Abazović 29. septembra pred sudom u Ulcinju

Protiv aktuelnog premijera podignute tri tužbe

20269 pregleda 125 reakcija 21 komentar(a)
Abazović, Foto: Boris Pejović
Abazović, Foto: Boris Pejović

U ulcinjskom Osnovnom sudu za 29. septembar zakazano je saslušanje premijera Dritana Abazovića, po tužbi firme "Bemax", a sudija Jovan Jovanović odredio je da se tog dana sasluša i predstavnik te građevinske kompanije.

U zapisniku sa ročišta piše da je punomoćnik tužioca, advokat Zoran Piperović, u sudnici rekao da tužilac nikada nije ni prekršajno sankcionosan za ono što se tvrdi podnesiocima, odosno dokazima koje su podnijeli pravni zastupnici Abazovića.

"Zahvalan sam im na tome što su predložili ove dokaze, jer upravo se iz njih zaključuje namjera tuženog i povod tuženog da se, maltene, obruši na tužioca. Sve i da je neko ogovarao, i za šljunak i za vodoizvorište, to nikome ne daje za pravo da na osnovu toga gradi negativan bek graund, jer je narodski rečeno, država svoje uradila", rekao je Piperović.

Sudija je konstatovao da Piperović nije do danas dostavio pisane dokaze ne koje se pozivao na pripremnom ročištu.

Punomoćnik Abazovića, advokat Gzim Hadžibeti, nakon čitanja dokaza koje su predložili, pojasnio je da su oni predloženi radi dokazivanja činjenice da je tužilac i ranije, a ne samo u izjavama tuženog, kroz medije i kroz druge informacie pominjan u kontekstu u kojem ga je pominjao premijer i da se, s obzirom na tu činjenicu tretira kao javna ličnost.

Sa tim navodima saglasio se i advokat Petar Martinović, takođe punomoćnik Abazovića.

Piperović je kazao da je jedno kada negativan komentar da nevladina organizacija, a drugo kada premijer jedne države priča i to "ne o šljunku i ne o izvorištu".

"Nego tvrdnje, koje nisu sloboda govora, već gole tvrdnje i treba da pravimo elementarnu pojmovnu razliku".

U sudnici je, danas, preslušan CD sa konferencije za medije na kojoj je predsjednik Vlade pominjao tu firmu, a pročitani su i dokazi koje je u odgovoru na tužbu predložio Abazović - medijski izvještaji.

Advokat Martinović konstatovao je da je, u Abazovićevoj izjavi, zbog koje je i podnijeta tužba, jasno naznačena distinkcija između škaljarskog i kavačkog klana: "A posebno je u ovom iskazu pomenut tužilac, tako da ni u kom slučaju, slušajući predmetnu izjavu, tužioca nije svrstao u napred pomenute klanove".

"Slušajući ovu izjavu, jedino što mi je zaparalo uši je pominjanje Marka Milačića, koji je takođe. ako ćemo se voditi pravnom logikom, pomenut u nesto jačem kontekstu nego ovdje tužilačka strana", rekao je on.

Njegov kolega Hadžibeti rekao je da se pridružuje Martinovićevim riječima i dodao da iz Abazovićeve izjave jasno proizilazi da ne postoji osnov za zahtjev koji je postavio tužilac:

"Jer je tuženi više puta ponovio, neposredno prije pominjanja tužioca, da je primarni cilj političkog dielovanja nacionalnog interesa Crne Gore, pa je u tom kontekstu data izjava gdje je između ostalog pomenut i tužilac, i ako ni jednom svojom riječju poslovanje tužioca nije doveo u isti rang sa škaljarskim i kavačkim klanom, kako se to navodi u tužbi", piše u zapisniku.

"Kolega Hadžibeti kazao je da je tuženi rekao da mu je nacionalni intere primarni interes, a onda je naveo one koji ugrožavaju nacionalni interes upravo ovim redom - 'Bemax', Zoran Lazović, kavački i škaljarski klan, dakle, jasno je da je 'bajraktar' koji ugrožava nacionalni interes 'Bemax', koji je na prom mjestu", odgovorio je Piperović u sudnici.

Piperović je ranije, sudu u Ulcinju podnio tri tužbe protiv Abazovića - po jednu u ime njegovih klijenata Zorana Lazovića i Ranka Ubovića, a jednu u ime kompanije Bemax.

Tada je objasnio da je tužne podnio radi naknade nematerijalne štete, povrede prava ličnosti i povrede prava ličnosti pravnog lica.

"Da na sudu razjasnimo što su Lazović, Ubović i Bemax toliko važni u životu jednog političara, da protiv njih percipira optužbe za koje ni do danas ne znamo na čemu su utemeljene i da se u Crnoj Gori prekine praksa blaćenja ljudi i pravnih lica bez konkretnih dokaza", kazao je Piperović.

Bonus video: