Milonjić: Knežević nije odavao tajne i neće da bježi

Advokat Milonjić uložio žalbu na rješenje o produženju pritvora policajcu Dejanu Kneževiću

9741 pregleda 2 komentar(a)
Jnežević nakon saslušanja u SDT-u, Foto: BORIS PEJOVIC
Jnežević nakon saslušanja u SDT-u, Foto: BORIS PEJOVIC

Jedan od branilaca uhapšenog policajca Dejana Kneževića, advokat Božo Milonjić, rekao je da je Ustavnom sudu uložio žalbu na rješenje o produženju pritvora njegovom branjeniku i da očekuje ukidanje te odluke.

“Primio sam Rješenje Vrhovnog suda... Danas sam uložio žalbu Ustavnom sudu od kojeg očekujem da će u najkraćem roku, s obzirom na to da se radi o pritvorskom predmetu, odlučiti u korist odbrane, te da će ukinuti rješenje”.

Milonjić je konstatovao da je apsolutno pogrešan stav Vrhovnog suda - da u konkretnom slučaju i dalje stoji pritvorski osnov opasnost od bjekstava okrivljenog Kneževića: “Jer kako to tvrdi taj sud, postoji opasnost da bi mu boravkom na slobodi, ostali okrivljeni koji nijesu dostupni državnim organima, pomogli u skrivanju, te da visina zaprijećene kazne ne može okrivljenog ostaviti ravnodušnim što bi ga dodatno motivisalo da se da u bjekstvo”.

“Činjenica da su u ovom predmetu neki okrivljeni nedostupni državnim organima, ne može biti odlučujući činilac u ocjenjivanju rizika da će Knežević Dejan pobjeći. Ta ocjena bi trebalo da se zasniva na ličnim okolnostima Kneževića, na koje je odbrana ukazivala još od saslušanja kod sudije za istragu, na šta nižestepeni sudovi uopšte nijesu obraćali pažnju prilikom donošenja odluka o određivanju i produženju pritvora”, rekao je taj advokat.

Objasnio je da na takav stav upućuje i Evropski sud za ljudska prava koji je u odlukama “jasan i nedvosmislen” - da se pritvor ne može po ovom pritvorskom osnovu tako olako određivati kako je to uradio Vrhovni sud.

“Takođe, ne može se produžavati pritvor u svrhu predviđanja zatvorske kazne, pogotovo ne kada je to utvrdio tužilac bez sudske kontrole valjanosti prikupljenih dokaza koji potvrđuju postojanje osnovane sumnje da je Knežević počinio djelo za koje se tereti. Ukazujemo da je nedavno dvojici službenika uprave policije određena mjera nadzora umjesto pritvora, a prije nekolio dana službeniku zatvorske policije ukinut je pritvor po ovom pritvorskom osnovu. Što jasno govori o tome da se u konkretnom slučaju radi o očiglednoj zloupotrebi prava na štetu Kneževića”.

Nazvao je proizvoljnim optužbama krivična djela koja se njegovom branjeniku stavljaju na teret. “Da je okrivljeni imao namjeru da odaje tajne podatke, nekom licu, onda bi to uradio u periodu kada je Europol direktno 2021. godine, komunicirajući sa okrivljenim, davao informacije istom o planiranju izvršenja teških krivičnih djela, koja su spriječena upravo radnjama okrivljenog Kneževića. Napominjem, da Knežević nikada nije koristio kriptovani telefon, niti u spisima predmeta postoji njegova komunikacija sa bilo kojim licem preko SKY aplikacije, niti u spisima predmeta ima dokaza da je isti bilo kom licu saopštio svoja saznanja da Europol direktno uz pomoć partnerskih službi bezbjednosti prisluškuje zaštićenu aplikaciju”, kazao je Milonjić.

Knežević je uhapšen zbog sumnje da je dio kriminalne grupe - kavački klan, kojom je upravljao Radoje Zvicer.

Tereti se da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i odavanje tajnih podataka.

Bonus video: