Nišavić: Teškim optužbama na najgrublji način povrijeđeni moj profesionalni i lični integritet i ugled

Državni tužilac i zamjenica disciplinske tužiteljke se oglasila povodom, kako je navela, brojnih medijskih natpisa vezanih za njeno postupanje kao zamjenice disciplinskog tužioca u postupku razrješenja rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice

18908 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Državni tužilac i zamjenica disciplinske tužiteljke Tanja Nišavić saopštila je da joj je "teškim optužbama" na njen rad, "na najgrublji način" povrijeđen njen profesionalni i lični integritet i ugled.

Ona se, kako je navela u saopštenju, oglasila povodom brojnih medijskih natpisa vezanih za njeno postupanje kao zamjenice disciplinskog tužioca u postupku razrješenja rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice.

U saopštenju je navela da taj slučaj predstavlja "brutalan napad" na njen profesionalni integritet i nju lično.

Istakla je da poslove u pravosuđu obavlja skoro dvadeset godina, "bez ijedne mrlje u karijeri".

Saopštenje Nišavić prenosimo integralno:

"Predlog za razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici dostavljen mi je na postupanje od strane Tužilačkog savjeta, koji je u svemu bio upoznat sa njegovom sadržinom, pa samim tim i opisom radnji koje su rukovoditeljki VDT stavljene na teret. Nakon sprovedenog postupka, ocijenila sam da je osnovano podnošenje optužnog predloga za radnje koje su navedene u predlogu za razrješenje, koji je podnio ministar pravde. Pojašnjavam da je optužni predlog u svom činjeničom opisu u svemu identičan činjeničnom opisu koji dat u predlogu za razrješenje, koji je podnio ministar pravde. Ovo ističem iz razloga što je članom 113 stav 2. Zakona o državnom tužilaštvu propisano: “Disciplinski tužilac je vezan činjeničnim opisom disciplinskog prekršaja za utvrđivanje disciplinske odgovornosti”.

Dakle, radi se o odredbi imperativnog karaktera što u konkretnom slučaju znači da nijesam imala zakonsko ovlašćenje, ni mogućnost da u bilo kojem dijelu mijenjam činjenični opis koji je dat u predlogu ministra za razrješenje rukovoditeljke. Da je disciplinski tužilac vezan činjeničnim opisom predloga za razrješenje, odnosno da nema mogućnost da isti mijenja u bilo kojem pravcu, morao je biti upoznat i ministar pravde, koji je takav predlog podnio. Bez obzira na to, iz samog predloga se na nesumnjiv način vidi o kojem događaju se radi, kada se i na koji način desio i na koga se odnosi, tj.koja lica su u taj događaj involvirana. Iz istaknutog proizlazi da sam u navedenom postupku postupala sa svom potrebnom pažnjom, savjesno, odgovorno i u skladu sa zakonom.

Smatram da je Tužilački savjet u datom saopštenju povodom navedenog postupka, morao dati osvrt na činjenice koje sam istakla, jer je datim saopštenjem, a posebno javnim istupima pojedinih članova TS, negativna pažnja sa slučaja koji je bio predmet postupka, nepravedno i neosnovano usmjerena na moje postupanje i mene lično. Ovo posebno ako se ima u vidu da nijesam prisustvovala sjednici TS, pa samim tim nijesam imala mogućnost da iznesem svoj pravni stav. Bez namjere da komentarišem odluku TS-a, smatram da je isti u slučaju da je sproveo postupak, imao mogućnost da u svojoj odluci eventualno izmijeni činjenični opis, shodno rezultatu postupka koji bi bio sproveden, na način kako to čini i sud u sudskom postupku, shodno Zakoniku o krivičnom postupku.

U medijima su objavljeni navodi: “Odluka je donijeta iz pretežno formalnih razloga za koje je odgovorna zamjenica disciplinskog tužioca koja je sastavila optužni predlog koji nije kvalitetan”, kao i natpisi sadržine: “Simptomatično je da su toliko grešaka kod tog optužnog predloga pronašli baš kolege tužioci, članovi TS, s obzirom na to da su zamjenicu disciplinskog tužioca ovom savjetu predložili upravo na sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva. Oni bi kao VDT valjda trebalo da imaju najasniju sliku o kvalitetetu svih tužilaca, pa se postavlja logično pitanje-kako ste predložili nekog ko ne može da napiše kvalitetan čak ni optužni predlog. A ako je ona to u stanju onda bi trebalo VDT da se zapita zašto to nije kvalitetnije napisano”.

Ovakvim javno izgovorenim teškim optužbama na moj rad, na najgrublji način je povrijeđen moj profesionalni i lični integritet i ugled, imajući u vidu da poslove u pravosuđu obavljam skoro dvadeset godina, bez ijedne mrlje u karijeri. Kako je sva odgovornost na ovaj način usmjerena isključivo na moje postupanje, a ne na suštinu postupka, smatram neophodnim da se na ovaj način obratim javnosti", navodi se u saopštenju Nišavić.

Bonus video: