dakle, pravda nije jednaka za sve", istakao je advokat Piperović.

Okrivljeni Nrekić i Čapuni su u svojim odbranama istakli da sva lica koja su navedena u optužnom predlogu a koja se njima stavljaju na teret, da su zapošljena zloupotrebnom službenog položaja, da su ti zaposleni i ranije obavljali te poslove kod bivšeg predsjdnika Opštine Ulcinj, Nazifa Cungua i Fatmira Đeke po ugovoru o djelu.

Kako je predstavljeno optužnim predlogom, Nrekić se tereti da je od 31. januara do 30. novembra 2020. godine u Ulcinju kao službeno lice i i javni funkcioner predsjednik Opštine, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja pribavio drugima korist i teže povrijedio prava drugih. Na način što je suprotno članu 109, 113 i 115 Zakona o lokalnoj samoupravi, članu 5 st. 2 Ugovora o reprogramu poreskog duga Opštine Ulcinj od 5.5.2015. i članu 6 st. 4 Ugovora o regulisanju međusobnih odnosa po osnovu realizacije sanacionog plana Opštine Ulcinj uz kreditno zaduženje uz državnu garanciju od 4.12.2015. bez objavljivanja oglasa sprovođenja postupka za popunu radnih mjesta i bez pribavljenog pozitivnog mišljenja i saglasnosti Ministarstva finansija za nova zapošljavanja te suprotno članu 200 Zakona o radu zaključivao ugovore o obavljanju privremenih i povremenih poslova sa 14 lica radi obavljanja određenih poslova, piše u optužnom predlogu.

Optužnicom, obuhvaćeni su i nekadašnji predsjednik Skupštine opštine Ulcinj Ilir Čapuni, sekretar Sekretarijata za finansije Opštine Ulcinj Sead Osmanović, bivši sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana, nekadašnji direktor Službe za zaštitu i spasavanje Saubih Mehmeti i sekretar Komunalne policije Milazim Mustafa.

Bonus video: