Boričić oslobođen disciplinske odgovornosti - "Tužiteljke radile protiv mene, prijaviću ih SDT-u"

Boričić sada traži da se utvrdi krivica njegovih koleginica Danke Ivanović Đerić i Sanje Jovićević, tvrdeći da su zloupotrijebile službeni položaj

33924 pregleda 70 reakcija 23 komentar(a)
Nikola Boričić, Foto: SAVO PRELEVIC
Nikola Boričić, Foto: SAVO PRELEVIC

Tužiteljke Danka Ivanović Đerić i Sanja Jovićević biće prijavljene Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog zloupotrebe službenog položaja.

To će, kako je Vijestima saopštio, učiniti tužilac Nikola Boričić, optužujući ih da su učestvovale u kreiranju namještenog disciplinskog postupka protiv njega.

Disciplinsko vijeće Tužilačkog savjeta u petak je utvrdilo da se Boričić nije ogriješio o propise postupajući u 13 predmeta, nakon što ga je za to okrivila rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva Lepa Medenica krajem decembra 2021. godine.

On kaže da odluka nije ni mogla biti drugačija, jer “očigledno da članovi disciplinskog vijeća Miloš Vuksanović i Siniša Gazivoda nijesu htjeli da se ponašaju nezakonito”, uprkos svim zloupotrebama koje su načinile disciplinska tužiteljka Danka Ivanović Đerić i predsjednica disciplinskog vijeća Sanja Jovićević.

Danka Ivanović Đerić
Danka Ivanović Đerićfoto: Luka Zeković

Iz Višeg državnog tužilaštva na čelu sa Medenicom, prije godinu i po saopštili su da traže utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv Boričića, objašnjavajući tada da bez opravdanih razloga nije postupao u 13 predmeta u kojima je bio zadužen, zbog čega je “nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja”....

Boričić je i tada javno rekao da jedva čeka postupak protiv njega, apostrofirajući da je zanimljiv trenutak u kojem se to radi...

Sada podsjeća da je i Vrhovni sud, po njegovoj žalbi, ukinuo prvu presudu disciplinskog vijeća kojom oglašen krivim i, u ukidnim razlozima, jasno i nedvosmisleno konstatovao da nema govora o zastarjelosti.

Osim toga, tvrdi, u tom prvom postupku, predsjednica vijeća Sanja Jovićević svjesno je krila od članova vijeća pravni stav Vrhovnog suda, izražren u presudi... u predmetu poznatom pod nazivom ‘Carine’, a čiji je ona obrađivač bila i sa kojom je, naravno, bila upoznata...

“U toku cijelog disciplinskog postupka, zloupotrebom službenog položaja, pokušali su da mi nanesu direktnu štetu... Predsjednica disciplinskog vijeća (Sanja Jovićević), svjesno je krila presudu Vrhovnog suda, a koju je imala pred sobom u slučaju ‘Carine’... U toj odluci jasno i precizno piše kako se računaju rokovi zastare i da nema govora da je do toga došlo. Dakle, nisu se pozivali na tu odluku Vrhovnog suda, krijući je od članova vijeća, što predstavlja zloupotrebu službenog položaja. To su činile isključivo da bih se ja degradirao... Veoma je interesantno, da disciplinska tužiteljka prati praksu Osnovnog suda u Rožajama, a što je predlagala da se izvede kao dokaz, a nije predložila da se kao dokaz izvrede presuda Vrhovnog suda, najvišeg suda u državi. Time čini zloupotrebu službenog položaja”, rekao je Boričić.

Sanja Jovićević
Sanja Jovićevićfoto: Boris Pejović

Ponovio je da se sve to radilo po nalogu Medenice i tadašnjeg vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića, naglašavajući da je njegov progon prvenstveno počeo nakon što je odbio da nezakonito djeluje u predmetu koji je javnosti poznat kao Belivuk - Miljković, odnosno ukidanja zabrane za ulazak tih osoba u Crnu Goru.

Međutim, prema njegovim riječima, to nisu bili jedini pokušaji da se natjera na nezakonito djelovanje...

“Prije disciplinskog postupka pokušali su da me disciplinuju i ucijene - s ciljem da me sklone sa mjesta šefa podgoričkog tužilaštva. Kad im nije uspjelo, a pritom su nezakonitt uticaj na moje kolege da glasaju protiv mene, onda su nezakonito me smijenili potom su vršili pritisak na kolege tužioce da glasaju protiv mene na proširenoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva, a čija to nadležnost apsolutno nije”.

Kaže da je nakon nezakonite smjene, javno odgovorio na poslata mu pitanja - kada je konstatovao da je to mimo zakona učinjeno, jer nije htio da postupa po nezakonitim nalozima Lepe Medenice i Dražena Burića, a o čemu je obavijestio Tužilački savjet.

“Nakon toga, kao osveta, uslijedilo je pokretanje disciplinskog postupka... I tada sam rekao da jedva čekam taj postupak i da će biti zanimljivo ono što ću kazati pred Tužilačkim savjetom. Nažalost, u kreiranju nezakonitog disciplinskog postupka učestvovale su disciplinska tužiteljka Danka Ivanović Đerić i predsjednica disciplinskog vijeća Sanja Jovićević”.

“Nadam se da više nijedan tužilac neće morati da doživi ono što sam ja - da bude nezakonito gonjen samo zbog nečije samovolje, u ovom slučaju Lepe Medenice i Dražena Burića... Isto tako, smatram da nakon moje krivične prijave protiv Danke Ivanović Đerić i Sanje Jovićević, više niko neće slušati nezakonite naloge, pa makar dolazili od Medenice ili Burića”, dodao je Boričić.

nazvao je i interesantnim činjenicu da se protiv njega, kako je kazao, vode namješteni postupci, a da se Medenica na Tužilačkom savjetu oslobođa zbog formalnosti za nešto za šta je očigledno kriva.

“Nek javnost presudi kako se i da li se namjerno loše pišu ti optužni predlozi”, kazao je on.

Na skupštinskom Odboru za politički sistem i pravosuđe, ranije je saslušano više tužilaca, funkcionera policije i Vlade, a zbog činjenice da je neko otvorio granicu za pripadnike kavačkog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Par mjeseci prije nego im je otvorena granica, oni su, prema optužbama SDT-a, direktno učestvovali u ubistvu dvije osobe u Spužu.

Tužilac Vukas Radonjić pred poslanicima tada je kazao da iz Uprave policije nisu poslušali njegov, najprije usmeni nalog da se uhapse dva službenika policije navodno odgovorna za to, a da ga je, nakon što je dao i pisani nalog, oko ponoći nazvala Medenica i povišenim tonom tražila da pusti uhapšene službenike UP...

Njegove riječi potvrdio je i Boričić, tadašnji šef ODT-a Podgorica, koji je naveo da ga je Medenica tri puta zvala bezuspješno tražeći istu stvar, a da se nakon njega “okomila na Radonjića”...

Vukas Radonjić
Vukas Radonjićfoto: Boris Pejović

Ministar pravde Marko Kovač potom je tražio razrješenje Medenice zbog neprimjerenog uticaja na kolegu, ali je većina članova Tužilačkog savjeta odbacila optužni predlog disciplinskog tužioca, zbog formalnosti.

Konstatovali su da taj predlog ne sadrži opis djela iz kojeg proizilaze zakonska obilježja razloga za razrješenje, kao što su, između ostalog, opis radnje i načina izvršenja radnje koja se rukovoditeljki Višeg državnog tužilaštva stavljaju na teret, ali i da nije navedeno svojstvo, odnosno funkcija koju imenovana obavlja: “A što sve predstavlja bitne elemente razloga za razrješenje”.

Medenica je Vijestima nakon sjednice rekla da je TS sve kazao svojom odlukom i da preko toga neće komentarisati slučaj.

Bonus video: