Odbrana Mila Božovića: SDT i Viši sud nisu odgledali diskusije na sjednicama Odbora za bezbjednost i odbranu

"Imajući u vidu ono što gospodinu Božoviću imputira specijalno tužilaštvo, sa snimaka u prilogu se potpuno jasno vidi i zaključuje stav prema određenim osobama i strukturama"

15060 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Božović na jednoj od sjednica Odbora za bezbednost i odbranu, Foto: Screenshot/Youtube
Božović na jednoj od sjednica Odbora za bezbednost i odbranu, Foto: Screenshot/Youtube

Odbrana uhapšenog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića saopštila je da Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Viši sud nisu odgledali diskusije Božovića na sjednicama Odbora za bezbjednost i odbranu.

"Imajući u vidu ono što gospodinu Božoviću imputira specijalno tužilaštvo, sa snimaka u prilogu se potpuno jasno vidi i zaključuje stav prema određenim osobama i strukturama. To isto tužilaštvo, a izgleda ni sud, nisu ni pregledali ove materijale koji su im dostavljeni još 9. i 10. maja 2023. godine. Njegove diskusije sa javnih sjednica demantuju svako slovo tužilačke konstrukcije, a medijima i javnosti prezentujemo ono što je gospodin Božović radio i govorio", piše u saopštenju.

Kazali su da je u tom slučaju presudan sud javnosti, jer se tvrdnje (ničim potkrepljene) tužilaštva direktno kose sa istinom i lako proverljivim činjenicama.

Medijima su dostavili snimke Božovićevog izlaganja na sjednici na kojoj se raspravljalo kako su Veljko Belivuk i Marko Miljković ušli u Crnu Goru.

Apelacioni sud odbio je 16. juna kao neosnovane žalbe branilaca Božovića, izjavljene protiv rješenja Višeg suda o produženju pritvora ovom okrivljenom.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici produžen je pritvor za još dva mjeseca Božoviću zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Božović koji je i funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) uhapšen je 13. aprila.

Božovića SDT sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i tri transporta kokaina. Negirao je krivicu.

Prema tužilačkim spisima, njega je 2019. godine Mileta Ojdanić vrbovao da radi za krimi ekipu koju je taj Tivćanin formirao sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem.

Grupa koju su predstavnici izvršne vlasti nazvali policijski narko-kartel, sumnjiči se za šverc najmanje tri tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju...

Božović je, prema tvrdnjama SDT-a, imao zadatak da kao poslanik i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, prikuplja informacije i koristi ih za potrebe kriminalne organizacije.

On je negirao i da je u kumovskim odnosima sa Ojdanićem, a sudiji je ispričao i kakav je njegov stav prema kriminalnim aktivnostima tog klana, o čemu je, rekao je sudiji, više puta pričao i na sjednicama Odbora.

U spisima specijalnih tužilaca piše da je tokom kriminalnog djelovanja, osumnjičeni predsjednik crnogorske metropole turizma, sa članovima kriminalne organizacije razmijenio ogroman broj kriptovanih poruka preko kriptovane Sky ECC aplikacije.

Među tim porukama su i one u kojima, navodno, od krimi-ekipe traži da “odvoje nešto za njega”...

Bonus video: