Ubice Žugića brže od pravde: Bez pomaka i nakon 23 godine

Žugić je bio savjetnik za bezbjednost tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića, a likvidiran je hicima iz vatrenog oružja 31. maja 2000. godine

44538 pregleda 126 reakcija 92 komentar(a)
Goran Žugić i Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Goran Žugić i Milo Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti

Ni međunarodna pomoć nije pomogla da se otkrije ko je prije 23 godine ubio policijskog funkcionera Gorana Žugića.

To je, između ostalog, Vijestima saopšteno iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje rukovodi istragom.

Oni, međutim, nisu konkretizovali od kojih je država tražena pomoć u tom predmetu.

Žugić je bio savjetnik za bezbjednost tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića, a likvidiran je hicima iz vatrenog oružja 31. maja 2000. godine.

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet protiv NN izvršioca krivičnog djela ubistvo, izvršenog dana 31. 5. 2000. godine na štetu G.Ž. i od strane tužilaštva preduzete su sve neophodne mjere i radnje. Pribavljeni su izvještaji o balističkom i trasološkom vještačenju, te vještačenju parafinskih rukavica. Takođe, putem međunarodne pravne pomoći od više država zahtijevano je prikupljanje obavještenja i određenih podataka o predmetnom krivičnom djelu, koji sve do sada prikupljeni podaci nisu dali rezultate u otkrivanju izvršioca ovog krivičnog djela, sa kojih razloga su od strane tužilaštva Upravi policije više puta upućivane usmene i pisane urgencije za preduzimanje potrebnih mjera i radnji, a sve u cilju otkrivanja izvršioca predmetnog krivičnog djela”, navodi se u odgovoru rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva Lepe Medenice.

Prema zvaničnim policijskim podacima, Žugić je ubijen je oko 23 časa u Bulevaru Save Kovačevića u Podgorici.

Prema toj verziji, on se “audijem A6” dovezao do zgrade u kojoj je stanovao, parkirao je automobil i krenuo ka ulazu. Sa leđa mu je pritrčao egzekutor visok oko 1,75 metara i iz automatskog pištolja ispalio desetak hitaca ka njemu - tri su ga pogodila u glavu.

Prema drugoj - policija je tokom uviđaja pronašla samo pet čaura kalibra 7,65 mm.

Ipak, od prvog dana istrage spekuliše se da Đukanovićev savjetnik nije ubijen na mjestu na kom je pronađeno njegovo izrešetano tijelo, već da je leš samo tu donijet. To nikada zvanično nije potvrđeno.

I danas je nejasan motiv te likvidacije, a u policijskim krugovima govorilo se da je ubistvo Đukanovićevog savjetnika povezano sa duvanskom mafijom.

Dvije godine nakon ubistva Đukanovićevog savjetnika, Goran Stanjević, tadašnji predstavnik Vladine agencije za strane investicije, ispričao da je Žugić ubijen samo nekoliko mjeseci nakon što mu je on iz Švajcarske dostavio dokumentaciju u vezi sa istragom tužilaštva u Bariju o švercu cigareta između Crne Gore i Italije.

Italijanskim istražiteljima te godine ispričao je da se dokumentacija o krijumčarenju odnosila na Đukanovićevu ulogu u tom poslu i da je papire u Crnu Goru donio nakon što ga je kontaktirala supruga “kralja šverca” Ćira Macarele.

U dokumentima italijanskog tužilaštva piše da je Stanjević u Švajcarskoj bio predstavnik Vladine agencije za strane investicije od 1995. do 1998. godine.

Tužiocu je ispričao da ga je dvije ili tri godine prije saslušanja 2002. godine kontaktirala supruga Ćira Macarele, koja živi u Luganu i dostavila mu dokumentaciju vezanu za istragu tužilaštva u Bariju.

Kaže da su tražili od njega da tu dokumentaciju odnese u Crnu Goru lično, što je, kako tvrdi, učinio - sjutradan u Podgoricu je odnio dvadesetak knjiga formata A4.

Nije precizno odgovarao na pitanja kojima su tražili potvrdu da se Macarela preko svojih kanala domogao dokumentacije koja tada još nije bila javno dostupna.

Rekao im je da je Žugić ubijen par mjeseci nakon što mu je on dostavio ta dokumenta.

Putem međunarodne pravne pomoći, od više država zahtijevano je prikupljanje obavještenja i određenih podataka o predmetnom krivičnom djelu, koji... nisu dali rezultate u otkrivanju izvršioca ovog krivičnog djela", navodi se u odgovoru Tužilaštva

Od strane tužilaštva Upravi policije više su puta upućivane usmene i pisane urgencije za preduzimanje potrebnih mjera i radnji, a sve u cilju otkrivanja izvršioca predmetnog krivičnog djela.

Bonus video: