Apelacioni sud ukinuo rješenje Višeg suda koje nije prihvatilo sve optužbe SDT-a protiv Lazovića i Milovića

Apelacioni sud je takvu odluku donio nakon žalbe Specijalnog državnog tužilaštva, koja je uslijedila nakon što Viši sud tokom kontrole nije u cjelosti prihvatilo optužnicu tužilaštva

36554 pregleda 12 komentar(a)
Petar Lazović, Foto: Boris Pejović
Petar Lazović, Foto: Boris Pejović

Apelacioni sud ukinuo je rješenje Višeg suda u Podgorici u dijelu kojim je nakon kontrole optužnice bio obustavljen dio krivičnog postupka jer navodno nije bilo mjesta svim optužbama protiv bivšeg agenta Petra Lazovića, odbjeglog policajca Ljuba Milovića, šefa kavačkog klana Radoja Zvicera i još nekoliko visokopozicioniranih pripadnika te kriminalne organizacije.

Apelacioni sud je takvu odluku donio nakon žalbe Specijalnog državnog tužilaštva, koja je uslijedila nakon odluke Višeg suda u Podgorici da u cjelini ne prihvati optužnicu protiv ove kriminalne grupe...

Odlukom Apelacionog suda optužnica protiv kriminalne organizacije vraćena je Višem sudu na ponovno odlučivanje u dijelu kojim je bio obustavljen dio krivičnog postupka protiv članova grupe.

Viši sud u Podgorici, 26. aprila ove godine, potvrdio je 14 od 17 tačaka optužnice protiv desetočlane grupe Radoja Zvicera, među kojima su policajci Petar Lazović i Ljubo Milović za krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, krijumčarenje cigareta.

Povezani članci

26. April 2023.

Potvrđena optužnica protiv Lazovića i Milovića

Viši sud je kontrolom zakonitosti i opravdanosti optužnog akta SDT-a tada obustavio krivični postupak protiv Zvicera, Slobodana Kašćelana i Milana Vukotića za planiranje ubistva Jovana Vukotića ispred policije u Kotoru uz obrazloženje da nije bilo dokaza za ovu kvalifikaciju krivičnog djela.

Viši sud je tada naveo i da nema mjesta navodima iz optužnice za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija protiv okrivljenog Lazovića, jer u odnosu na to djelo "nema dovoljno dokaza"...

Sud nije potvrdio to krivično djelo ni protiv Milovića, Radovana Mujovića i Radoja Živkovića za nedozvoljeno držanje i šverc oružja jer tokom kontrole nije prihvažen dokaz SDT-a - fotografije oružja koje su ovi pripadnici kriminalne organizacije razmjenjivali preko SKY aplikacije.

"U ovom dijelu, protiv prethodno navedenih lica u odnosu na navedena krivična djela, krivični postupak je obustavljen", pisalo je tada u saopštenju Višeg suda.

Tokom kontrole Viši sud je prihvatio optužnicu protiv okrivljenog Milovića za - stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, produženo krivično djelo krijumčarenje...

Lazoviću je potvrđena optužnica za stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 KZ CG, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga ali i produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja.

Na optužnici Specijalnog tužilaštva kao pripadnici Zvicerove grupe označeni su policajci Ljubo Milović i Petar Lazović, Milan Vujotić, Radovan Mujović, Slobodan Kašćelana, Radoje Zivković, Nikola Spasojević, Duško Roganović, Radovan Pantović i Nikša Perović.

Prema navodima optužnice, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i osim u Crnoj Gori djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Zvicer se optužnicom tereti da je početkom novembra 2020. godine naložio ubistvo Milana Lepoje jer je bio uključen u pokušaj njegovog ubistva kada je ranjen u centru Kijeva.

„Pink Panter“ Milan Lepoja zvjerski je ubijen 9. decembra 2020. godine kada su ga pripadnici klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića prvo namamili u kuću u beogradskom naselju Ritopek.

Bonus video: