Ubistva za koja se sumnjiče specijalni povratnici: Robija uzaludna bez nadzora i resocijalizacije

Osumnjičeni za ubistvo Barovića u zatvoru proveo najmanje 18 i po godina, u dosijeu maloljetnika uhapšenog zbog likvidacije Fatime Beslimi više desetina krađa

32386 pregleda 77 reakcija 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dva ubistva iz koristoljublja od početka juna, za koje se sumnjiče specijalni povratnici u izvršenju krivičnih djela, pokazuju da država nema mehanizam da to predvidi i suzbije, a činjenica da je jedan od osumnjičenih iza rešetaka proveo gotovo dvije decenije dovodi u pitanje svrsishodnost same kazne.

To je za Vijesti kazala građanska aktivistkinja Bojana Jokić, komentarišući to što su za posljednja dva ubistva osumnjičeni specijalni povratnici u vršenju krivičnih djela.

Kazna nije dovoljna sama po sebi: Jokić
Kazna nije dovoljna sama po sebi: Jokićfoto: BORIS PEJOVIC

Nikšićanin Petar Ćiraković (40) proveo je u zatvoru 18 i po godina prije nego je u subotu 24. juna, iz koristoljublja, ubio sugrađanina Slobodana Barovića (81), kog je i opljačkao. Njegov krivični dosije pokazuje da je osuđivan zbog pokušaja ubistva, na desetine krađa, razbojništava, prevara...

Debeo kriminalni dosije, u kom je više desetina krađa, ima i šesnaestogodišnji L. H. osumnjičen da je 5. juna, takođe iz koristoljublja, ubio komšinicu Fatu Beslimi (72), a potom je opljačkao. Nakon zločina izvukao je njeno tijelo iz kuće i prekrio ga drvenim otpadom. Zločin je počinio dan nakon što je obio market na Starom aerodromu. Prethodno, počinio je više desetina krađa i razbojništava.

Maloljetnik je već u pritvoru, a sudija za istragu Višeg suda odlučiće o predlogu Višeg državnog tužilaštva da li će u Istražni zatvor poslati Ćirakovića.

U krivičnom dosijeu tog Nikšićanina piše da je, prije presude izrečene u oktobru 2021. godine, iza rešetaka proveo 17 godina. Tada je osuđen još na godinu i po robije.

Zavisnost neće pomoći Ćirakoviću

U nalazu i mišljenju vještaka iz septembra 2021. piše da od petnaeste godine života zloupotrebljava psihoaktivne supstance, marihuanu, kokain, najviše heroin i tablete anksiolitike... I da je godinama korisnik metadona.

Bolest zavisnosti, međutim, ne znači da mora biti oslobođen odgovornosti, niti da će mu to biti olakšavajuća okolnost, objasnio je za Vijesti advokat Dalibor Kavarić.

Droga ne mora olakšati položaj osumnjičenog: Kavarić
Droga ne mora olakšati položaj osumnjičenog: Kavarićfoto: Luka Zeković

“Svjesno dovođenje sebe u stanje neuračunljivosti zloupotrebom alkohola ili psihoaktivnih supstanci ne predstavlja olakšavajuću okolnost, već se smatra svjesnim dovođenjem u stanje neuračunljivosti, kako bi se izvršilo krivično djelo”, kazao je advokat.

Ubistvo iz koristoljublja je prema Krivičnom zakoniku kvalifikovano kao teško ubistvo, a propisano je da se učinioci tih krivičnih djela kazne dugotrajnom zatvorskom kaznom.

Predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progres, Bojana Jokić, kazala je da kod težih krivičnih djela, kao što su ova, kada je u pitanju povratnik za koga se pretpostavlja da je zavisnik od psihoaktivnih supstanci, a koji iza sebe ima istoriju ponavljanja krivičnih djela slične prirode, se vrlo često postavlja pitanje svrsishodnosti kažnjavanja:

“Odnosno sankcija koje su prethodno izrečene”.

Komentarišući to što je Ćiraković gotovo dvije decenije proveo u zatvoru, kazala je da to postavlja pitanje: “Da li mi, kao društvo, rehabilitaciju shvatamo ozbiljno?”

“I da li ulažemo u to da ljudi koji su u zatvoru zaista prevaziđu svoje primarne nagone da vrše krivična djela i pomažemo li im da ih prevaziđu? Imamo osumnjičenog za teži oblik ubistva, kojem prijeti dugotrajna kazna zatvora, preko 20 godina. Pitanje je da li su onih, gotovo 20 godina, koliko su mu sudovi do sada izrekli, bilo svrsishodno, ukoliko nije imao nikakve pripreme za život nakon toga, odnosno na ono što sva evropska pravila propisuju - na period rehabilitacije i inkorporacije u društvo”, kazala je Jokić.

Ona je istakla da Ćiraković očito nije bio pripremljen za život nakon sankcije, te da to dovodi u pitanje i “da li smo mi krivi što nismo odredili dodatne mjere da mu pomognemo, a i da vršimo određeni monitoring”.

Država ne nadzire povratnike

Konstatovala je i da je očigledno da nije vršen monitoring nad ponašanjem Ćirakovića nakon što je izašao sa izdržavanja kazne, dodajući da se ne može sva odgovornost prebaciti na sudove.

“Jer sudovi moraju da odlučuju unutar zakona i zakonskih okvira, a ako zakonski okvir nije dovoljno širok, ni sudovi ne mogu da šire svoje odluke”.

Jokić je ocijenila i da je u tom, kao i u slučaju maloljetnika osumnjičenog za ubistvo Podgoričanke Fate Beslimi, direktna odgovornost na zakonodavcu.

“Jer zakonodavac, iako je u nekim propisima predvidio da će postojati dodatne mjere rehabilitacije i inkorporacije bivših zatvorenika u društvo, nije insistirao na primjenama toga i to je ono što nas dovodi u ovakve situacije. Kod nas su uglavnom svi propisi mrtvo slovo na papiru i onda pokušavamo sa jedne institucije na drugu da prebacujemo odgovornost i da se nekako, u okviru te odgovornosti, branimo od sopstvene”, kazala je ona.

Istakla je i da je u stvari, u pitanju jedan sistem, koji treba zajedno da djeluje:

“I u ovom, a i u slučaju kada je maloljetnik na Koniku iz koristoljublja, dakle isto krivično djelo, samo pod drugačijim okolnostima, ubio staricu”.

Jokić dodaje da kao društvo nikako ne uspijevamo da shvatimo da sistem nema mehanizme da suzbije, predvidi i stane na put takvim krivičnim djelima, a u krajnjem, ni mehanizme da višestruke povratnike nakon izdržane sankcije uvede u društvo i ponovo resocijalizuje...

“Veoma je važno raditi na sprečavanju učinioca da čini krivična djela i uticati na njega da ih ubuduće ne čini, jer i ovi primjeri pokazuju da sama kazna zatvora osumnjičene nije spriječila da ponovo počine krivična djelo, niti je na njih uticala da ih ubuduće ne vrše”, zaključila je.

Ćiraković zadržan u betonjerci

Ćirakoviću je nakon saslušanja u Višem državnom tužilaštvu određeno je zadržavanje do 72 sata zbog sumnje da je prije tri noći, u Nikšiću, ubio Slobodana Barovića.

Tužilaštvo će sudu predložiti da mu odredi pritvor, kazala je Vijestima rukovoditeljka Višeg tužilaštva u Podgorici, tužiteljka Lepa Medenica.

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet protiv P. Ć., zbog krivičnog djela teško ubistvo, izvršeno na štetu S. B., isti je dana 25. 6. 2023. godine saslušan u tužilaštvu u svojstvu osumnjičenog, nakon čega mu je od strane postupajućeg državnog tužioca donijeto rješenje o zadržavanju u trajanju od 72 časa, u kojem roku će sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici biti podnijet predlog za određivanje pritvora”, pojasnila je ona.

Iza Ćirakovića je dvije decenije krađa, prevara i pokušaj ubistva, a sumnjiči se da je Barovića, pomorskog kapetana u penziji, usmrtio nožem i iz njegove kuće ukrao dva mobilna telefona, 715 eura, bankovnu knjižicu, određenu količinu zlata i satova...

Policija sumnja da je Ćiraković u kuću pokojnog Barovića došao da pljačka, a utvrđuju da li je starac stradao pokušavajući da zaštiti svoju imovinu.

Za sada su utvrdili da je Ćiraković dvaput starijeg sugrađanina ubo nožem.

Bonus video: