Duško Golubović ide u penziju

Dugogodišnji operativac tajne služe i službenik Uprave policije tražio i dobio saglasnost za prestanak radnog odnosa u policiji

51593 pregleda 187 reakcija 25 komentar(a)
Napušta službu: Duško Golubović, Foto: BORIS PEJOVIC
Napušta službu: Duško Golubović, Foto: BORIS PEJOVIC

Bivši agent tajne službe i službenik Uprave policije Duško Golubović prije desetak dana podnio je zahtjev menadžmentu Uprave policije za prestanak radnog odnosa u policiji sa pravom za odlazak u penziju.

Golubović je preko Direkcije za ljudske resurse, kadrovske i pravne poslove, 12. juna ove godine, dostavio zahtjev za prestanak radnog angažovanja u Upravi policije odnosno Sektoru za borbu protiv kriminala, čiji je službenik bio od 1. avgusta 2019. godine.

Sa njegovim zahtjevom je bio saglasan i menadžment UP tako da Duško Golubović od 1. jula ove godine više neće biti službenik Uprave policije.

Dugogodišnji operativac Agencije za nacionalnu bezbjednost u ljeto 2019. godine zaposlio se u Upravi policije, nedugo nakon formiranja tadašnjeg Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, kojim je u to vrijeme rukovodio njegov kolega iz tajne službe Zoran Lazović.

Golubović je tada zapošljen u UP, bez javnog oglašavanja, jer je radno mjesto koje je pokrivao u tadašnjem SBPOK bilo označeno stepenom tajnosti...

On je gotovo četiri godine bio službenik Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela, koji je 12. aprila ove godine, odlukom koordinatora Sektora za borbu protiv kriminala i načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića formalno prestao da postoji u organizacionoj šemi UP.

Odluka o gašenju ovog Odsjeka uslijedila je nakon hapšenja v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Dejana Kneževića zbog sumnje da je navodno bio član kriminalne organizacije, zbog čega su svi službenici jedno vrijeme bili neraspoređeni u službi.

Povezani članci

13. April 2023.

Sječa šefova u vrhu policije

Golubović je jedno vrijeme bio neraspoređen kadar, a potom je nedavno dobio novo rasporedno rješenje u Centru za azilante u Spužu. Ubrzo nakon toga uslijedio je Golubovićev zahtjev za odlazak u penziju...

Duško Golubović bio je dugogodišnji operativac ANB-a, gdje je radio do aprila 2015. godine, kada je sa Zoranom Lazovićem uz sporazumni raskid radnog odnosa, napustio tajnu službu.

Te godine, nakon zakonske izmjene, ANB je napustilo oko 70 operativaca, a nakon što je jedan od ključnih uslova NATO-a za prijem Crne Gore u alijansu, bila reforma sektora bezbjednosti jer su godinama prije toga javnost potresale afere povezane sa političko-bezbjednosnim sektorom i sukobom suprotstavljenih frakcija.

Zbog kašnjenja reforme u bezbjednosnom sektoru 2014. je bio i odložen prijem Crne Gore u NATO, nakon čega je tadašnji prvi američki čovjek za evropska i evroazijska pitanja Hojt Brajan Ji poručio da sve obavještajne službe članica ali i budućih članica NATO-a, uključujući crnogorsku ANB “moraju da budu oslobođene svih ranjivosti i spoljnih faktora koji bi željeli ilegalno da prosljeđuju povjerljive savezničke informacije trećim zemljama”...

Golubovićevo ime pominjalo se u aferi “Listing” - istraga u tom predmetu počela je u decembru 2011. godine, nakon što je objavljena telefonska komunikacija Pljevljaka Darka Šarića sa tadašnjim premijerom Igorom Lukšićem i bivšim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom. Nakon toga u medijima se pojavio i listing komunikacije optuženog narko-bosa Nasera Keljmendija i Golubovića.

Rezultat istrage bio je da je navodno riječ o falsifikatima, ali javnost nikada nije obaviještena ko je i zbog čijih interesa lansirao aferu...

U novembru 2015. godine, ubrzo nakon odlaska iz službe, postavljen je eksploziv na kapiju Golubovićeve porodične kuće u Donjoj Gorici, prethodno u septembru u kafiću “Grand”, a u julu u kafiću “Machiato” čiji je vlasnik jedno vrijeme bila i Golubovićeva supruga. Ovi napadi, koji nikad nijesu rasvijetljeni, u bezbjednosnim krugovima tada su se tumačili kao upozorenje “grandovcima” od strane suprotstavljenih “mojkovčana”, navodno zbog najave tadašnjeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, koji je bio blizak Lazoviću i Goluboviću, “da će pravda zakucati na svačija vrata”.

Moć interesnog klana “Grand”, vezuje se za unosne građevinske poslove kompanije Bemaks, navodno povezivane sa Roćenom, što je on više puta demantovao, dok su “mojkovčani” navodno suprotstavljen interesni klan koji se vezuje za poslove sa cigaretama, i koji su navodno tada predvodili Duško Marković i Veselin Veljović, koji kontrolišu policiju, pisao je tada “Monitor”, pozivajući se na izvore iz bezbjednosnih krugova. I Marković je više puta demantovao te tvrdnje.

“Čitav niz napada na imovinu građana, među kojima su istaknuti pripadnici službi bezbjednosti, ostaju nerasvijetljeni - bez počinilaca, motiva, a pukom srećom bez žrtava nedužnih građana”, kazao je tada Monitoru tadašnji poslanik Demosa Zoran Miljanić - aktuelni ministar za borbu protiv korupcije, komentarišući bombaške napade na “grandovce”.

Krajem maja 2020. godine u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru, gdje se nalazio na liječenju, policija je uhapsila Jovana Grujičića zbog sumnje da je imao veze sa bombaškim napadima na “grandovce”. Grujičić je pet mjeseci proveo i pritvoru, a kasnije pravosnažno oslobođen optužbi jer je utvrđeno da je njegovo priznanje iznuđeno nakon zlostavljanja u policiji.

Ubrzo nakon njegovog hapšenja uslijedile su tvrdnje porodice i advokata da su on i osumnjičeni Benjamin Mugoša, doživjeli torturu u tadašnjem Centru bezbjednosti Podgorica.

Porodica je tvrdila da je Grujičić udaran bejzbol palicom, mučen elektrošokerima, zbog čega se sada sudi petorici službenika podgoričke policije.

Kafić “Grand”, ubrzo nakon bombaškog napada, je zatvoren.

Premijer ga optužio da daje instrukcije Miloviću

U susret parlamentarnim izborima 11. juna ove godine, premijer Dritan Abazović optužio je funkcionera PES-a Andreja Milovića da širi neistine, te da instrukcije dobija od Duška Golubovića i još jedne osobe “takođe iz kriminalnih struktura” koju nije imenovao.

Milović je nazvao neistinitim tvrdnje premijera, navodeći da “nikad nije komunicirao s njim, niti ga ni poznaje”.

Međusobne optužbe na relaciji URA - PES uslijedile su nakon što je u medijima objelodanjen sadržaj pisma Južnokorejca navodnog “kralja kriptovaluta” Do Kvona, a koje je poslao na nekoliko adresa u kojem tvrdi da ima podatke ko je i na koji način finansirao PES, ali i optužbe na račun lidera Milojka Spajića.

Spajić i PES odbacili su tvrdnje da su radili nezakonito, a potom je SDT po prijavi Andreja Milovića, formirao predmet. Tokom izviđajne faze tužilac je u UIKS-u uzeo izjavu od Do Kvona.

Kuće naslijedio, oružje kupovao

U imovinskom kartonu za 2022. godinu Duško Golubović je naveo da je tokom prošle godine u UP zarađivao 1.060 eura, dok je njegova supruga primala minimalac od 450 eura.

U kartonu koji je predao ASK-u on je naveo da je naslijedio tri kuće od 154, 141 i 92 kvadrata i garažu. Kao osnov sticanja - nasljedstvom, Golubović je naveo i da brvnaru od 59 kvadrata i njivu od 3.800.

Na njegovu suprugu se vode dva stana - nekretninu od 64 kvadrata je dobila ugovorom o poklonu, dok je manji od 46 m2 stekla kupovinom.

Duško Golubović je u imovinskom kartonu napisao i da je od 2006. do 2021. godine kupio osam komada pištolja, dok je MAVERICK/88 u godini nezavisnosti Crne Gore, dobio na poklon.

Na računima ima depozit od 20.000 eura.

Bonus video: