Kontrola optužnice protiv okrivljenih za ubistva Gazivode i Muhadinovića: Advokati smatraju da su SKY dokazi nepouzdani

U Višem sudu u Podgorici održano ročište za kontrolu optužnice protiv okrivljenih za ubistva Andrije Gazivode i Petra Muhadinovića u Cetinju

4669 pregleda 2 komentar(a)
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Viši sud u Podgorici, Foto: Luka Zeković

Ročište za kontrolu optužnice koju je specijalno tužilaštvo podiglo protiv okrivljenih za ubistva Andrije Gazivode i Petra Muhadinovića, održano je danas u Višem sudu u Podgorici.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je protiv desetočlane kriminalne organizacije Vladana Radomana i Filipa Ivanovića, zbog ubistava Andrije Gazivode i Petra Muhadinovića na Cetinju 2020. godine.

Okrivljeni se terete i za planiranje ubistava Vasa Gazivode, oca pokojnog Andrije Gazivode, Miloša Jovanovića, Kića Paovića, Aleksandra Jabučanina. Specijalna državna tužiteljka Sanja Jovićević ostala je pri navodima optužnice, ističući da su dokazi pribavljeni u skladu sa zakonom i da podržavaju optužnicu.

Odbrana okrivljenih je istakla da sud treba da donese rješenje da se postupak obustavi, navodeći da smatraju da nema dokaza. Dodali su da nije jasno kako se dva okrivljena koji se terete da su organizatori kriminalne organizacije, dovode u vezu a apsolutno se ne poznaju i nisu imali komunikaciju. Ukazali su i na nedostatke istrage i na nepouzdanost SKY komunikacije kao dokaza, te da SKY nije pribavljen u skladu sa propisima Zakona koji važi za našu zemlju.

Advokat Branko Anđelić, branilac Mitra Milanovića je naveo da se radi o čovjeku koji je ugledni moreplovac.

“Nema ni jedne poruke koja se odnosi na Mitra Milanovića koja bi ga dovela u vezu sa nekim krivičnim djelo”, kazao je advokat Anđelić.

Advokat Stefan Jokić je naveo da odbrana Filipa Ivanović u potpunosti negira navode optužnice.

“Moj klijent se ne nalazi u bjekstvu, kako se to navodi optužnicom, on se od početka istrage nalazi u ekstradicionom pritvoru. Tužiteljka je prepisala optužnicu, išla je principom bolje da ona optuži a sud da sudi. Optužnica se zasniva na SKY komunikaciji. Najveća zabluda ove optužnice su navodi vezani za optuženog Ivanovića i Radomana, koji nisu imali kontakt i koji se ne poznaju”, naveo je advokat Jokić.

Dodao je da se njegovom branjeniku stavljaju krivična djela na teret koja nisu konkretizovana kao ni period trajanja nekog krivičnog djela. I advokat Mladen Dubak takođe smatra da nema konkretizacije u optužbama.

Advokat Anđelić je ukazao da se za optuženog Martinovića u optužnici navodi da je aktivirao eksploziv i to bez konkretnih obrazloženja optužbe, dodajući da ni njega nema u SKY porukama. Podsjetio je da je sve počelo još od konferencije za medije kada je bio cilj SDT-a i nadležnih da prikažu da je slučaj riješen.

“Ništa nije riješeno. Mogu da razumijem da iz profesionalnih razloga i kolegijalnih nije odustala od optužnice, ali staviti ovoliki broj planiranje ubistava putem podstrekivanja jasno govori o kakvom se domenu SKY dokaza radi”, rekao je advokat Anđelić.

Advokat Vladan Živković, branilac optuženog Vladana Radomana, je kazao da odbrana u potpunosti odbacuje pravne kvalifikacije ovakve optužnice. Dodao je da u službenoj zabilješci su dvije SKY komunikacije koje istraga pripisuje Radomanu.

“SKY dokazi su nepouzdani i skloni promjeni, eksle tabela je podležna izmjenama”, naveo je branilac.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je protiv desetočlane kriminalne organizacije Vladana Radomana i Filipa Ivanovića, zbog ubistava Andrije Gazivode i Petra Muhadinovića na Cetinju 2020. godine.

Okrivljeni se terete i za planiranje ubistava Vasa Gazivode, oca pokojnog Andrije Gazivode, Miloša Jovanovća, Kića Paovića, Aleksandra Jabučanina. Andrija Gazivoda ubijen je 17. februara 2020. godine kada je, kako se navodi u optužnici, N. N. pripadnik ove grupe, sa nadimkom ,,Karlito“, u njega ispalio 15 metaka. Kao saizvršioce ovog zločina SDT je označilo Filipa Ivanovića i Velibora Stanišića dok su Nikola Martinović i Boban Sjekloća optuženi za pomaganje.

Potom je 27. februara 2020. godine, Cetinjanin Petar Muhadinović je poginuo u vožnji od eksplozije bombe koja je bila postavljena ispod vozila kojim je upravljao. Tom prilikom lakše je povrijeđen maloljetni M. K. koji se u trenutku eksplozije našao u blizini automobila Muhadinovića.

Za teško ubistvo Muhadinovića optuženi su Filip Ivanović i Nikola Martinović. Na optužnici Specijalnog tužilaštva su, pored Radomana, Ivanovića, Stanišića, Martinovića i Sjekloće, Ilija Ivanović, Mitar i Ilija Milanović, Stevan Đurišić i Miloš Joković. Optužnicom je predstavljeno da su ovu kriminalnu organizaciju u drugoj polovini 2019. godine formirali Radoman i Filip Ivanović radi sticanja nezakonite dobiti i moći, dok je djelovanje kriminalne organizacije planirano na neograničeni vremenski period, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova, kao i primjenu zastrašivanja i nasilja.

Pripadnici ove grupe su nekoliko mjeseci organizovali ubistvo Andrije Gazivode. Stanišić je, kako se navodi u dokumentu SDT-a, krajem 2019. godine od N. N. osobe nabavio pištolj nepoznate marke, kalibra 9 milimetara i dao ga Filipu Ivanoviću. Ivanović je nekoliko mjeseci sa N. N. pripadnikom ove kriminalne organizacije sa nadimkom ,,Karlito“ vježbao gađanje u metu dok su Martinović i Sjekloća u danima koji su prethodili ubistvu Gazivode pratili njegovo kretanje i o svemu obavještavali ostale pripadnike grupe koji trebalo je da odrede vrijeme i mjesto likvidacije.

“Sedamnaestog februara 2020. godine u večernjim satima, N. N. lice sa nadimkom „Karlito“ je obaviješteno da se Gazivoda nalazi u cetinjskom sportskom centru u Grahovskoj ulici gdje je odmah otišao, piše u optužnici. Kada je Gazivoda izašao iz teretane i sjeo u svoj automobil, „Karlito“ mu je svojim vozilom ,,volvo“ (CT AS786) prišao sa lijeve strane i u njega ispalio 15 metaka ne ostavljajući šansu da preživi.

Gazivoda je, kako se navodi u optužnici, preminuo od iskrvarenja iz rascjepa srca, pluća, slezine, jetre, lijevog bubrega i raskidanih krvnih sudova duž kanala strijelnih rana, prostrelina i ustrelina.

Likvidacija Muhadinovića je, kako se navodi u optužnici, takođe pripremana nekoliko mjeseci. Filip Ivanović je u drugoj polovini 2019. godine nabavio improvizovanu eksplozivnu napravu sastavljenu od eksploziva trinitrotoluena i električnog mehanizma za daljinsko aktiviranje i predao je Nikoli Martinoviću.

On je u noći između 26. i 27. februara 2020. godine postavio eksploziv ispod prednjeg sjedišta sa spoljne strane poda „hundai“ cetinjskih tabli (CT AP310) u vlasništvu Muhadinovića.

Muhadinović je 27. februara oko 12.30 časova krenuo vozilom prema gradu i dok se kretao Bulevarom crnogorskih junaka, a Martinović je daljinskim upravljačem aktivirao eksplozivnu napravu. Od jačine eksplozije Muhadinoviću su raznijete obje noge i lijeva ruka i preminuo je od iskrvarenja.Martinović je, kako se navodi u optužnici, aktiviranjem eksplozije doveo u opasnost život osoba koje su se nalazile u neposrednoj blizini. Tada je maloljetni M. K. lakše povrijeđen u predjelu glave.

Specijalno tužilaštvo optužilo je Iliju Ivanovića da je kao pripadnik kriminalne organizacije sa Cetinja podstrekivao Bobana Sjekloću na teško ubistvo službenika Specijalnog policijskog odjeljenja.

Ivanović je 5. juna 2020. godine Sjekloći preko kriptovane Skaj aplikacije poslao više poruka u kojima od njega traži ,,da policijskim službenicima Specijalnog policijskog odjeljenja koji koriste džipove ’BMW X5’ postavi eksploziv ispod vozila kada dođu na Cetinje“. Ivanović je sugerisao Sjekloći da ispod tri policijska vozila stavi po dva kilograma eksploziva, te kada budu u pokretu i prolazili kroz naselje Belveder, aktivira eksploziv kako bi ih lišio života.

Bonus video: