Milošević izašao iz pritvora: Određene mu mjere nadzora, SDT proširio istragu

Miloševiću je kao alternativna mjera određena zabrana napuštanja Nikšića, javljanje policiji i oduzet mu je pasoš do kraja trajanja krivičnog postupka

61215 pregleda 107 reakcija 77 komentar(a)
Milošević po izlasku iz pritvora, Foto: Boris Pejović
Milošević po izlasku iz pritvora, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.06.2023. 14:43h

Bivši direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević izašao je Istražnog zatvora u Spužu.

Njegov branilac, advokat Vladan Bojić, potvrdio je "Vijestima" da je Milošević već na slobodi.

Miloševiću je kao alternativna mjera određena zabrana napuštanja Nikšića, javljanje policiji i oduzet mu je pasoš do kraja trajanja krivičnog postupka.

Vrhovni sud nedavno je donio odluku da Miloševiću pritvor može trajati najduže do 21. juna.

On je uhapšen 21. decembra 2022. godine zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je, umjesto da ih spali, krijumčarila zaplijenjene cigarete.

Prije nego je uhapšen i sproveden u zatvor, Milošević je privođen i početkom oktobra, zbog sumnje da je umiješan u šverc cigareta.

Specijalno tužilaštvo proširilo istragu

Državni tužilac i portparol Specijalnog državnog tužilaštva Vukas Radonjić saopštio je da je da je to tužilaštvo proširilo istragu u predmetu protiv Miloševića.

"Specijalno državno tužilaštvo je 5. oktobra prošle godine odredilo sprovođenje istrage protiv tri okrivljena lica, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita, a 23. decembra proširilo istragu i protiv okrivljenog bivšeg direktora Uprave prihoda i carina, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, a protiv četiri okrivljena za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita.

"Tokom istrage, od Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL, u aprilu ove godine, dostavljen je obavještajni paket LM848IP, sa kriptovanom SKY ECC komunikacijom, za 2019. i 2020. godinu. Nakon njene analize i prikupljanja određenih personalnih dokaza, 20. juna je određeno proširenje istrage protiv četiri okrivljena, za nova krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i primanje mita, ali i protiv drugih okrivljenih fizičkih i pravnih lica, za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje i nedozvoljena trgovina, o čemu je javnost i upoznata prethodnih dana", naveo je Radonjić.

Kazao je da SDT trenutno sprovodi istragu protiv 19 okrivljenih fizičkih i jednog pravnog lica, jer postoji osnovana sumnja da su počinili krivična djela u periodu od kraja 2018. do 2022. godine.

Povezani članci

20. Jun 2023.

Mićkovića terete i svjedoci i Skaj?

"Kako se, po Zakoniku o krivičnom postupku, istraga završava onda kad je stanje stvari dovoljno razjašnjeno, dok pritvor u istrazi može trajati najduže šest mjeseci, a u istrazi koja je određena i dva puta proširena se još prikupljaju dokazi, kroz ekonomsko-finansijsko vještačenje, po prestanku pritvora okrivljenom R.M., sudija za istragu Višeg suda u Podgorici mu je, na predlog Specijalnog državnog tužilastva odredio mjere nadzora zabrana napuštanja boravišta, privremeno oduzimanje putne isprave i obavezno javljanje Upravi policije. Time su i uvaženi razlozi iz odluke Ustavnog suda Crne Gore U-III br.266/23, od 14. juna ove godine, u pogledu trajanja pritvora okrivljenom", saopštio je Radonjić.

Bojić najavio ustavnu žalbu

Branilac Miloševića, advokat Vladan Bojić, najavio je ustavnu žalbu protiv posljednjeg rješenja Vrhovnog suda, kojim je Miloševiću pritvor bio produžen do 21. juna, jer je donijeto uz “puno nepoštovanje Odluke Ustavnog suda”.

Najavio je da će i da će protiv prethodnog rješenja Višeg suda o postojanju osnovane sumnje podnijeti predstavku Evropskom sudu u Strazburu do 7. jula kada ističe rok.

Bonus video: