Akcija SPO: Novi udar na duvansku mafiju, hapšenja zbog 40 šlepera cigareta

Među uhapšenima su Nikšićanin Mileta Simanić, te Marko Mićković, Ratka Mandić, Đoko Lješković, Rajko Đurović

142980 pregleda 97 reakcija 83 komentar(a)
Jedan od uhapšenih Marko Mićković, Foto: Boris Pejović
Jedan od uhapšenih Marko Mićković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.06.2023. 17:22h

Specijalno policijsko odjeljenje (SPO), po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, uhapsilo je jutros više osoba u nastavku istrage protiv vrha duvanske mafije, saznaju "Vijesti".

Među uhapšenima su Nikšićanin Mileta Simanić, te Marko Mićković iz špediterske firme "Knjaz", Ratka Mandić direktorica špediterske firme iz Bara "Atlant agent", Đoko Lješković, Rajko Đurović.

Simanić
Simanićfoto: Boris Pejović

U toku su pretresi SPO u cijeloj Crnoj Gori.

Ratka Mandić
Ratka Mandićfoto: Boris Pejović

Prema prvim podacima "Vijesti", na nalogu za hapšenje nalaze se imena nekoliko važnih osoba iz vrha duvanske mafije.

U pitanju je proširena istraga Specijalnog državnog tužilaštva o švercu najmanje 40 šlepera cigareta, koji su prokrijumčarene od početka 2019. do novembra 2020. godine.

Crna Gora je decenijama u međunarodnim krugovima prepoznata kao “središte šverca cigareta” ovog dijela Evrope.

U izvještaju Evropske komisije iz 2019. godine, na period na koji se odnosi ova istraga SDT-a, pisalo je da je Crna Gora prepoznata “kao regionalna platforma za šverc cigareta i kao ulazna tačka na evropsko tržište”...

I u izvještaju “Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala” iz te godine navodi se da je šverc cigareta glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu, te da je njegovo središte - Crna Gora.

“...Gdje se prave i lažne marke cigareta proizvode i zatim krijumčare preko Luke Bar u različite zemlje EU, na Bliski istok i u Afriku”, navodi se u njihovom izvještaju.

U tom izvještaju, Bar je poznat kao žarište šverca cigareta, odnosno da inostrane marke stižu preko Bara za reeksport, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori transportuju dalje...

Bonus video: