Do Kvon i Čan Jun promijenili iskaze: Lažne pasoše nabavili u Singapuru, mislili da su legalni

Do Kvon je od sutkinje tražio da ukoliko će ih proglasiti krivim kazni samo njega

84893 pregleda 167 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.06.2023. 18:40h

Do Kvon i Hond Čan Jun promijenili su iskaze na današnjem ročištu u Osnovnom državnom tužilaštvu i sudiji objasnili da su lažne pasoše Kostarike i Belgije nabavili preko agencije u SIngapuru.

Do Kvon je tražio da za to djelo samo on bude kažnjen.

Pred sutkinjom Ivanom Becić danas su iznijete završne riječi, a ona je najavila da će presudu donijeti 19. juna.

Do Kvon je sutkinji rekao da se tek juče prvi put upoznao sa nalazima Interpola u koji ne sumnja, a koji govori da njihove putne isprave nisu regularne.

"Pasoše smo nabavili preko agencije iz SIngapura koja nudi ekonomska državljanstva. Takvu praksu imate i u Crnoj Gori. S obzirom na to da smo tokom apliciranja za pasoše Granade odbijeni, a prilikom apliciranja za pasoše Kostarike naša aplikacija je prihvaćena, nisam imao razloga da sumnjam u to. Ovakvi vidovi sticanja dokumenata nijesu rijetkost, imaju ih brojne države poput Grenade, Dubaija, Portugala, pa i Crna Gora u kojoj je potrebno ulaganje od 250.000 eura. Mi smo se prijavili za ove pasoše preko agencije koju su mi preporučili prijatelji koje poštujem. Bilo bi teško povjerovati da osoba o kojoj se toliko mnogo zna prihvati da putuje sa lažnim pasošem i iako ne znam koji je obim saobraćaja privatnim avionom iz Podgorice pokušaj da odem privatnim avionom iz Podgorice bio bi ravan samoubistvu", rekao je Do Kvon.

On je od sutkinje tražio da ukoliko će ih proglasiti krivim kazni samo njega.

I Čand Jun je u sudnici rekao da je tek uz asistenciju sadašnjih branilaca uspio da pročita analizu Interpola o belgijskim dokumentima i da nema razloga da u nju sumnja.

"Smatrali smo da su pasoši legalni, jer program ekonomskog državljanstva nije ništa neuobičajeno. Ja sam samo popunio formulare. Moj prijatelj Do Kvon je komunicirao sa agencijom čiji vlasnik je ugledni biznismen. Vjerovali smo da je sve legalno", rekao je on.

Tužilac Haris Šabotić je u završnim riječima kazao da su tokom postupka dokazani navodi optužnog prijedloga i tražio od sutkinje da Do Kvona i Hond Čan Juna oglasi krivim.

Rekao je i da su njihovi promjenjeni iskazi neosnovani, navodeći da je nelogično da okrivljeni prilikom preuzimanja dokumenata nisu obratili pažnju na podatke.

Kazao je i da to što su falsifikovani pasoši pronađeni u njihovom ručnom prtljagu, govori da su bili spremni da ih upotrijebe.

Advokat Rodić je u završnim riječima, koje su njegovi branjenici prihavtili, od suda tražio da ih oslobodi.

Istakao je da to što su tokom saslušanja kod tužioca - dva puta, ali u sudnici na prethodnom ročištu, insistirali da su pasoši legalni i tražili provjeru, govori da su zaista vjerovali u autentičnost dokumenata.

On je kazao i da nije rijedak slučaj da su bogati ljudi na meti raznih lovaca i prevara, kazao da je moguće da su prevareni prilikom apliciranja za ekonomsko državljanstvo.

"Isto tako, na određeni način može da se kaže da su sa 800.000 eura investirali u crnogorsko pravosuđe kada je predloženo da se uz jemstvo brane sa slobode. Mislim da ih je to skuplje ispalo nego pasoši u Singapuru, jer je bilo jasno da ne mogu ni vidjeti ni osjetiti slobodu", kazao je Rodić.

Sutkinji je predložio da im ukine jemstvo.

Do Kvon i Hond Čan Jun ranije su, u sudnici, odbili da odgovaraju na pitanja tužioca i sutkinje. Tada su samo kratko naveli da su njihovi pasoši regularni i tražili da se to utvrdi putem međunarodno pravne pomoći. Danas su, međutim, odustali od tog prijedloga.

Njih dvojica uhapšena su 23. marta na podgoričkom aerodromu, dok su pokušavali da se ukrcaju u privatni avion i odlete u Dubai.

Pred Osnovnim sudom u Podgorici odgovaraju zbog krivičnog djela falsikovanje.

Istovremeno, istražna sutkinja Višeg suda u Podorici, Suzana Mugoša, krajem maja odredila im je ekstradicioni pritvor, postupajući po zahtjevu Južne Koreje čije pravosudne vlasti su za Do Kvonom i Hond Čan Junom raspisale međunarodnu potjernicu.

Južna Koreja, Sjedinjene Američke Države i Singapur potražuju ih zbog prevara od 40 milijardi dolara, nakon kraha tera i luna tokena prošle godine.

Bonus video: