Tužiteljka saslušala Veljovića u istrazi povodom ubistva Duška Jovanovića

Veljović je "Vijestima" kazao je da je saslušan, ali da detalje ne može iznositi zbog tajnosti postupka, naglasivši da je sa tužiteljkom podijelio sva svoja saznanja o tom predmetu koja će joj možda koristiti u daljem nastavku istage

21235 pregleda 20 reakcija 15 komentar(a)
Veljović, Foto: Boris Pejović
Veljović, Foto: Boris Pejović

Tužiteljka Danka Ivanović Đerić prošle sedmice saslušala je u Višem državnom tužilaštvu Veselina Veljovića u istrazi povodom ubistva Duška Jovanovića.

On se navodno izjašnjavao na okolnosti nestanka službene zabilješke u kojoj su službenici UP nakon hapšenja jedinog osuđenog za saučesništvo u tom ubistu Damira Mandića upisali sve što im je te noći ispričao.

Veljović je "Vijestima" kazao je da je saslušan, ali da detalje ne može iznositi zbog tajnosti postupka, naglasivši da je sa tužiteljkom podijelio sva svoja saznanja o tom predmetu koja će joj možda koristiti u daljem nastavku istage.

"Ja sam to prezentirao tužiteljki, saopštio kao saznanja. Vjerujem da to može doprinijeti nastavku njenog efikasnog rada", rekao je Veljović "Vijestima".

Objasnio je da neposredno nakon ubistva ni na jedan način nije bio uključen u istragu, već da je u tu istragu uključen godinu i po nakon zločina.

Veljović je "Vijestima" rekao i da je tužiteljki ponovio svoja saznanja o tom predmetu koja je već iznosio na sjednicama skupštinskihh odbora na kojima se o tome raspravljalo, a kazao je i da joj je saopštio operativna saznanja do kojih su došli timovi koji su radili na rasvjetljavanju tog ubistva.

Tužilaštvo i policija nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića. Za učešće u ubistvu osuđen je jedino Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora.

Iz Komisije za praćenje istraga o napadima na novinare ranije je saopšteno da su članovi tog tijela preliminarno utvrdili da postoje nepravilnosti u istrazi, ali će nastaviti rad na tom slučaju...

Od ubistva Jovanovića u Crnoj Gori promijenilo se sedam vrhovnih državnih tužilaca, devet vlada i ministara policije, ali uprkos tome još se ne zna ko je naredio, organizovao i izvršio taj zločin.

Poslanici bivšeg skupštinskog saziva u više navrata tražili su kontrolno saslušanje Veljovića, koji je na zatvorenoj sjednici Odbora za bezbjednost, kako su tvrdili, saopštio da je ubistvo Jovanovića operativno riješeno, odnosno da policija zna ko je to uradio, ali da nema materijalne dokaze.

Veljović je, takođe, sredinom septembra 2019. godine rekao da je umor nadležnog tužioca u noći likvidacije razlog što do danas do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva vlasnika “Dana” i što je taj predmet nepovratno izgubljen.

“Radilo se o profesionalnom nesnalaženju, nedostatku odgovornosti u tom trenutku, jer se radnja dešava u kasnim večernjim satima, kada poslije svega nadležni tužilac pravi procjenu da ostavimo to za sjutra. To ‘sjutra’ u tom trenutku je hipoteka svih ovih godina. I to ‘sjutra’ i ta jedna riječ koju smo tada, da li zbog umora, da li zbog iscrpljenosti i opterećenja profesionalnog pritiska i odgovornosti koju smo imali da završimo tu obavezu koju je trebalo uraditi tu noć, to sjutra je danas svih ovih godina”, rekao je Veljović na sjednici skupštinskog spoljnopolitičkog odbora 2019. godine.

Prije dvije godine, Vladin Biro za operativnu koordinaciju (BOK) formirao je poseban tim koji će raditi na rasvjetljavanju tog zločina.

Tada je nezvanično objašnjeno da su u njemu predstavnici više nadležnih institucija, koji će zajedno pokušati da otkriju krivce za najteži slučaj napada na novinare. U 2021. godini ponovo je otvorena istraga ubistva glavnog urednika “Dana”, tokom koje je saslušano više osoba.

Glavni i odgovorni urednik ‘Dana’ i nekadašnji poslanik ubijen je hicima iz automatskog oružja 27. maja 2004. godine kada je izašao iz redakcije tog dnevnog lista. Tužilaštvo i policija nisu utvrdili ko je i zbog čega pucao u Jovanovića”...

Bonus video: