Održano pripremno ročište po tužbi "Bemaksa" protiv GP URA

Punomoćnik "Bemaxa" tražio da se na glavnu raspravu, zakazanu za 26. septembar, pozovu vlasnik te kompanije Ranko Ubović, tadašnji direktor Veselin Kovačević i predsjednik GP URA, Dritan Abazović. Punomoćnik GP URA kazao da Abazović zbog svojih državničkih obaveza uopšte nije bio uključen u kampanju za lokalne izbore u Podgoric

12114 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Pravni zastupnici firme "Bemax" i Građanskog pokreta URA sučelili su se danas u sudnici Osnovnog suda u Podgorici, gdje je održano pripremno ročište po tužbi građevinske kompanije protiv političke partije zbog emitovanja spota u predizbornoj kampanji pred lokalne izbore krajem 2022. godine.

Punomoćnik "Bemaxa", advokat Zoran Piperović, pred sutkinjom Anom Stojanovski tražio je da se na glavnu raspravu, zakazanu za 26. septembar, pozovu vlasnik te kompanije Ranko Ubović, tadašnji direktor Veselin Kovačević i predsjednik GP URA, Dritan Abazović.

"Na okolnosti emitovania i pripremanja spota korišćenog u predizbornoj kampanji, a o kojem se i vodi rasprava pred sudom", rekao je on.

Predložio je i da sud izvrši uvid u spot.

Kazao je i da, "ukoliko se htjela prikazati nečima nenormalnost koja uslovljava glasanje za Demokratsku partiju socijalista, onda je 'cigla' mogla da padne sa zgrade, koja nema ime izvođača".

"Ovdje nije poenta bila ni u nenormalnosti ni u glasanju za DPS već samo u jednom narativu, da se sve nenormalno i ono što zaslužuje da završi kod neuropsihijatra, veže za tužioca i to je bio jedini motiv koji je opredijelio predsjednika URE da uradi spot, uostalom, i prije spota protiv predsjednika URE, 'Bemax' i vlasnici 'Bemaxa' podnijeli su pet tužbi u Osnovnom sudu u Ulcinju, radi naknade nematerijalne štete zbog onoga što u javnom diskursu Abazović govori ispred GP URA o njima, a to je da su 'potencijalne ubice' i 'najveći narko kartel u Croj Gori', 'najveći šverceri cigareta' i 'najveće zlo'... Petitum tužbe treba da glasi da se obavezuje tuženi da na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede prava ličnosti - poslovnog ugleda tužioca, istom isplati 121.000 eura sa zakoskom kamatom od podnošenja tužbe", rekao je Piperović u sudnici, piše u zapisniku.

Punomoćnik GP URA, advokat Nikola Terzić, istakao je da ostaje kod svih dokaznih predloga navedenih uz odgovor na tužbu i pojasnio da su ti dokazi dostavljeni kako bi se sudu predočila suština i šira slika odnosa između parničnih stranaka.

Predložio je da oni budu sprovedeni u daljem toku postupka:

"Posebno kod danas iznijetih navoda punomoćnika tužioca".

Kazao je i da se ne protivi saslušanju Ubovića i Kovačevića, niti da se odgleda spot. Usprotivio se, međutim, predlogu da se u nastavku postupka, sasluša Abazović.

Istakao je da je GP URA još u odgovoru na tužbu na jasan i nedvosmislen način dokazao sve po pitanju spota, i da Abazović zbog svojih državničkih obaveza uopšte nije bio uključen u kampanju za lokalne izbore u Podgorici.

"Već je tuženi preko Zorana Mikića donosio odluke po pitanju kampanje za predmetne lokalne izbore. Prihvatanje dokaznog predloga da se sasluša predsjednik tuženog u ovom postupku uveo bi ovaj postupak u medijske konotacije i njegov raniji odnos sa tužiocem, što apsolutno nije predmet ovog sudskog postupka, niti njegov iskaz iz navedenih okolnosti može da pruži bilo kakvu informaciju ili činjenicu koja bi pomogla sudu da donese presudu", kazao je.

Dodao je da je jasno da je tužioc unazad nekoliko godina uključen u "javni rat" protiv Abazovića.

Nakon ročišta, Piperović je za "Vijesti" rekao da je "nakon današnjeg kazivanja punomoćnika tuženog jasno da nije u pitanju parodija ili šaljiv spot, već namjera sa nanošenjem štete i javnim difamiranjem".

"Zato su i dostavili novinske izvještaje iz ranijih godina o tome šta su neki govorili o 'Bemaxu'. Što se tiče medijskog rata - da li je ikada 'Bemax' bilo što javno saopštio o GP URA ili Abazoviću? Nije nikada, niti jednom", rekao je on.

Bemax je GP URA tužio zbog spota emitovanog u predizbornoj kampanji.

Prema navodima tužbe ta firma je zbog emitovanja spota pretrpjela štetu.

U spotu na samom početku, po navodima u referatu tužbe, njihov lik prolazi pored objekta u izgradnji, gdje je duž tog objekta jasno istaknut logo tužioca sa nazivom "Bemax" i istaknutim korporativnim bojama. Cigla sa najviše etaže objekta pada i udara glumca zbog nespretnosti radnika.

U tužbi se navodi da se kroz takav spot šalje poruka da svo zlo čak i ono koje se tiče političkog promišljanja pojedinca, dolazi od Bemax-a.

Bonus video: