Do Kvon i Hond Čan Jun osuđeni na po četiri mjeseca zatvora

Oni su uhapšeni 23. marta na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike

49835 pregleda 311 reakcija 39 komentar(a)
Do Kvon, Foto: Boris Pejović
Do Kvon, Foto: Boris Pejović

Državljani Južne Koreje Kvon Do Hjeong i Hond Čan Jun osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja.

Oni su uhapšeni 23. marta na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Graničnom policajcu koji je provjeravao dokumenta upalila se aplikacija “Find” sa upozorenjem - “uhapsiti”.

Njih dvojica su prvobitno negirali da su dokmenta lažna, a zatim su prošle nedelje objasnili da su lažne pasoše Kostarike i Belgije nabavili preko agencije u SIngapuru.

U obrazloženju zahtjeva za hapšenje pisalo je i da ga potražuje kancelarija Interpola u Seulu zbog višemilionske prevare.

Inspektori kojima je državljanin Južne Koreje predao pasoš Kostarike, odmah nakon toga kontaktirali su kolege iz Interpola u San Hoseu.

Pregledom njegovog prtljaga inspektori su pronašli i putne isprave Belgije i Južne Koreje.

Provjerama je utvrđeno da su i belgijske isprave koje je posjedovao Kvon falsifikovane.

Branilac Do Kvona i Hond Čan Juna, advokat Goran Rodić kazao je da će se nakon što dobiju presudu i poslije konsultacija sa svojim branjenicima odrediti po pitanju izjavljivanja žalbe:

"S obzirom na njihovu specifičnu situaciju i da je u toku ekstradicioni postupak u kojem im je takođe određen pritvor", rekao je on.

Kazao je da je još rano govoriti o tome da li će njih dvojica i kome biti izručeni.

"Ono što je novo i za nas da smo dobili obaviještenje od suda da bi konačno, sjutra, trebali da se upoznamo sa ekstradicionim spisima", kazao je on...

Iako je za njima raspisana potjernica zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje, a za Kvonom, nekadašnjim, kako ga zovu, “kraljem kriptovaluta”, i zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi dolara, oni nijesu saslušani po tom osnovu.

Njima je na zahtjev Južne Koreje određen ekstradicioni pritvor.

Bonus video: