Hotel i dvije kuće Mila Božovića pod blokadom SDT-a

Upravo u jednoj od kuća koju je SDT blokiralo, u cik zore 13. aprila upali su pripadnici Specijalnog policijskog tima i uhapsili Božovića, sumnjičeći ga za stvaranje kriminalne organizacije i tri transporta kokaina...

60359 pregleda 336 reakcija 90 komentar(a)
Nakon hapšenja, Božoviću određen pritvor, Foto: Boris Pejović
Nakon hapšenja, Božoviću određen pritvor, Foto: Boris Pejović

Dvije porodične kuće u centru Budve i gotovo završen šestospratni hotel na šetalištu uz more nadomak Staroga grada, vlasništvo uhapšenog gradonačelnika Budve Mila Božovića, blokiralo je Specijalno državno tužilaštvo.

"Vijesti" su imale uvid u listove nepokretnosti u kojima je kao teret u katastarskoj evidenciji na višemilionski vrijednu imovinu stavljena privremena mjera.

"Privremena mjera - zabrana raspolaganja nepokretnosti po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva", piše u listu nepokretnosti imovine uknjižene na Božovića.

Specijalno tužilaštvo, na čijem je čelu Vladimir Novović, blokadu je stavilo na dvije kuće i dvorište porodice Božović, u Ulici 22. novembra, preko puta kompleksa TQ Plaza.

Staromještanska porodica Božović vlasnik je vrijedne imovine u Budvi uz samu obalu, do one na periferiji i jedna je od imućnijih u metropoli turizma.

Privremena mjera stavljena je na dvospratnu kuću koju je Božović izgradio prije više od dvije decenije pored kuće svog oca.

Riječ je o dvospratnoj kuću, koja kako piše u katastru, u osnovi ima 140 kvadrata i dvorište od 200 kvadrata. U prizemlju poslovni prostor od 121 kvadrat, te stambeni prostor na prvom spratu od 106 kvadrata i 117 kvadrata potkrovlja.

Kuće u vlasništvu Božovića
Kuće u vlasništvu Božovićafoto: Vuk Lajović

Specijalno tužilaštvo blokiralo je i porodičnu kuću koju je Božović nedavno naslijedio nakon smrti oca. Riječ je takođe o dvospratnoj kući, sa pomoćnim objektom i poslovnim prostorom i dvorištem od 309 kvadrata.

Hotel na obali mora

Novovićevi istražitelji blokirali su i još nezavršeni hotel, na samom gradskom šetalištu, 20 metara od mora, kao i parcelu od 600 kvadrata pored njega na kojoj se izvode radovi na gradnji budućeg apartmanskog objekta.

Hotel za koji je Božović još prije dvije godine dobio građevinsku dozvolu od resornog ministarstva, završen je i praktično je trebalo da primi prve goste ove sezone.

Prema katastarskoj evidenciji, riječ je o hotelu sa prizemljem, mezaninom i šest spratova, izgrađenom na porodičnoj zemlji.

Imovina je prije nego što ju je blokiralo Specijalno tužilaštvo založena na ime kredita od milion eura, koji je Božović uzeo kod jedne banke.

"Hipoteka u iznosu od 1.000.000 sa rokom vraćanja od 60 mjeseci što uključuje grejs period od 12 mjeseci u korist banke, sa zabilježbom zabrane otuđenja, opterećenja i izdavanja u zakup predmetne nepokretnosti bez pismene saglasnosti banke", navodi se u listu nepokretnosti u koji su "Vijesti" imale uvid.

Hotel na obali mora
Hotel na obali morafoto: Vuk Lajović

Upravo u kuću, koju je Specijalno tužilaštvo blokiralo, u cik zore 13. aprila upali su pripadnici Specijalnog policijskog tima koji su uhapsili Božovića, sumnjičeći ga za stvaranje kriminalne organizacije i tri transporta kokaina.

Prvi čovjek Budve koji se od tada nalazi u spuškom zatvoru negirao je krivicu.

Policijski narkokartel i tri tone kokaina

Prema tužilačkim spisima, njega je 2019. godine Mileta Ojdanić vrbovao da radi za krimi-ekipu koju je taj Tivćanin formirao sa odbjeglim policajcem Ljubom Milovićem.

Grupa, koju su predstavnici izvršne vlasti nazvali policijski narkokartel, sumnjiči se za šverc najmanje tri tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Australiju...

Božović je, prema tvrdnjama SDT-a, imao zadatak da kao poslanik i član skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu prikuplja informacije i koristi ih za potrebe kriminalne organizacije.

On je negirao i da je u kumovskim odnosima sa Ojdanićem, a sudiji je ispričao i kakav je njegov stav prema kriminalnim aktivnostima tog klana, o čemu je, rekao je sudiji, više puta pričao i na sjednicama Odbora.

U spisima specijalnih tužilaca piše da je tokom kriminalnog djelovanja, osumnjičeni predsjednik crnogorske metropole turizma, sa članovima kriminalne organizacije razmijenio ogroman broj kriptovanih poruka preko kriptovane Sky ECC aplikacije. Među tim porukama su i one u kojima, navodno, od krimi-ekipe traži da "odvoje nešto za njega...".

"Iz sadržine pribavljenih materijalnih dokaza, presretnutih komunikacija koju su okrivljeni ostvarivali između sebe i sa drugima koristeći aplikaciju Sky, može se izvesti zaključak da su okrivljeni do stepena osnovane sumnje izvršili krivična djela koja su im stavljena na teret", piše u spisima

Pritvor produžen do 13. jula

Nedavno je Apelacioni sud odbio kao neosnovane žalbe branilaca predsjednika Opštine Budva, izjavljene protiv rješenja Višeg suda o produženju pritvora.

Rješenjem Višeg suda u Podgorici produžen je pritvor za još dva mjeseca Božoviću zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Određeno je da će pritvor trajati po ovom rješenju do 13. jula 2023.

Kao navodni dio Božovićeve ekipe uhapšen je i Budvanin Ivan Mijatović, koga SDT sumnjiči da je obezbijedio da se 100 kilograma kokaina u vlasništvu uhapšenog gradonačelnika sigurno prenese od luke u Lisabonu do grada Costa da Caparica u Portugalu. To piše u spisima predmeta protiv tog Cetinjanina, sa prebivalištem u Budvi.

Objašnjava se da je ta treća osoba, 9. maja 2020. godine, oko trideset minuta nakon ponoći, sa broda "MSC Fantazija", koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustila šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo 100 pakovanja kokaina.

"Na način što je lice koje je na kriptovanoj aplikaciji 'SKY ECC' koristilo pin TL9TOH, postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, 09.05.2020. godine, oko 00.30 časova, sa broda 'MSC Fantazija', koji se nalazio usidren u luci u Lisabonu, spustilo šest torbi narandžaste boje, u kojima se nalazilo ukupno 100 pakovanja opojne droge kokain", navodi se tužilačkim spisima.

SDT tvrdi da je taj kokain bio Božovićev i da ga je čamcem preuzela za sada nepoznata osoba:

"Po nalogu okrivljenog Mijatović Ivana, a koji je postupao po naredbama okrivljenog Mila Božovića. Nakon čega je okrivljeni Mijatović Ivan, takođe postupajući po naredbi okrivljenog Mila Božovića, istog dana navedenu opojnu drogu kokain prevezao na sigurnu lokaciju u Lisabonu, a potom dana 11. 05. 2020. godine predmetnu opojnu drogu prevezao sa te lokacije na drugu sigurnu lokaciju u gradu Costa da Caparica, a sve u cilju dalje neovlašćene prodaje za račun okrivljenog Mila Božovića", piše u spisima.

"Montiranje" i diskusije

Branilac uhapšenog predsjednika Opštine Budva, advokat Miroje Jovanović, negirao je bilo kakvu povezanost Božovića sa Mijatovićem, dodajući da je posrijedi "novo montiranje".

Odbrana Božovića saopštila je da Specijalno državno tužilaštvo i Viši sud nisu odgledali njegove diskusije na sjednicama Odbora za bezbjednost i odbranu.

"Imajući u vidu ono što gospodinu Božoviću imputira Specijalno tužilaštvo, sa snimaka u prilogu se potpuno jasno vidi i zaključuje stav prema određenim osobama i strukturama. To isto tužilaštvo, a izgleda ni sud, nisu ni pregledali ove materijale koji su im dostavljeni još 9. i 10. maja 2023. godine. Njegove diskusije sa javnih sjednica demantuju svako slovo tužilačke konstrukcije, a medijima i javnosti prezentujemo ono što je gospodin Božović radio i govorio", naveli su branioci.

Bonus video: