Sudija stopirao pretres Golubovića i Barovića

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici Miladin Pejović odbio da policiji potpiše nalog za pretres kuća nekadašnjeg tajnog agenta i biznismena. Iz Osnovnog suda u Podgorici objasnili da je sudija našao da predlog nije osnovan, jer se temeljio isključivo na zabilješci o operativnim podacima o posjedovanju oružja

72680 pregleda 167 reakcija 51 komentar(a)
I bombe bacane na njegovu imovinu: Duško Golubović, Foto: Boris Pejović
I bombe bacane na njegovu imovinu: Duško Golubović, Foto: Boris Pejović

Sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici Miladin Pejović, odbio je da policiji potpiše nalog za pretres kuća policajca Duška Golubovića i biznismena Veselina Barovića, potvrđeno je Vijestima.

Nisu, međutim, pojasnili zbog čega je policija tražila da se u akciji pretresa stanova pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i bezbjednosno interesantnih osoba, provjere i prostorije u kojima borave nekadašnji tajni agent i biznismen, ali i oni.

Sudija je, kako je Vijestima rečeno, odbio zahtjeve uz obrazloženje - da nijesu osnovani.

Pretrese prostoriija u kojima borave Golubović i Barović, policija je tražila 7. juna, kada je širom države kontrolisano 48 lokacija i 42 osobe.

Iz Osnovnog suda u Podgrici, za Vijesti su kazali da je sudija za istragu našao da predlozi nisu osnovani.

“Povodom Vašeg pitanja o neslaganju sudije za istragu ovog suda sa predlogom državnog tužioca za donošenje naredbe za pretresanje stana i drugih prostorija koje korise lica D. G. i V. B. Vas obavještavam da je sudija za istragu našao da nisu ostvareni zakonski uslovi za donošenje predložene naredbe jer dostavljeni podaci nisu ukazivali da postoji osnov sumnje da bi pretresom stana i prostorija koja koriste navedena lica bili pronađeni predmeti važni za krivični postupak, odnosno oružje za koje lica ne posjeduju oružane listove. Ovo iz razloga što je osnove sumnje državni tužilac temeljio isključivo na zabilješci da službenici policije raspolažu operativnim podacima visokog stepena tačnosti, bez bilo kakvih drugih dokumenata poput prekršajnih ili krivičnih prijava”, odgovorila je savjetnica u Službi za odnose sa javnošću Osnovnog suda u Podgorici Ina Hrković.

Tog dana policijski pretresi širom Crne Gore rezultirali su hapšenjem Zlatka Mladenovića (36), Pavla Stevića (27) i Radojice Zekovića, kod kojih je pronađena droga, odnosno oružje.

Iz Uprave policije tada su rekli da su njihovi službenici pretresali na 48 lokacija u Baru, Beranama, Budvi, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Nikšiću, Pljevljima, Podgorici, Tivtu, Herceg Novom, Cetinju i Šavniku.

Tokom akcije iz te bezbjednosne institucije nezvanično je rečeno da pripadnicima Protivterorističke jedinice i Posebne jedinice policije u stanovima onih koji su u policijskim spisima evdientirani kao interesantni za službu, tragaju za psihoaktivnim supstancama, oružjem i drugim predmetima koji bi mogli poticati iz krivičnih djela.

Dan kasnije, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, premijer Dritan Abazović saopštio je da je jedna od tema bila sprovođenje aktivnosti u suzbijanju organizovanog kriminala.

“Kontrolisano je 48 lokacija i 42 lica. Za dva lica nije dobijen nalog za pretres, to je slučaj bez presedana. Vijeće je upoznato ko su lica i ko je sudija koji je donio odluku. Ta dva lica su malo poznatija javnosti u odnosu na ostale. Ne možemo tu ništa specijalno da uradimo. Nadam se da će sudska vijeća donijeti suprotne odluke u odnosu na ovaj presedan”, kazao je Abazović.

Ko je Golubović?

Golubović, nekadašnji agent tajne službe, 1. avgusta 2019. godine zaposlen je u javnoj policiji, ali bez konkursa - na radnom mjestu koje je označeno stepenom tajnosti.

“Na neodređeno vrijeme, na radno mjesto čija popuna se vrši bez javnog oglašavanja, jer je označeno stepenom tajnosti, a za koje ispunjava propisane uslove”, odgovorili su tada Vijestima iz UP.

Ono što nisu napisali u odgovorima tada su saopštili nezvanični izvori iz UP - u policijske redove vratio ga je njegov dugogodišnji prijatelj i kolega iz Agencije za nacionalnu bezbjednost Zoran Lazović.

Lazović, sada već bivši pomoćnih direktora Uprave policije, Golubovića je tada rasporedio u Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim je rukovodio.

Njih dvojica u ANB-u radili su do aprila 2015. godine. Iz tajne policije izašli su podnošenjem zahtjeva za spo­ra­zum­ni ras­kid rad­nog od­no­sa, što im je četiri godine kasnije omogućilo da se vrate u policiju.

Duško Golubović trenutno je neraspoređen, a u službi je stekao zvanje glavni policijski inspektor.

Navodno, nakon što je vraćen u policiju, našao se na listi za odstrel kriminalne grupe koju su, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva formirali albanski državljanin Erogen Brajović, šef škaljaraca Igor Vukotić i Nikšićanin Ranko Radulović. Na tom spisku su i Lazović, njegov sin, uhapšeni tajni agent Petar, bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i njegov višegodišnji prvi saradnik, sada uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović.

Radulović je u Višem sudu, međutim, rekao da bivše tajne agente “super poznaje” nekih 30 godina i da nije planirao da ih ubije.

Golubovićevo ime pominjalo se u aferi “Listing” - istraga u tom predmetu počela je decembra 2011. godine, nakon što je objavljen listing telefonske komunikacije navodnog narko bosa iz Pljevalja Darka Šarića sa tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem i bivšim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom. Medijima je par dana kasnije dostavljen i listing komunikacije osuđenog narko-bosa Nasera Keljmendija i Golubovića.

Nadležni su rekli da je riječ o falsifikatima, ali javnost nije obaviještena da li je i kako ta istraga okončana, odnosno ko je osmislio navodnu zavjeru i sa kojim ciljem.

Tadašnji šef tajne službe Vladan Joković podnio je ostavku nedugo nakon izbijanja afere, a Lukšić je smijenio tadašnjeg i aktuelnog direktora policije Veselina Veljovića, koji je i tada bio na čelu UP.

U novembru 2015. godine, postavljen je eksploziv na kapiju Golubovićeve porodične kuće u podgoričkom naselju Donja Gorica.

On je tada kazao da ne zna ko je i zbog čega to učinio. Pet godina kasnije, a godinu nakon što se vratio u službu, njegove kolege Milovan Pavićević i Miloš Vučinić, sa tužiteljkom Snežanom Šišević na konferenciji za medije saopštili su da su rasvijetlili bombaški napad i uhapsili osumnjičene.

Ubrzo je, međutim, otkriveno da su obmanuli javnost - svi optuženi oslobođeni su, a utvrđeno je da su pripadnici podgoričke policije batinama iznuđivali samooptužujući iskaz Jovana Grujičića, ali i svjedočki Marka Boljevića.

Barović, duvanska i ostale afere...

Veselin Barović jedan je od aktera “duvanske afere” - procesa vođenog 18 godina u Bariju, zbog šverca duvana.

Nakon maratonskog procesa, on, Branko Vujošević, Dušanka Pešić Jeknić i srpski državljanin Andrija Drašković oslobođeni su svih optužbi, a na istoj sjednici, zbog zastare, obustavljen je postupak protiv Branislava Brana Mićunovića.

Italijanski sud zaključio je da ne postoje pravne činjenice koje bi teretile Vujoševića, Barovića, Pešić Jeknić i Draškovića.

Njegovo ime, međutim, nije se pominjalo samo i toj aferi, već i tokom privatizacije državnih kompanija, napada na tadašnjeg novinara Monitora Marka Milačića, 2012. godine...

Većinu firmi koje je preuzeo odveo je u stečaj, ali je on uspio da iz toga izađe “dobar” rasprodajom imovine koja je kupljena po niskim cijenama.

Barović je uhapšen 22. novembra 2016. godine, nakon što je policija u njegovim objektima pronašla veću količinu oružja.

Akter brojnih afera: Veselin Barović
Akter brojnih afera: Veselin Barovićfoto: Savo Prelević

Nakon saslušanja u tužilaštvu, pušten je da se brani sa slobode. To je jedan od rijetkih slučajeva u kojima, nakon hapšenja, nijesu obavijestili javnost o akciji, a mjesecima su odbijali i da odgovore na pitanja Vijesti - po čijem nalogu to čine.

U maju naredne godine uslovno je osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja - sutkinja Nada Rabrenović tada je prihvatila Barovićevu nagodbu sa tužilaštvom, prema kojoj je biznismen uplatio 5.000 eura Dječjoj bolnici u Podgorici i dogovorio da ide tri mjeseca u zatvor ukoliko za godinu dana počini novo krivično djelo.

Čitajući na suđenju njegov izvod iz kaznene evidencije, sutkinja je rekla i da je Barović već jednom osuđivan 1980. godine, ali nije precizirala zbog čega.

Sredinom 2018. godine, srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo mu je ulazak u Srbiju, jer se njegovo ime tada našlo na proširenom spisku bezbjednosno-interesantnih osoba, sačinjenog na osnovu obavještajnih podataka.

Početkom naredne godine naslijedio je tadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića na čelnoj poziciji u Košarkaškom savezu Crne Gore. To je bio njegov povratak na funkciju koju je obavljao od 2000. do 2010. godine, tokom kojih je KSCG postao i član FIBA.

Bonus video: