Jovanić: Nisam kriv, ne priznajem krivično djelo, optužnica je pravno neodrživa

"Niko me nije čuvao, ni štitio, osim moj zakoniti rad. Moje hapšenje je mnogima donijelo olakšanje"

23179 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Sa jednog od privođenja Jovanića, Foto: Boris Pejović
Sa jednog od privođenja Jovanića, Foto: Boris Pejović

Bivši predsjednik privrednog suda Blažo Jovanić danas je, u Višem sudu u Podgorici iznoseći odbranu pred specijalnim vijećem sudije Zorana Radovića, odbacio navode optužnice da je stvorio kriminalnu organizaciju 2015. godine.

U višesatnom iznošenju odbrane, on se osvrnuo na rad specijalne tužiteljke Lidije Mitrović.

"Napominjem da nema niti jednog dokaza u ovoj optužnici protiv mene. Optužnica u osam tačaka sadrži pravno tumačenje tužiteljke i njeno poimanje zakona o stečaju. Specijalna tužiteljka nje mogla ni da pokuca na moja vrata, a ne sebe da dozvoli da me uhapsi. U pet stečajnih predmeta, koji se pominju u optužnici, pravosnažno su okončani kako to zakon o stečaju propisuje. U ostala tri stečajna postupka, koja nisu pravosnažno okončana, tužiteljka dovodi u pitanje moje tumačenje prava. Ukratko ću objasniti šta znači sterčajni postupak i zakon kojim se to propisuje, jer je moje postupanje bilo zakonito. Osnovni princip na kojima počiva stečajni postupak je ravnopravnost organa stečaja. Prema članu 22. Zakona o stečaju, organi su stečajni sudija, stečajni upravnik i odbor povjerilaca. Ovo znači da su ovi organi ravnopravni i ja kao stečajni sudija nemam hijerarhijsku moć nad ostalima. Svaki organ postupa samostalno i nezavisno. Po stavu optužnice koja je neistinita, jeste teorija da je stečajni sudija bio dužan da vrši nadzor nad stečajnim upravnikom i odborom povjerilaca. Zašto nije tako, proizlazi iz člana 23, koji u suštini znai da stečajni sudija odlučuje o prigovorima na rad stečajnog upravnika, a ako nema prigovora, nema o čemu da se odlučuje", rekao je Jovanović.

Dodao je da je "notorna neistina i laž i krajnje zlonamjerno, pristrasno i neobjektivan navod koji se provlači kroz čitavu optužnicu da je stečajni sudija ovlašćen da vrši nadzor na radom stečajnog upravnika".

"Apostrofiram član 33 Zakona o stečaju u kojima se navode dužnosti stečajnog upravnika, između ostalog da angažuje advokata za svaki postupak pred sudom, da vrši nadzor nad radom svojih saradnika i stečajni sudija ne vrši nadzor nad njim", rekao je Jovanić.

Jovanić o sebi

"Neizostavno je da kažem o sebi nekoliko podataka. Već 14 mjeseci, koliko sam u pritvoru, mnogima služim kao poštapalica za borbu protiv organizovanog kriminala. Ova optužnica pokušava da mi oduzme ugled. Od 2005. godine sam sudija i daću sebi za pravo da kažem da sam bio jedan od najboljih sudija Osnovnog suda u Podgorici, koji se istakao hrabrim i beskompromisnim odlukama, pa sam zbog toga biran za predsjednika Privrednog suda Crne Gore od 2014., koji sam obavljao na visokoprofesionalan način. Važio sam za najozbiljnijeg kandidata za narednog predsjednika Apelacionog suda Crne Gore, što mi je sugerisao jedan od nosilaca sudijskih funkcija. Tužiteljka je postupala po nalozima onih koji su joj rekli da moram biti uklonjen, a optužnica je sredstvo da se eliminišem, čiji je moj zakoniti rad smetao. Ovaj predmet je pokrenut još 2019., pa zašto je tužiteljka čekala do sada da me uhapsi. Nije to uradila jer nije bilo mjesta mom optuženju. To je potvrdio i bivši specijalni tužilac (Milivoje Katnić) gostujući u dvije emisije na televiziji. Rekao je da ga je jedan političar pozvao i rekao da Blažo Jovanić mora da bude uhapšen, a SDT mu je odgovorio da za to nema osnova. Drugi put je GST odgovarajući na pitanje novinara kazao da moj predmet nije držan u fioci tri godine i pohvalio se da su u predmetu preduzete brojne radnje ali da dokaza nije bilo".

Komentarišući podizanje optužnice, kako je dodao Jovanić, on je u svom prepoznatljivom stilu kazao "aferim, kad su to uradili".

"Niko me nije čuvao, ni štitio, osim moj zakoniti rad. Moje hapšenje je mnogima donijelo olakšanje. Mojim hapšenjem urušena je ustavna podjela vlasti i nezavisno sudstvo je postalo iluzija. Nemate danas nezavisno sudstvo ako tužiteljka može da uhapsi sudiju zbog odluke koju je donio i zbog načina na koji sam tumačio pravo. To pravo niko ne smije da dovede u pitanje, a ne da mi ga oduzme. Posebno ističem; moje hapšenje je udar na cjelokupno sudstvo a ne na mene kao pojedinca. Tužiteljka nije imala pravo ni da pokuca na moja vrata, a ne da kreira ovakvu optužnicu. Apelujem na javnost da zna da mi se na teret ne stavlja krivično djelo primanje i davanje mita, korupcije, niti za nezakonit uticaj, već jedino za krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Ova izmišljotina od optužnice je pravno neodrživa i mislim da sam to dokazao“, izjavio je Jovanić.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća "Titan security" Podgorica, "Securitas Montenegro" Podgorica, "Top force system" Nikšić i "Ogimar MNE" Podgorica, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Kako se navodi u optužnici, Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila ove godine, a čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, zasada nepoznatih osoba čiji je cilj bilo "vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, radi sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano za neograničeni vremenski period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova".

U optužnici se navodi da je svaki član kriminalne organizacije "imao unaprijed određeni zadatak ili ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije su se koristile privredne i poslovne strukture i postojao je uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast i na druge važne društvene i ekonomske činioce".

"Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je kriminalna organizacija imala i ostvarivala svoj kriminalni plan da kroz zloupotrebe službenog položaja okrivljenih koji su bili organi ili učesnici, odnosno navodni učesnici stečajnog postupka, nad stečajnim dužnicima: "Euromix Tours" DOO Budva, "Sotto la Collina" DOO Podgorica, "Nega Tours Montenegro" DOO Budva, "Bjelasica rada" AD Bijelo Polje, "Montri" DOO Igalo, "Princ & Co" DOO Kotor, "Montel" - Motel Glava Zete DOO Nikšić i "Jastreb" DOO Podgorica, u Privrednom sudu Crne Gore, u kojem je okrivljeni Jovanić bio predsjednik i postupao kao stečajni sudija, a okrivljeni Saža Zejak, Sanja Lješković, Snežana Jović, Ranko Radinović i Sreten Mrvaljević učestvovali kao stečajni upravnici, odnosno okrivljeni Lješković i Zejak i kao procjenitelji i sudski vještaci i saradnici stečajnog upravnika, a okrivljena Jovićeva i kao advokat, pribavlja imovinsku korist, kroz nezakonito uvećavanje troškove stečajnih postupaka, njihovim odugovlačenjem i angažovanjem drugih okrivljenih i drugih lica kao saradnika, advokata, procjenitelja i sudskih vještaka ili za pružanje usluga fizičkog obezbjeđenja imovine stečajnih dužnika, pa i kada je to apsolutno nepotrebno, da bi im se na štetu Privrednog suda ili stečajne mase stečajnih dužnika isplatile fiktivne i nedokumentovane naknade i troškovi za učešće ili navodno učešće i rad u stečajnom postupku, odnosno za navodno date najpovoljnije ponude za izrade procjena imovine stečajnih dužnika, iako su i takve prihvaćene ponude procjena imovine višestruko prevazilazile realne troškove procjene, a koje troškove je odobravao okrivljeni Jovanić", piše u optužnici.

Optužnica ne sadrži ništa konkretno

Okrivljeni Blažo Jovanić detaljno se osvrnuo na dio optužnice u kojoj se navodi da je on 2015., stvorio kriminalnu organizaciju.

"Ono o čemu se uopšte nijesam izjašnjavao u istrazi pred SDT-om, danas ću pred sudom da dopunim tu izjavu, a to je da sam formirao kriminalnu organizaciju 2015. Optužnica ne sadrži konkretizaciju radnji koji čine biće ovog krivičnog djela, već samo uopštenu formulaciju. U prvom dijelu optužnice za ovo krivično djelo, tužiteljka samo prepisuje zakonski opis krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, pri čemu od bitnih elemenata doslovce prepisuje tačke tog krivičnog djela. Ovo je dovoljno samo za identifikaciju krivičnog djela ali ne i da je neko počinio krivično djelo. Ovo bi podrazumijevalo po shvatanju tužiteljke, da u svakoj fazi donošenja odluka, da sam imao jasnu, nedvosmislenu svijest da protivno zakonu, i da sam planirao da pribavim imovinsku korist a drugima štetu".

Jovanović je naveo da želi da naglasi i apeluje na Sudsko vijeće i sve pristne novinare koji slušaju današnji pretres, "da čuju ovo što se navodi u optužnici, a što ni SDT ne spori, da država ni u jednom predmetu nije oštećena".

"Navodi optužnice su potpuno neosnovani, neargumentovani i ničim dokazani. U ovoj fazi istrage, nije saslušano ni jedno lice, niti je pribavljen ni jedan dokaz, niti je identifikovan bilo koji stečajni dužnik ili povjerilac i nje definisana šteta koju e neko pretrpio. Stavlja mi se na teret da sam vrbovao okrivljene pravna i fizička lica. Tvrdim da ni jednog dokaza nema da sam nekoga vrbovao. U svim stečajnim postupcima samo sam izvršavao ulogu sudije i donosio sudijske odluke. Objasniću zbog čega tvrdim da je optužnica pravno neodrživa. Konkretizacija radnje izvršenja podrazumijeva opis tačnih postupaka ili radnji, a što uključuje mjesto izvršenja, vrijeme, način i sredstva koja su korišćena. Optužnica je morala da sadrži iznos nastale štete. Svega toga nema, već se samo prepisuje zakonska formulacija. Sud ovakvu optužnicu mora restriktivno tumačiti u moju korist, a što ima za posljedicu oslobađajuću presudu. Samo navođenje zakonskog opisa krivičnog djela nedovoljno je da bi se dokazala moja krivica. Prema fikciji tužiteljke, kako je ona zamislila organizovanu kriminalnu grupu, optužnica ne sadrži ciljeve i svrhu grupe", izjavio je u odbrani Jovanić.

Bonus video: