Apelacioni sud ne vjeruje de je Aco Đukanović uticao na Nenada Vujanovića

Sudije Apelacionog suda kao neosnovan odbacile zahtjev okrivljene Ane Pešukić za izuzeće postupajućeg sudije

38914 pregleda 264 reakcija 33 komentar(a)
Bivša radnica ga optužila za uticaj na sudije i sudske vještake: Đukanović, Foto: Boris Pejović
Bivša radnica ga optužila za uticaj na sudije i sudske vještake: Đukanović, Foto: Boris Pejović

Sudija Nenad Vujanović nastaviće da sudi okrivljenima za krađu nakita i umjetnina vrijednih 331.500,27 eura, iz porodične kuće Aca Đukanovića.

To su odlučile sudije Apelacionog suda, koje su kao neosnovan odbile zahtjev za izuzeće Vujanovića, koji je okrivljena Ana Pešukić podnijela na glavnoj raspravi održanoj 16. juna.

Sudije tog suda, takođe su odbacile njen zahtjev za izuzeće predsjednika Višeg suda Borisa Savića.

“Apelacioni sud Crne Gore odlučio je o zahtjevu za izuzeće postupajućeg sudije Nenada Vujanovića, kao i o zahtjevu okrivljene za izuzeće predjsednika suda Borisa Savića, na način što je zahtjev okrivljene za izuzeće sudije Vujanovića odbijen kao neosnovan, dok je zahtjev za izuzeće predsjednika suda odbačen”, odgovorila je “Vijestima” savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda, Marija Raković.

Pešukićeva je 16. juna tražila izuzeće sudije Vujanovića i to nakon što je on odbio njen zahtjev za razdvajanje postupka, navodeći da sumnja u njegovu pristrasnost.

Ana Pešukić dolazi na suđenje
Ana Pešukić dolazi na suđenjefoto: BORIS PEJOVIC

Nakon što je sudija pitao zbog čega njegovo izuzeće nije tražila čim je zadužio predmet, u januaru, kazala je da je vjerovala da će donijeti odluku o razdvajanju postupka:

“Da je donijeta odluka o razdvajanju postupka, ja ne bih stavila zahtjev za izuzeće, jer bih smatrala da sudija ima veći osjećaj za pravdu i da moja saznanja koja sam iznijela nijesu tačna. Iz tog razloga ja nijesam ranije, kada sam saznala ko je zadužen predmetom, podnijela zahtjev za izuzeće, a i glavni pretres se odlagao”, saopštila je Pešukićeva u sudnici.

Trpi zbog napredovanja sudija

Prethodno, u sudnici je izjavila da trpi zbog napredovanja i promjena postupajućih sudija i da ničim nije doprinjela da se postupak odugovlači:

“Smatram da je sud, ipak, trebalo da donese odluku o razdvajanju postupka jer nije nadležan da odlučuje u konkretnom slučaju, nezavisno od odredbe Zakona koji propisuje da ko može više, može i manje. Smatram da je ovo presedan i imam saznanja da je ranije postojao pritisak i na vještaka i na sudije”.

Nakon toga, Vujanović je pitao da pojasni iznijete tvrdnje, kao i da kaže na koje vještake i sudije misli, te da li se to odnosi i na njega, na šta je okrivljena potvrdno odgovorila.

Objasnila je i da ima saznanja da je upravo Đukanović, i to 2015. godine, kada je radila kod njega, uticao na sudiju Vujanovića da njenog supruga kazni ispod zakonskog minimuma:

“Da bi on bio što kraće u zatvoru, a ja što duže na poslu”, tvrdila je Pešukićeva.

U sudnici je rekla i da je bankar tada izvršio uticaj na sudske vještake, koji su, navodno, njenom suprugu napisali da ima psihički poremećaj, a sve kako bi dobio što blažu kaznu.

Nakon takvih izjava njen branilac Ranko Radulović otakazao joj je punomoćje, navodeći da se njihov način odbrane razlikuje do te mjere da više nije u mogućnosti da je zastupa.

Sudija je donio odluku da zapisnik proslijedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) kako bi provjerili navode okrivljene.

Pešukićeva je još u martu 2020. godine priznala tada osnovnom državnom tužiocu Vukasu Radonjiću da je ukrala vrijedan nakit, ali je predmet preuzelo Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

U oktobru te godine, tadašnja specijalna tužiteljka Stojanka Radović protiv nje je podigla optužnicu, tvrdeći da je sa zlatarima Filipom i Čedom Ralevićem formirala krimi-organizaciju.

Prema optužnici, Filip Ralević podstrekao je Anu Pešukić da iskoristi povjerenje porodice Đukanović i iz ormana njihovog stana otuđi veću količinu zlata, nakita, zlatnika, ručnih satova od zlata.

Viši sud je prilikom kontrole optužnice Ralevića i Pešukićevu oslobodio od optužbi za stvaranje kriminalne organizacije i potvrdio dio optužnice za krivična djela teške krađe, teške krađe putem podstrekivanja i zloupotrebu službenog poslovanja u privrednom poslovanju.

Optužnica tereti Anu Pešukić da je iz stana Gabrijele Đukanović, u više navrata oduzela dvadeset umjetničkih slika, četiri ukrasne porcelanske zdjele, skupocjena vina, ukrasne pepeljare, pozlaćene i kobaltne, i tri dječija novčanika sa novcem od 995 eura, sveukupne vrijednosti od 9.431 euro...

Zapisnik poslat specijalnim tužiocima

Specijalno državno tužilaštvo ispitaće navode Pešukićeve o uticaju njenog nekadašnjeg poslodavca - bankara Aca Đukanovića, na sudije i sudske vještake.

To će učiniti na inicijativu sudije Višeg suda Nenada Vujanovića, koji je tužiocima proslijedio zapisnik sa glavnog pretresa održanog prije desetak dana.

“Vijesti” iz SDT-a očekuju odgovore na pitanja o tome da li su dobili spise i formirali predmet.

Bonus video: